Szűrők
Bruttó ár
1988Ft Ft54991
Akciós / Új
(4)
(19)
Fékrendszer, Típus
(8)
Gyártó
(15)
(26)
(19)
(2)
(4)
(6)
(6)
(25)
Méret
(3)
(1)
(1)
(2)
(1)
(1)
(1)
(2)
Raktáron
(39)
(69)
Összehasonlítom
Jelenleg nem szerepel termék a listán. Termékek hozzáadásához kattintson az alattuk található Összehasonlítás gombra.

Pótdob

A pótdobok jelentőségét már a kezdetekben felfedezték a gyártók. Gyártók maguk válogatják, hogy adnak-e vagy sem pótdobot az orsóikhoz. Sajnos az orsók piacon lévő versenyképes áruk megmaradása miatt elhagyják a pótdobokat. Így csökken a gyártási költség és ez által az orsó ára is szépen fokozatosan csökken. Gyakran, ha adnak pótdobot az sem teljes értékű, hiszen a gyakran bevált fémdob helyett pótdobnak a grafit anyagot használják fel, amellyel jelentősen csökken a gyártási költség és ezzel párhuzamosan a pótdob minősége is csökken.

Az orsókhoz azonban a nagyobb gyártók külön készítenek pótdobokat. Gyakran a pótdob nem teljes mértékben egyezik a gyárilag az orsón lévővel. Jelen esetben példaként a Daiwa-t hoznám fel, ahol a gyári sekély dob helyett egy jelentősen kevesebb zsinór befogadóképességgel rendelkező sekélyebb pótdobot adtak. Így az orsónk jelentősen univerzálisabb lett. A bojlis orsókat így jelentősen univerzálisabbá tették. Hiszen egy átlagos bojlis orsó mély dobbal rendelkezik, hogy a távolabbi horgászatokat is könnyedén megoldják a horgászok. Akár az akadósabb, vagy a nagyobb példányokkal teli horgászvizet is könnyedén átvészeljék. A nagy átmérőjű zsinórból arányosan kevesebb megy a dobra. A mély dobnak köszönhetően mehet rá bőven így a behúzós horgászatot is könnyedén meg lehet oldani velük. A sekélyebb pótdobnak köszönhetően a kisebb átmérőből beszélek itt például 0,23 vagy 0,25mm-ből is ráfér akár 300 méter is. Ha a horgászatot csak partról lehet megoldani dobás pecával akkor a vékonyabb átmérő nagy segítségünkre lehet, hiszen lényegesebb kisebb a légellenállása és a súlya is így a meghorgászandó távolság is növekszik. Ilyen parti horgászat esetében 10 méter is sorsdöntő lehet.

Feeder orsók esetében némileg más a helyzet. Míg az egyik dobunkon átlagos feederéshez használt például 0,20mm-es zsinórt használunk, amely bármelyik kis tavakra megfelelhet. Ahol akár nagyobb halak is táboroznak, de mégis a dobás távolság nem túl nagy. Pótdobunkat nyugodt szívvel feltöltetjük egy vastagabb átmérővel a keményebb folyású folyóvizekre felkészülve. Nem ritka, aki a pótdobját fonott zsinórral csévéli fel, hogy a kemény folyó akadóit is könnyedén kikerülhesse a hal irányításával. Ez a fajta univerzalitás szinte megfizethetetlen. Nem kell külön felszerelést vásárolnunk az adott területre, hanem egy egyszerű mozdulattal a dobot kicseréljük, és máris kezdődhet a lényegesen más technika alkalmazása. A pótdob vásárlását sokan butaságnak tarják, mert ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe. Ha kicsit belegondolunk, lényeges mennyiségű pénz marad a zsebünkbe.

A pergető orsók esetében szintén más a helyzet. A pergető orsók nem a leg univerzálisabb dolgok ezzel tisztában kell lennünk. Maga a technika megválasztása tudja befolyásolni az univerzalitást. Ha veszünk például egy kisebb méretű orsót, amelyet egy UL típusú botra szerelünk fel. Ahol a fonott zsinórunk átmérője lényegesen alacsony akár 0,06mm. Apró sügérezésre vagy domizásra használjuk hatalmas élményben lesz részünk. Viszont ha látjuk, hogy nagyobb csukák, vagy akár balinok is megtalálhatóak a környéket egy könnyed mozdulattal cserélhetjük a dobot az orsón rá egy picit erősebb botra és máris bevetésre készen van a felszerelés. A pótdobon ilyenkor egy vastagabb és erősebb főzsinór található. De az is előfordulhat, hogy a pótdobon fonott főzsinór helyett monofil található.

Minden ember maga dönti el, hogy szüksége van-e pótdobra vagy sem. Az én véleményem alapján sosem jött rosszul a pótdob és kevés helyet foglal. Viszont ha szükség lenne rá de nincs hatalmas bosszúságot tud okozni.

Orsóink mellett a zsinór kínálatunkat is nézze meg..

Mutass többet
Találatok száma: 108
Lista szűrése