Bojli készítés eszközei

A kicsit tapasztaltabb horgászok közül akik pontyot szeretnének horogra csalni azok már biztos ismerik a bojlis horgászatot. A boltok polcain nagyon de nagyon sokféle csalival találkozhatunk de van amikor egy elképzelt ízvilágot nem találunk sehol. Ilyenkor egy elszánt horgász arra gondol hogy miért ne tudná megcsinálni ő ezt a csalit? Ennek semmi akadálya. Ha az otthon elkészített csalikat nézzük akkor a bojli az egyik legnépszerűbb ezek közül. De mi is kell ahhoz hogy mi ezt elkészítsük? 

  • Idő
  • Elszántság
  • Alapanyag
  • Felszerelés

Ha megvan az összes alapanyag elkezdődhet a bojli gyártás. Először is egy dagasztógép sokat segíthet de ha nem akarunk nagy befektetést csinálni akkor a régimódi kézzel gyúrást tudom ajánlani. Ha kész a tészta akkor már csak hurkává kell őket formálni. Itt nagyon sokat segíthet egy kinyomó pisztoly vagy ”Bojli gun”. Használata nagyon egyszerű. A pisztoly testében elhelyezett kemény műanyag dugattyút a kompresszorból szabályozható. Az érkező levegő nyomása tolja a kinyomó tölcsér irányába a pasztát. Amikor végig ért a dugattyú, akkor végeket csak meg kell fordítani, feltölteni az elkészített masszával és már indulhat is tovább a hurkák gyártása. Az elején érdemes az szeleppel beállítani a megfelelő nyomást, hogy kényelmesen és megfelelő tömörséget elérve tudjuk a masszát kinyomni.

Az előbb említett tölcsér elengedhetetlen a bojlik gyártásához. A műanyag tölcsér segítségével állíthatjuk be hogy mekkora hurkákat szeretnénk készíteni. Ez úgy tudjuk megtenni hogy a tölcsér tetejét levágjuk tetszőleges méretre.

Ezután a már említett bojli kinyomóval átpréseljük rajta a pasztát és kész is a hurkánk. A méretek egészen a 11 millimétertől a 35ig megtalálhatóak. Ha készen vagyunk ezekkel a hengerekkel akkor jöhet is a rollolás. Ez ismét történhet gépekkel vagy az olcsóbb és egyszerűbb megoldással.

Egy kézi bolji roller olcsó és egyszerű is. Miután a tetejét levettük a már elkészített hurkákat tegyük a közepére majd tegyük rá a tetejét ismét. Miután ezzel is megvagyunk lassan de magabiztosan húzzuk előre majd hátra a tetőt párszor. Ha helyesen csináltuk akkor készen is vannak a saját készítésű bojliaink már csak egy kis főzésre van szükségük. Ezt bármilyen edényben megcsinálhatjuk amit nem sajnálunk és elég nagynak gondolunk.

Már csak kikell bírni hogy kivihessük őket a partra és kipróbálhassuk a házi csoda csalinkat.

 
Mutass többet
Találatok száma: 19
Lista szűrése