Szűrők
Bruttó ár
389Ft Ft24992
Akciós / Új
(6)
(6)
Gyártó
(8)
(36)
(25)
(19)
(4)
(31)
(13)
(79)
(1)
(2)
(47)
(3)
(8)
(69)
(22)
(3)
(6)
(21)
(4)
(89)
(18)
(3)
(41)
(3)
(5)
(62)
(3)
(30)
(17)
(7)
Legnépszerűbb termékeink
(13)
(1)
(10)
(6)
Méret
(1)
Raktáron
(300)
(385)
Átmérő
mm (3)
mm (1)
mm (3)
mm (1)
mm (6)
mm (2)
mm (15)
mm (1)
mm (38)
mm (74)
mm (65)
mm (24)
mm (7)
mm (93)
mm (1)
mm (20)
mm (10)
mm (45)
mm (95)
mm (8)
mm (3)
mm (26)
mm (2)
mm (53)
mm (3)
mm (8)
mm (3)
mm (15)
mm (2)
mm (3)
mm (2)
mm (1)
mm (1)
mm (1)
mm (1)
mm (1)
mm (1)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Monofil zsinór


Amikor a máig létező, igen komoly tapasztalatokkal bíró DuPont cég 1938-ban megalkotta az első, horgászatra már alkalmasnak nevezhető műanyag szálat, még senki nem sejtette, hogy mekkora változás történt a horgásziparban. Az addig használt természetes anyagokból sodort szálakat leváltotta egy új, szintetikus zsinór, melynek tulajdonságai ma már jócskán elmaradnának az elvárásoktól, de akkoriban ez forradalmi fejlődést jelentett. Hódító útjára indult a horgászzsinór, melyet ma monofil zsinórnak vagy hétköznapi módon damilnak nevezünk.

A monofil zsinór egy műanyagból készült hosszú, meghatározott átmérővel rendelkező szál. Fontos, hogy vásárlás során ne kizárólag a csomagoláson feltüntetett, kg-ban meghatározott értéket vegyük figyelembe. Számtalan fontos paraméter van még, ami egy zsinórra jellemző, úgy mint a nyúlási mérték, a kopásállóság, a szín, a süllyedési képesség, az átmérő, a szakítószilárdság, a hossz, a csomótűrés. Speciális igényekhez gyártanak változó átmérővel rendelkező; sós vizet, UV sugárzást vagy extrém alacsony hőmérsékletet is jól bíró típusokat.
Horgászmódszertől függően megkülönböztetünk süllyedő vagy felúszó típusokat.

Ellentétben a fonott zsinórokkal, minden esetben rendelkeznek valamilyen mértékű nyúlással, melynek hátránya a megnövekedett reakcióidő, előnye a hibák, kirohanások korrigálása. Jobban tűrik viszont a fagyos körülményeket, a gyártás során jobban színezhetőek, és azonos minőség mellett általában kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk. Egyébként nagyjából a monofil zsinórok esetében is kijelenthető, hogy az ár és a minőség egyenes arányosságban van egymással, tehát a termék árából körülbelül következtethetünk az elvárható teljesítményre is. 

Ma már számtalan gyártó kínál kiváló monofil zsinórokat minden horgászmódszerhez, így a legokosabb, ha többet kipróbálunk és a saját tapasztalataink alapján döntünk valamelyik mellett. Általánosságban elmondható, hogy a zsinórunkat a használat és igénybevétel függvényében mindig érdemes cserélni, de szezononként legalább. Óvjuk a szennyeződéstől, fizikai, kémiai ártalmaktól, helytelen csomózástól. A horgászpiacon egyaránt találunk kezdő horgászok számára megfelelő, árban és minőségben is belépő szintű zsinórokat, de a versenyzőknek vagy fanatikusoknak szánt csúcsminőségű termékek is elérhetőek.

A legtöbb horgászorsón még ma is a monofil zsinórok valamelyike található meg, köszönhetően a számtalan előnynek, amit magában hordoz. Bátran alkalmazzuk, akármilyen horgászmódszerről, békés- vagy rablóhalról, gyors örömpecáról vagy több napos horgásztúráról is legyen szó. Gyűjtsük szelektíven és odafigyeléssel, szemétbe dobás előtt daraboljuk fel!

Mutass többet
Találatok száma: 685
Lista szűrése