Szűrők
Bruttó ár
589Ft Ft22991
Akciós / Új
(3)
Gyártó
(4)
(2)
(1)
(1)
(1)
(2)
(5)
Legnépszerűbb termékeink
(2)
Raktáron
(5)
(12)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Halfüstölők

A halfüstölés a halak konzerválási és ízesítési módszere. Füstölés során a halakat optimális hőmérsékleten és füstön keresztül készítik el. A füstölés nemcsak meghosszabbítja a halak eltarthatóságát, hanem intenzív, karakteres ízt is ad nekik. A halfüstölés házilag vagy speciális halfüstölő gépek segítségével is elvégezhető.

A halfüstölés folyamata általában a következő lépéseket tartalmazza:

Előkészítés: Először is a halakat meg kell tisztítani és lefilézni. Egyes receptek előírhatják a halak előzetes sózását vagy fűszerezését. A halak megfelelő időben történő pácolása elengedhetetlen az ízletes eredmény eléréséhez.

Füstölés: A halakat halfüstölőben helyezik el, ahol speciális fűszerezett füstöt használnak. Általában apróra őrölt fűrészport használnak a halak füstöléséhez. A füstölés hőmérséklete általában alacsony, körülbelül 70-85 Celsius fok között van. A füstölés órákig is eltarthat a hal méretétől függően. Miután a füstölés befejeződött a halakat lehet tálalni. Amennyiben nem kerül rögtön felszolgálásra, akkor a halakat vissza kell hűteni. A halfüstölő gépek nagyon hasznosak ebben a folyamatban. Segítségükkel pontosan beállítható hőmérsékletet és elegendő füstölési időt biztosítanak. A kereskedelmi méretű halfüstölő gépek gyakran használják a halak tömeges füstölésére. Az otthoni változataik alkalmasak lehetnek a kisebb mennyiségű hal füstölésére. Ilyenek a Halcatraz webáruházban található halfüstölők is. Készíthetőek ragadozó halak és békéshalak egyaránt.

A legnépszerűbb füstölt halak a következők:

  • busa
  • ponty
  • süllő
  • lazac
  • harcsa
  • törpeharcsa
  • márna

A halfüstölés során a füstölési idő és a füst típusa meghatározza az íz intenzitást. Különböző keményfák, például tölgy vagy diófa, különböző ízeket adhatnak a füstölt halnak. Érdemes kipróbálni a cseresznyefából készült fűrészport. Kiemelkedő, páratlan ízvilágot kölcsönöz a halaknak. A füstölt halakat gyakran hidegen vagy melegen is lehet füstölni, ami különbséget jelent az ízben és a textúrában is.

A füstölt halak sokféle ételben felhasználhatók, például szendvicsekben, salátákban, szószokban vagy akár önmagukban ízletes csemegeként.

Reméljük sikerült kedvet csinálni a halfüstöléshez. Remek ajándék is lehet a halimádó horgászokszámára valamilyen alkalomra. A Halcatraz horgász webáruházban többféle halfüstölő közül is választhatnak a vásárlóink.

HALFÜSTÖLŐK

A halfüstölő használata:

1. Távolítsuk el minden alkatrészről a csomagolást! Gondosan távolítsuk el minden csomagolódarabot, mert az első használatkor azok elolvadva, elégve tönkretehetik az étel ízét.

2. Használata egyszerű: töltse fel az égőfejeket denaturált szesszel, majd helyezze a füstölő aljába. Valamivel kevesebb, mint 1-1 dl denaturált szeszt töltünk a két égőbe, ezeket a füstölő tartóállványában kialakított helyükre tesszük és meggyújtjuk. 

3. Meggyújtás után a láng erőssége szabályozható. Erre helyezze az alábbiak szerint előkészített füstölő egységet!

4. A füstölő egység alján lévő mélyedésbe szórjon keményfa fűrészport, kb. 2 evőkanálnyit. Többet nem szabad, mert a halat túlfüstölhetjük.

5.A fűrészpor fölé helyezze a szettben található fémlemezt, amely megakadályozza, hogy a halból nedvesség, zsír csöpögjön az izzó fűrészporra, majd ez fölé a füstölendő élelmiszert tartó rácsot. A hal bőrét minden esetben hagyja a halhúson, mert egyébként az elkészítés során a hús könnyen széteshet.

6. Végül zárja le a fedővel és ezt rögzítse. Rést hagyni nem szabad, mert a füstnek bent kell maradnia a zárt füsttérben. A füst intenzitása szabályozható.

7. A füstölőben 15-25 perc, amíg a hal elkészül. Természetesen a füstölési idő változik a hal fajtájától és mennyiségétől függően. Pl. egy rácsnyi süllőfilé max. 20 perc, ponty szeletek kb.25perc, egyben füstölt pisztráng 18-20 perc.

8. Ha a füstölési idő letelt, vegye le a lángról a füstölőt (vigyázzon, mert nagyon meleg), picit várjon, amíg hűl, csak aztán nyissa ki! Az égőfejek lezárásával oltsa el a lángot!

VIGYÁZAT!

A füstölő használat közben komoly hőt termel, ezért azt nem gyúlékony, hőálló felületre helyezzük.

Használjuk a csöpögést felfogó tálcát, ne kerülhessen az izzó fűrészporra zsír. 

A denaturált szesszel óvatosan bánjunk, ha véletlenül mellé öntöttük, inkább várjuk meg míg elpárolog, és csak azután gyújtsuk meg az égőket. Ha utána akarunk tölteni az égőkbe, előbb győződjünk meg róla, hogy a láng teljesen kialudt és az égő kihűlt.

A denaturált szesz használatakor mindenkor tartsa szem előtt a fokozottan gyúlékony anyagok használatára vonatkozó előírásokat!

Halfüstölők anyaga: fém.

Tisztítása: semleges kémhatású tisztítószerrel, impregnáló anyaggal felületkezelni


Nem játék, gyermekektől elzárva tartandó! 

Gyártó/Forgalmazó:

Carp Academy - Top-Fish 2001. Kft, 8200 Veszprém, Ciklámen u.14

Cormoran - Daiwa-Cormoran GmbH, Németország, 80992 Munich, Georg-Brauchle-Ring u.23-25

Fish Smoker - Energofish - Energofish KFT, 1201 Budapest, Helsinki u.75

Nevis - Top-Fish 2001. Kft, 8200 Veszprém, Ciklámen u.14

Spro - Spro Deutschland GmbH, Németország, 40472 Düsseldorf, Kanzlerstabe u.4.

Használati útmutató: Szabadtéri grill eszköz. Halak meleg füstölésére, párolására szolgló szabadtérben használható eszköz.

Halfüstölők anyaga: fém.

Nem játék, gyermekektől elzárva tartandó! 

Mutass többet
Találatok száma: 17
Lista szűrése