Daiwa gumihalak

A Daiwa puha csalijainak – legyen az hal, béka, vagy akár egy valóságban nem létező lény – van egy szembetűnő közös tulajdonságuk: amint kézbe vesszük őket, azonnal meggyőződhetünk arról, hogy a német tervezők precizitása még ezekben a termékekben is kiütközik. Furcsa ez, hiszen lássuk be – a műcsali fogyóeszköz. A józan ész és különböző gazdasági szempontok azt diktálják, hogy e darabok esetén fölösleges nagy hangsúlyt fektetni a kivitelezésre, hiszen egy valamire való pergetőhorgász nem is számolja, hogy egy-egy jól sikerült egésznapos peca alatt hány darab csalit adott oda örökre a víznek. A legtöbb gyártó éppen ezért nem szán igazán sok időt ezekre, és a felhasználó (a horgász) számára sem mindig szempont az említett tényező. Amint viszont lehetőségünk nyílik Daiwa Prorex vagy Tournament műcsalit megvizsgálni, nagy eséllyel megváltozik a véleményünk.

Talán elsőre nem is látszik, de elgondolkodtató, hogy a pl. a PX Classic gumihalban hányféle érdekességet találhatunk. A testen végigfutó, valódinak ható pikkelyszerű textúra; a valósághű szemek; a mellúszók és kopoltyúk megformázása; a csillogó adalékkal kevert alapszín; a Duckfin (kacsaláb) formájú farokúszó vagy a bordázott szakasz mind a kapások számát és sikerességét hivatott növelni, és még nem is esett szó a méretről, formáról, lágyságról, súlyról.

Hasonlóan átgondolt darab a békát formázó D-Frog nevű változat is, ami egy klasszikus nyári műcsali, leginkább csuka vagy harcsa horgászatához. A megfelelő vontatás esetén rendkívül élethűen viselkedő béka szintén komoly tervezés eredménye. Az ugrólábak helyén gumiszálakból készült csokor található, ami számtalan erőteljes, agresszív támadást is elvisel komolyabb sérülés nélkül. A masszív kétágú horog - elhelyezkedésének köszönhetően - kapás esetén azonnal akad, de a vontatás közbeni leakadás esélye minimális. A többkamrás test kialakítása megakadályozza, hogy a csali vízzel teljen meg. Természetesen itt is megfigyelhető az élethű mintázat, a kidülledő szemek, a has és hát eltérő árnyalata.

Érdekesség a PX Pelagic Shad, amely egy valóságban nem létező élőlényt mintáz. A gyakorlat azt mutatja, hogy a ragadozók szívesen megtámadják ezt a félig hal, félig rovar szerű műcsalit is, hiszen itt a kinézet helyett sokkal inkább a számtalan okos megoldás eredményezi a kapást. A testet beborító, vontatással ellentétes irányban álló tüskék; a villás farok és az ennek végein elhelyezett csörgők; a rákos ízesítés igen csábítóan hat a süllőkre, csukákra, melyek előszeretettel veszik célba ezt a hibrid kreatúrát.

A Daiwa műcsalik variációinak száma óriási, és mind sikeres. Nem csoda ez, hiszen a néhány kiragadott példán keresztül is sikerült bemutatni, hogy mennyi trükköt, hányféle fejlesztést, apró okos megoldást lehet belesűríteni egy egyszerű gumicsaliba. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha egy gyártó gondolkodik a termékei fejlesztésekor és időt szán rájuk. A Daiwa célja a gumihalaik megalkotásakor nem kizárólag az volt, hogy a horgászpiac ezen területén is jelen legyenek, hanem valóban sikeres, fogós csalikat szerettek volna létrehozni. Kijelenthetjük, hogy sikerült a terv!

 
Mutass többet
Találatok száma: 155
Lista szűrése