Sakura

Francia tulajdonú cég pergető brand-je a Sukura. A Sakura választéka minden pergető horgász igényét kielégíti. Nem csak hasznos aprócikkeiről, előkéiről, pergető végszerelékeiről híres. Nagyon széles a műcsali választékuk, a wobbler és a softbaits tekintetében is. A plastik csalik minden pergető módszerhez és ragadozó hal horgászatához kínálnak megoldást. Ezeknek a csaliknak rengeteg előnyük van. A szilikon csalikkal a teljes vízoszlop magasságát át tudjuk fésülni. Mivel az olcsóbb műcsalik közé tartoznak, így szívesebben engedi be a horgász az akadók közelébe vagy teljesen az aljzatra. Talán ezért is van az, hogy gyakran sikeresebbek, mint például a wobblerek.

Amit mindenképp ki kell emeljünk, azok a Sakura pergető botok. Egy jól átgondolt botcsalád, ahol minden pergető horgász megtalálja az ideális botját. Nem csak a bot minőségére gondolok itt. A pergető botoknak rendkívül sokszínűnek kell lenniük, ha csak a felhasználási területeket nézzük. Lehet egy bot könnyű, és mégis erős. Gyors és mégis ultralight, de puha és lágy karakterisztikájú is. Képzeljük el az új tervezésű pisztrángozó pergető botokat. Lényege, a bot kifejezetten lágy karakterisztikája. Az agyonhorgászott vizekben ez nagyon fontos a pergető horgászoknak. Nem csak azért, mert mértani pontossággal kell bedobni a bokrok alá. Hanem azért is fontos a lágyság, hogy a hal a legkisebb ellenállást se érezze a műcsalira kapás pillanatában.
Így a horgászoknak néhány tized másodperccel több idejük lesz a bevágásra. Egyre gyakrabban használják az ilyen botokat domolykó horgászatára is, hisz a domi is hasonlóan óvatos hal hírében jár. De bármilyen meglepő, üzletünkben már több balin horgászatában jártas horgász is választott ilyen botot és használják sikeresen a mai napig.

Sok esetben ennek az ellenkezőjére van szükségünk. A könnyű de feszes botok a végszerelék minden rezdüléséről tájékoztatják a horgászt. Ez nem csak a műcsali mozgását jelenti. A mederfenék horgászatánál is fontos. Tudnunk kell, a csali mikor érte el a meder alját. Éreznünk kell a kapást, sőt meg kell különböztetni az elakadástól. Ha valaki ezt mesterien végzi, egy jó bottal könnyen át tud ugratni egy tartást a szerelék elakadása nélkül. Vagy akár képes még egyet rázni a plasztikcsalin, mielőtt a megugratott csali visszaesne élettelenül az aljzatra. Gondolom, nem kell tovább ragozni azt, hogy milyen fontos a bottest azaz a blank egy bot választásánál.

És még nem beszéltünk a nagy csalik bedobásához szükséges erőről, vagy a hatalmas ragadozó halak fárasztásáról. Olyan extrém terhelést fejtenek ki a blank-ra, amit mindenképp figyelembe kell venni egy bot választásánál.

A bot gyűrűsora. Sajnos kevés szó esik ezek fontosságáról. Miért is fontos ez?

Néhány példával szeretném ezt elmagyarázni. Tegyük fel, hogy a pergető horgászataink során fontos a távdobás. A műcsalit nagy távolságra kell bejuttatni. Ilyenkor a bot gyűrűzeténél érdemes figyelni arra, hogy a gyűrűk talpa viszonylag hosszú legyen. Ezzel tudjuk elérni, hogy a bottestől távol tartsuk főzsinórt, így annak legördülését nem lassítja a blank.
Nagy valószínűséggel, néhány méterrel beljebb tudunk horgászni, mint más, aki erre nem figyelt. Ha ezek mellett a tökéletes kontakt is fontos, érdemes középkategóriában vagy a felett nézegetnünk. Képben kell lennünk azzal, ha a gyűrű talpa hosszú, de lágy anyagból készül, a kontakt a csalival csökken. Hisz a gyűrűk minimális elhajlása sajnos elnyelheti azokat az infókat, amire nagy szükségünk lenne a csali vezetéséhez. Ha tehát nem csak a távolság számít, de a visszajelzés is a műcsaliról, érdemes magasabb árkategóriájú botok közt keresgetni. 

Másik példa, az előző ellenkezője. Legyen ez a vertikális horgászatok botja. Ilyenkor a gyűrű rövid, gyakran dupla talpon van. Itt a tökéletes kontakt a legfontosabb. Általában nem is dobunk ennél a módszernél. Az elhajlás mentes gyűrű alapfeltétele a tökéletes kontaktnak.
Sokáig részletezhetnénk, miért is ilyen széles a pergető horgászbotok választéka. A válasz egyszerű, hisz minden igényhez kínálnak megoldást. A Sakura botprogram is ilyen. Minden horgász megtalálja a neki megfelelőt. Jól megépített botok, melyektől azt kapjuk, amennyit fizettünk értük.

Mutass többet
Találatok száma: 6
Lista szűrése