Szűrők
Bruttó ár
16988Ft Ft169991
Akciós / Új
(16)
Gyártó
(2)
(7)
(1)
(20)
(5)
(6)
(11)
(6)
(1)
(1)
Hossz (m)
(2)
(30)
(1)
(27)
Legnépszerűbb termékeink
(3)
Raktáron
(18)
(42)
Tagok száma
2 3
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Spod bot

Gondolom, minden horgász képben van az etetés fontosságával. A halakat a horgunk közelébe nem az a kis horogcsali vonzza oda és tartja ott, hanem a terülj-terülj asztalkaként tálalt etetésünk. Ezt a lakomahelyet könnyen létre tudjuk hozni a part közeli horgászatoknál. Hisz gombócokat dobva vagy a szemes anyagokat csúzlival teljesen pontosan létre tudjuk hozni az etetésünket.

De mi van akkor, ha a haljárta helyek bőven 100 méter felett vannak, és az etetésünket ott kell létrehozni és ápolgatni?

Egy olyan horgászbot, azaz bottípus iránt merült fel igény, amely képes egy „tartályt”, ami etetőanyaggal vagy etető van töltve, akár 100 méter felé is repíteni. A „tartály” lett az etetőrakéta, a bot pedig a spod bot.

A spod bot legfontosabb tulajdonsága az erő. Az átlagosan 5 libra terhelhetőségű bot rendkívül masszív, vastag falvastagságú bottesttel szerelt. A gyűrűk kiosztása és típusa is a terhelhetőséget és a távdobást segíti. Találkozhatunk 5 libra alatti, 4-4,5 librás, illetve erős, akár 7 librás botokkal is.

A 4 librás bot nem rosszabb, mint az erősebbek. Olyan horgászoknak készül, akik úgy szeretnek etetőrakétát dobni, hogy a bot rugalmasságát is kihasználják. A merev botok, inkább csak a rakéta köríven gyorsulását segítik, az esetek többségében viszonylag hosszú zászlón gyorsítják, hogy növeljék a kerületi sebességet, így a repülési hosszúságot is. 

A spodbotok általában 3,60 és 3,90 méteres hosszban kerülnek a piacra. Személyes véleményem az, hogy az etetőrakéta extrém távolságba dobásához nem feltétlenül van szükség 3,90 méteres botokhoz. Teljesen más stílusban dobjuk a rakétát, mint a pontyozó végszereléket. A megvásárolandó bot hosszát inkább attól tegyük függővé, hogy melyik méretű bothoz vagyunk szokva. Nálunk is több esetben bebizonyosodott, hogy a hosszabb spod bottal nem repült messzebb az etetőrakéta. Néhány próbát dobjunk különböző botokkal a vásárlás előtt, hogy a dobási stílusunknak melyik a megfelelő. A valódi spod bot 2 részes, de kényelmi szempontból, és itt a szállításra gondolunk, megjelentek a 3 részes változatok. Ezek a botok valóban könnyebben szállíthatók, de megvásárlása esetén, soha ne feledjük, hogy a boton 2 toldásunk van. A felső toldás miatt a 3 részes spod botokat mindig kevésbé terheljük, mint a két részes változatokat.

A nagy terhelések miatt, viszonylag gyakran, akár 2-3 dobásonként ellenőrizzük a spod botok toldását. Mindig erősítsünk rá, toljuk össze, hisz használat közben a toldás lazulhat, és a bottest felrepedhet. Gyakori szépséghiba még a gyűrűkötések és erősítések lakrétegének a repedése, elszíneződése. Ezek inkább szépséghibák, mint valós hibák a távdobó és spod botoknál. Ez a különböző rugalmasságuk miatt alakulhat ki, a gyakorlati értékét a botnak nem befolyásolja. Nagyon sok horgász művészi szintre emelte az etetésének a pontosságát. Hihetetlen volt látni élőben, hogy akár 150 méter feletti távolságot is milyen pontossággal etetnek meg egyes versenyzők. Mint oly sok mindenre, erre is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert.

Webáruházunkban szinte minden gyártó etető botja megtalálható, akár több minőségi kategóriában is. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a neki való spod botot, mellyel sikeresebb horgásszá válhat. Munkatársaink készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre, és gyakorlati tapasztalataikkal is segítik önöket a vásárlásban.

Mutass többet
Találatok száma: 60
Lista szűrése