Szűrők
Bruttó ár
989Ft Ft27491
Akciós / Új
(2)
(7)
Gyártó
(1)
(1)
(9)
(93)
(1)
(138)
(3)
(2)
(68)
(68)
(24)
(18)
Legnépszerűbb termékeink
(46)
Raktáron
(172)
(253)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Bojlik

A bojlik vagy ahogy az angolok írják, boilies a kifejezetten nagy halas horgászok féltve őrzött csalija volt az ezredforduló környékén. Titkos receptekért hatalmas csaták folytak, az újságokban oldalas felsorolások jelentek meg fogós bojli receptnek álcázva. Én magam is hittem benne, a beszerezhetetlennek tűnő összetevőket is megszereztük. Aztán szép lassan változott a piac és teljesen más termékekre lett szükség. Felgyorsult a világ, már a horgászok nagy része nem áll neki odahaza a bojli készítésének. Az üzletünkben már szinte mindenki a kész termékeket keresi, a cégek kínálatában szinte mindenki megtalálja a kedvére valót. A teljeség igénye nélkül, szeretnék pár dolgot itt tisztázni. A gyári bojlik és az otthonunkban készített golyók közt, a legnagyobb különbség, a tartósítószer. Bár a világcégek egyre jobb tartósítószereket használnak, már közel sem olyan kesernyések, mint az ezredforduló környékén használtak, de a hosszabb eltarthatóság miatt, kényszerből, alkalmazniuk kell. Állítom, hogy a bojlik minőségét és fogósságát, már nem befolyásolják, de szinte minden eltartható csaliban benne van. 

A másik legnagyobb különbég, hogy te tudod, hogy mi van benne. Ezt a gyári golyókról pontosan sosem fogjuk megtudni. A receptúrák szigorúan titkosak, egyik gyártónak sem érdeke, hogy azt a nyilvánosságra hozza.

Az én meglátásom szerint természetesen a horgászatokban is van különbség a gyári és a saját bojlik közt, de az csak 3, sőt 4 napos horgászat után jön ki a saját golyók javára. Ha csak egy hosszú hét végére van időnk horgászni, vagy a kifejeztetetten nagy halat akarjuk horogra csalni, bízzunk a világhírű gyártók tapasztalatában, kiváló termékeket helyeznek el a horgászboltok polcain.

Néhány alapfogalmat azért szeretnék tisztázni ebben a leíróban, ami biztosan segít eligazodni a kínálatunkban.

A hosszú életű (long life) bojlik, melyek szinte mindig főzött, tojással vagy tojásporral készített csalik. Mint a neve is mutatja, nagyon hosszan megmarad a horgunkon, nehezen veszíti el a méretét. Természetesen kiáramlása egy kicsit lassabb, mint a ma oly népszerű oldódó csaliké.

Az oldódó (soluble) bojlik, az intenzív, kifejezetten nagy darabszámú fogást kedvelők csalija- A bolti forgalomban megjelenő csalik oldódása természetesen lassabb, mint az úgynevezett verseny bojliké, ennek oka egyértelműen, az eltarthatósága. Ezeket a bojlikat szárítással vagy fagyasztással tartósítják, sosem tojással, mindig más adalékanyaggal készülnek.  A kiáramlása kifejezetten erős, ezért használják előszeretettel a versenyeken a versenyhorgászok.

Ha valaki sok halat szeretne fogni, mi magunk is az oldódó változatot ajánljuk, de ha az élete halát szeretné megfogni a kedves horgász a túráján, gyakran hosszú életű csalikat ajánlják a kollégáim.

A bojlik fajsúlya szerint is tudjuk osztályozni a csalikat:

A süllyedő bojlik fajsúlya nagyobb a víztől, stabilan az aljzaton marad. Nem csak etetésre ajánljuk, vannak vizek, ahol még mindig ez a klasszikus csali a nyerő.

A pop-up csalik, azaz a lebegő bojlik megjelenése forradalmasította először a csalizás módját. Kifejezetten csalizó bojliról beszélünk, a fajsúly könnyebb a víztől. De használat közben szinte mindig visszahúzták az aljzatra, hogy ne a teljes előke hosszában lebegjen a csali. Ezt meg tudták tenni, az előkére helyezett súllyal vagy egy „hóember” csalizással, amikor egy süllyedő csalival együtt kínálták fel a horgászok. Ez egyenes út volt a harmadik típus megjelenéséhez, a:

Kiegyensúlyozott vagy más néven wafters csalik megjelenéséhez. HA valaki végig horgászta az ezredfordulótól ezt az időszakot, nem lepődött meg, a víz fajsúlyával közel azonos csalik megjelenésén. Mi is szívesen használjuk ezeket a csalikat, hisz nagyon egyszerű természetes módon felkínálni a halainknak. 

Természetesen a csalik fogósságát, a halak figyelmének a felkeltését számos más dologgal is igyekeznek a gyártók elérni.

Ilyen a bevonatos vagy más néven coated bojlik, melyek felületének az oldódása képes felkelteni a halak figyelmét.

De na hagyjuk szó nélkül a fluo vagyis élénk színű bojlikat se, hisz nincs az a csali, melynek a fogósságán egy feltűnő kis méretű pop-up csali nem tud javítani😊 Figyelmetekbe ajánlom az egyik blogbejegyzésünket, mely pont a halak színlátását elemzi. 

Apropó! A csalik mérete. Nagy csali nagy hal, kis csali kis hal. Na ez az elmélet megdőlt. Sajnos már azt sem merem kijelenteni, hogy a dupla 24mm-es csali szelektálja a pontyokat. Ezt mindenkinek a saját döntésére bízzuk, hogy ki, milyen mérető csalival szeretne horgászni. Nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a 8-10mm-es csalik intenzív vizeken sokkal fogósabbak, sőt, sokkal több nagy halat adnak, mint a hagyományos, nagy méretű csalik. De abban is biztos vagyok, ha valaki egy eldugott Tisza holtágon szeretné megfogni az élete halát, hagyja a fenébe a 20mm alatti csalikat. Csak arra az egy kapásra és arra az egy halra koncentráljon.

A Halcatraz Horgászcentrumban és természetesen a halcatraz.hu webshopjában is számos csali közül választhatnak a látogatók. Már a kezdetektől, 2005-től a választékunkban tartjuk a Dynamite Baits széles választékát. Azt el kell mondanom, hogy a személyes kedvenceim, nagyon bízom az angolok tapasztalatában.

Az SBS a másik meghatározó pontyozó csali márkánk. Az SBS kreativitása, a versenytapasztalatukon alapuló fejlesztések tették lehetővé, például az oldódó bojlik megjelenését a piacon. Nem kérdés, hogy a sárga-fekete csomagolásnak is helye van a Halcatraz választékában. 

Természetesen meg kell említenem még a Stég Product pontyozó programját is, melyek kifejezetten a hazai vizekre lettek tesztelve. De ide tartoznak a Haldorádó Carp Team által használt Haldorádó Carp termékei is. Szívesen ajánljuk ezeket a hazai vizekre fejlesztett, hobby horgászoknak forgalmazott csalikat, melyek fogósságát higgyétek el, nem kell megkérdőjelezni.

 
Mutass többet
Találatok száma: 425
Lista szűrése