Szűrők
Bruttó ár
989Ft Ft54991
Akciós / Új
(4)
(6)
Fékrendszer, Típus
(8)
Gyártó
(23)
(1)
(27)
(22)
(2)
(5)
(9)
(9)
(1)
(44)
Legnépszerűbb termékeink
(1)
(2)
Méret
(3)
(1)
(1)
(2)
(1)
(1)
(1)
(2)
Raktáron
(74)
(74)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Pótdob

A pótdobok jelentőségét már a kezdetekben felfedezték a gyártók. Gyártók maguk válogatják, hogy adnak-e vagy sem pótdobot az orsóikhoz. Sajnos az orsók piacon lévő versenyképes áruk megmaradása miatt elhagyják a pótdobokat. Így csökken a gyártási költség és ez által az orsó ára is szépen fokozatosan csökken. Gyakran, ha adnak pótdobot az sem teljes értékű, hiszen a gyakran bevált fémdob helyett pótdobnak a grafit anyagot használják fel, amellyel jelentősen csökken a gyártási költség és ezzel párhuzamosan a pótdob minősége is csökken.

Az orsókhoz azonban a nagyobb gyártók külön készítenek pótdobokat. Gyakran a pótdob nem teljes mértékben egyezik a gyárilag az orsón lévővel. Jelen esetben példaként a Daiwa-t hoznám fel, ahol a gyári sekély dob helyett egy jelentősen kevesebb zsinór befogadóképességgel rendelkező sekélyebb pótdobot adtak. Így az orsónk jelentősen univerzálisabb lett. A bojlis orsókat így jelentősen univerzálisabbá tették. Hiszen egy átlagos bojlis orsó mély dobbal rendelkezik, hogy a távolabbi horgászatokat is könnyedén megoldják a horgászok. Akár az akadósabb, vagy a nagyobb példányokkal teli horgászvizet is könnyedén átvészeljék. A nagy átmérőjű zsinórból arányosan kevesebb megy a dobra. A mély dobnak köszönhetően mehet rá bőven így a behúzós horgászatot is könnyedén meg lehet oldani velük. A sekélyebb pótdobnak köszönhetően a kisebb átmérőből beszélek itt például 0,23 vagy 0,25mm-ből is ráfér akár 300 méter is. Ha a horgászatot csak partról lehet megoldani dobás pecával akkor a vékonyabb átmérő nagy segítségünkre lehet, hiszen lényegesebb kisebb a légellenállása és a súlya is így a meghorgászandó távolság is növekszik. Ilyen parti horgászat esetében 10 méter is sorsdöntő lehet.

Feeder orsók esetében némileg más a helyzet. Míg az egyik dobunkon átlagos feederéshez használt például 0,20mm-es zsinórt használunk, amely bármelyik kis tavakra megfelelhet. Ahol akár nagyobb halak is táboroznak, de mégis a dobás távolság nem túl nagy. Pótdobunkat nyugodt szívvel feltöltetjük egy vastagabb átmérővel a keményebb folyású folyóvizekre felkészülve. Nem ritka, aki a pótdobját fonott zsinórral csévéli fel, hogy a kemény folyó akadóit is könnyedén kikerülhesse a hal irányításával. Ez a fajta univerzalitás szinte megfizethetetlen. Nem kell külön felszerelést vásárolnunk az adott területre, hanem egy egyszerű mozdulattal a dobot kicseréljük, és máris kezdődhet a lényegesen más technika alkalmazása. A pótdob vásárlását sokan butaságnak tarják, mert ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe. Ha kicsit belegondolunk, lényeges mennyiségű pénz marad a zsebünkbe.

A pergető orsók esetében szintén más a helyzet. A pergető orsók nem a leg univerzálisabb dolgok ezzel tisztában kell lennünk. Maga a technika megválasztása tudja befolyásolni az univerzalitást. Ha veszünk például egy kisebb méretű orsót, amelyet egy UL típusú botra szerelünk fel. Ahol a fonott zsinórunk átmérője lényegesen alacsony akár 0,06mm. Apró sügérezésre vagy domizásra használjuk hatalmas élményben lesz részünk. Viszont ha látjuk, hogy nagyobb csukák, vagy akár balinok is megtalálhatóak a környéket egy könnyed mozdulattal cserélhetjük a dobot az orsón rá egy picit erősebb botra és máris bevetésre készen van a felszerelés. A pótdobon ilyenkor egy vastagabb és erősebb főzsinór található. De az is előfordulhat, hogy a pótdobon fonott főzsinór helyett monofil található.

Minden ember maga dönti el, hogy szüksége van-e pótdobra vagy sem. Az én véleményem alapján sosem jött rosszul a pótdob és kevés helyet foglal. Viszont ha szükség lenne rá de nincs hatalmas bosszúságot tud okozni.

Orsóink mellett a zsinór kínálatunkat is nézze meg!

Gyártók/Forgalmazók:

Shimano - Shimano Polska SP. Z O.O, Lengyelország, 62023 Gądki, J. Gutenberga 9 

Daiwa - Daiwa-Cormoran GmbH, Németország, 80992 Munich, Georg-Brauchle-Ring u.23-25 

Okuma - Rapala VMC France S.A.S Franciaország, 90140 Bourogne, des Chénes u.3

By Döme/Nevis/Carp Academy/ Reiva - Top-Fish 2001. Kft, 8200 Veszprém, Ciklámen u.14 

Ryobi - Carp Expert - Energofish kft. - 1201 Budapest, Helsinki u. 74.

Használati útmutató: horgászfelszerelés, horgászati célra.

A pótdobok anyaga: műanyag, műanyag-kompozit, fém, alumínium,  kenőanyag.

Nedves törlőkendővel tisztítsa!

Kérjük ne szedje szét hiba esetén!

Meghibásodás, hiba esetén a karbantartást, javítást bízza szakszervizre!

Mutass többet
Találatok száma: 148
Lista szűrése