9 999,00 Ft felett Ingyenes szállítás!
Még 9 999,00 Ft szükséges
A kosár üres.
Az Ön kosara jelenleg üres!

Gumihal

Aki csak járatos a pergetésben, meg fogja erősíteni a gumihalak eredményességét. A modern pergető horgászat egyik vívmányának tekinthetők a különböző gumihalak. Megjelenése óta óriási sikereket tudhat maga mögött. A gumihal arra az időszakra lett kifejlesztve, amit korábban eredménytelenül – vagy csak kisebb sikerrel lehetett horgászattal tölteni. Fontos megjegyezni, hogy gumihallal a meder melyik részét érdemes meghorgászni.

Első lépésben meg kell ismerned a halak biológiai, ösztönös viselkedését. Ősszel lecsökken a hőmérséklet, ezzel együtt a víz hőmérséklete is. A fehérhalak, keszegfélék a vízben keresik a melegebb hőmérsékletű helyeket. A ragadozó horgászat egyik alapja, hogy meg kell találni a halakat. Ki kell ismerni, hogy milyen mederviszonyok között érdemes gumihallal horgászni. A hideg vízben a keszegek összeállnak a különböző medertörésekben. A ragadozó halak szintén a meder alsó rétegében vannak. Hiszen nem akarnak táplálék nélkül maradni a hideg hónapokban sem. Most már biztosan érted, hogy mit kell kihasználni a gumihal adottságaival. Igen. A medertörések környékét, elsősorban a meder alját érdemes gumihallal végig pásztázni.

A gumihalak sikere több tényezőből áll egy egésszé. Nem elég kiválasztani a legjobb minőségű, legfogósabb színű plasztik csalit. Kell hozzá ezen felül kettő fontos ragadozó halas kellék is. A gumihalakhoz muszáj választani megfelelő tömegű súlyt. Ez a súly fogja a meder aljára süllyeszteni, ahol a ragadozó halak tanyáznak. A gumihalakhoz használhatsz két féle súlyt. Az egyiket jigfejnek – twiszterfejnek nevezünk. Ez egy ólomba integrált ragadozó halas horgot takar. A másik eredményes eszköz a CHEBURASHKA ólom. Az utóbbihoz szükséged lesz egy offset horogra is, hogy elérje a célját a horgász készség. A cheburashka ólmot abban az esetben érdemes alkalmazni, ha akadós terepviszonyok közt pergetsz. A gumihal mozgása is szabadabb, élethűbb hiszen csak 1 pontban érintkezik a horoggal a plasztik csali. A jigfejjel párosított gumihalak merevebbek, a gumihal 2/3 része tud szabadon mozogni.

Essen szó a gumihalak típusáról, méretéről. Ha először állsz neki gumihalat keresni, nem nyugtatlak meg. Nehéz dolgot lesz! Viszont, ha elolvasod ezt a kis összefoglalót, segítünk a kezdeti nehézségek leküzdését. Töméntelen mennyiségű gumihalat kínálnak a neves gyártók. Egészen pici 5 cm-es gumihaltól a 27 cm-es óriás gumihalakig. Gondolj bele, hogy 27 cm majdhogynem a horogérett ponty mérete. Döntsd el, hogy milyen ragadozó hal a kitűzött célod, amihez választani szeretnél gumihalat.

  1. Sügér, kősüllő, süllő, balin
  2. Csuka, harcsa

Az első típusban említett halfajokhoz véleményem szerint elegendő 5-12 cm közötti gumihal. Sokkal nagyobb eséllyel juthatsz el a kapásig kisebb méretű gumihalakkal.

A második említésre méltó kategóriába a csuka és a harcsa került. Nem ritka, hogy a csuka akkora halakat is rabul ejt, mint a saját hossza. Igazi ragadozóról van szó, aki akkor is táplálkozik, ha felingerlik. Ezt kell kihasználnod! A harcsákat is egyre sikeresebben lehet gumihallal lépre csalni, még a nyári wobbleres időszakban is.

Végezetül engedd meg, hogy megemlítsem a legnépszerűbb, legfogósabb gumihalakat a kínálatunkból. Nem szeretném rangsorolni őket, ezért ABC rendben fogom ismertetni a gyártókat. A Daiwa Tournament gumihalak hihetetlenül népszerűvé váltak a pergető horgászok körében. A verseny szintű pergetőhorgászok is nyugodt szívvel használják őket. 
Biztosan ismerős már Neked is a Fox Rage márkanév. Nem hiába, hiszen nagyon erősen képviseli a pergető horgászattal kapcsolatos termékek fejlesztését. A Fox Rage gumihalak egyik előnye, hogy darabra is megvásárolható a webáruházban. A Slick Shad vagy Zander Pro típus napjaink egyik legfogósabb gumihal csalija. 
A Nevis Impulse Shad gumihalak egyedisége az anyagban azaz annak tulajdonságában rejlik. Egy új anyagból készült, mely sokkal erősebb a hagyományos plasztiknál. A szakítószilárdsága többszöröse lett. Nem elhanyagolható szempont a csali súlya sem. Sokkal könnyebb a fajsúlya a víznél, így jobban felkelti a ragadozóhalak figyelmét a meder alján.
A Savage Gear gumihalak elsősorban a csuka pergető horgászoknak kínál megfelelő alternatívát. Különleges fajok plasztik változata is megtalálható a repertoárban extra nagy méretben. 
A Westin gumihalak 2020-ban kerültek be a Halcatraz online horgász webáruház kínálatába. Óriási siker volt már az első hetekben. Minden ragadozó hal típusra találsz Westin gumihalat. A visszajelzések abszolút pozitívak, a kidolgozás minősége Number One!

Bízom benne, hogy segítségül szolgál ez a kis összefoglaló a gumihalakról, és a használatukról. Remélem könnyebben ki fogsz igazodni a gumihalak között a későbbiekben.

Mutass többet
Találatok száma: 20