Szűrők
Bruttó ár
494Ft Ft20991
Akciós / Új
(14)
(19)
Gyártó
(7)
(20)
(34)
(7)
(3)
(58)
(1)
(32)
(5)
(173)
(8)
(3)
(12)
(2)
(2)
(19)
(26)
(6)
(23)
(10)
Legnépszerűbb termékeink
(22)
(11)
(5)
Raktáron
(192)
(257)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Pellet

A britek találmányának köszönhetően sokkal gyorsabban foghatunk halat, mintsem gondolnánk. A pellet sokat segít abban, hogy jelentős tápanyagot juttassunk a vízbe, ami által hamar odacsalogatjuk a halakat. Nincs más dolgunk, mint eldönteni, milyen pelletet használjunk!

Hivatalosan a pellet olyan nagy nyomású, préselt szálas, rostos anyag, melyet saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. Néhány milliméterestől több centiméteres változatáig kapható. Anyag rudak ezek, melyek tápanyagul szolgálnak. Pellet technológiával készül például a nyúltáp is.  

A pelletekkel való horgászat még erőteljesen fejlődő korszakában van hazánkban. A versenyhorgászatba máris beférkőzött, bár jelenleg csak etetni szabad vele, a finomszerelékesek nemzetközi versenyeken horogra nem tehetik. A pelleteknek többféle formája van forgalomban. Alapvetően vannak kemény (hard) és puha (soft) változatok. Etetésre elsősorban a kemény pelleteket használják, ugyanezek némi előkészítés után horogra is alkalmasak. Ma már a legtöbb horgász a horogra szánt kemény pelletet előzetesen nedvesíti, puhítja, ha kifejezetten csalizni szeretne vele.

Ennek a menete nagyjából úgy zajlik, hogy a kemény pelleteket beleöntjük egy megfelelő vödörbe, majd annyi vizet öntünk rá (lehetőleg a meghorgászni kívánt vízből), hogy ellepje. Oda kell figyelni, hogy csak másfél-két percig hagyjuk ázni, aztán le kell önteni róla a vizet maradéktalanul. Ezután egy kicsit állni kell hagyni, és tapasztalni fogjuk, hogy a pellet szépen felpuhul. Fajtájától, gyártójától, és persze a pellet alap szárasságától függ, melyik stádiumra pontosan mennyi időt kell szánni. Sokan különféle aromákkal is ízesítik a puhításra szánt vizet, így a pellet azt is magába szívja. Sőt, a száraz kemény pelletre tömény aromákat is szokás önteni, leginkább olaj alapúakat, melyet szintén magába szív a csali, de nem puhítja fel olyan hamar és olyan mértékben, mint a víz. Gyakorlati jótanács: használhatjuk a konzerv kukorica vagy a rohasztott kukorica levét is! Ügyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklet függvényében, nem minden esetben a büdös csali a jó csali!

A pelletek horogra rögzítése alapvetően háromféle módon történhet. Az első a legegyszerűbb, de ma már a legritkább is. Egyszerűen átszúrjuk egy horoggal, és annak öblére csúsztatjuk. Mindig olyan méretű horgot kell használni, hogy egy szem pellettel a horogöböl nagy része le legyen fedve. Általában egy pellet elég a horogra A második rögzítési mód a hajszálelőkés rögzítés. Ehhez kapható speciális pellet stopper, csaligumi és csalikarika, ami nagyon jól megtartja a kissé jobban felpuhult csalit is a szálon.

A nagyobb méretű pelletek gyakran eleve átfúrt verzióban kaphatók, a többit pedig némi puhítás után fűzőtűvel átszúrva tudjuk a szálra rögzíteni. Ez esetben a pelletek száma már több is lehet, ahogy a feladat megkívánja. A harmadik módszer, a pelletgyűrű használata. Ez nem más, mint egy átlátszó szilikon karika, melybe beleilleszthető a pellet, s a másik oldalán található, pici lyukkal ellátott csatlakozón egyszerűen át kell szúrni a horgot.

A pelletek legfiatalabb csoportjába tartoznak a soft, azaz puha pelletek. Ezek kifejezetten horogra valók, ezekkel ritkán etet az ember. Ezek óriási előnye a kemény pelletekkel szemben, hogy a bennük feloldott csalogató illat- és ízanyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen, s ezek kioldódása igen hatékonnyá teszi ezt a csalifajtát.

Gyakran előfordul, hogy intenzív tavakon a horogra is kemény pellet kerül, ezzel lehetséges a halak méretét pozitívan szelektálni. Kevesebb kapásunk lesz, mintha soft pellet lenne a csali, de a halak szignifikánsan nagyobbak lesznek. Vizsgáltuk a kemény és a soft pelletek horogállóságát is. Nyári 25 fokos vízen kísérletezve azt tapasztaltuk, hogy a kemény pelletek akár még bő másfél órát is gond nélkül kibírnak a vízben (előáztatás nélkül!), addig a soft pelletek nagyjából félóra után már jelentősen vesztenek konzisztenciájukból.

Mutass többet
Találatok száma: 449
Lista szűrése