Ragadozó előkezsinór 


A ragadozó halak - különösen a fogsorral rendelkező halfajok - horgászata során rendkívüli jelentőséggel bír az előkezsinór. Az éles, sűrű fogazat könnyedén elfűrészelheti a zsinórunkat egy csuka vagy süllő fárasztása során, így lényeges, hogy ezt a nagy igénybevételnek kitett zsinórszakaszt egy kifejezetten erre a célra alkotott termékből alkossuk. Nem beszélve arról az ismert tényről, hogy a ragadozóhalakat ösztönüknél, természetüknél fogva sokkal nehezebb horogra csalni, így nem árt, ha előkezsinórunk a strapabíróság mellett minél vékonyabb, esetleg „láthatatlan” a hal számára.

Szerencsére ma már számtalan gyártó felismerte ezt, így igen széles kínálatból válogathatunk, akár célhaltól függően is.

Ha a strapabíróság a szempont és a célhalunk fogsorral rendelkezik, mint a csuka vagy a süllő, bátran válasszunk drótelőkét. Ezek az eszközök mindig valamilyen nagy kopásállósággal rendelkező anyagból készülnek, mint a volfrám vagy titán. Ezek általában a szükséges hosszúságban és kapoccsal, forgóval a végükön készülnek, mint például az L&K vagy a Wizard ragadozó előkezsinórjai, de beszerezhetők tekercses kiszerelésben is, ahogyan a Spro vagy a Cannelle kínálja.

A harcsa horgászata során legalább ennyire fontos a jó előkezsinór. A harcsa klasszikus értelemben véve elharapni ugyan nem tudja a zsinórt, viszont egy mélyre nyelt wobblernél a szájában sorakozó gerebenfogak igen nagy kárt tudnak tenni benne. Erre ad megoldást többek között a Koós kevlár előtét zsinórja óriási, 130kg-os szakítószilárdsággal, 10 méteres kiszerelésben. 

Olyan, jó látással rendelkező halfajok horgászatakor, mint mondjuk a balin, célszerű ötvözni a fent említett strapabíróságot a „láthatlansággal”. Bizonyos ragadozóhalak a legkisebb gyanú esetén elállnak a táplálkozási szándékuktól és máshol próbálnak szerencsét. Ha ezekre is sikeresen akarunk horgászni, nem engedhetjük meg, hogy az előkezsinórunk feltűnést keltsen és gyanút ébresszen. Erre fejlesztették ki a fluorocarbon előkéket. Ilyen termék már szinte minden gyártó kínálatában szerepel, úgy mint a Fox, a Sufix, a Spro. Az eszköz sikerességét bizonyítja, hogy mind a ragadozóhalas, mind pedig a békés halas tábor előszeretettel alkalmazza a fluorocarbon előkéket.

Ha ragadozókat veszünk célba, botunk, orsónk, csalink mellett érdemes az előkezsinórunk minőségére is hangsúlyt fektetni. Természetesen egy sikeres fárasztás után is mindig ellenőrizni kell ennek épségét, sértetlenségét, hiszen a következő halunk múlhat rajta. Ha úgy találjuk, hogy sérült, kiszálasodott, megérett a cserére, a Halcatraz horgászcentrum és horgász webáruház kínálatából pótolhatjuk!

Mutass többet
Találatok száma: 79
Lista szűrése