Kuttyogtató / Kuttyogató

A harcsa csalogatásának ősi, kifejezetten magyar eredetű módszere a kuttyogtatás. Természetesen már Európa többi országában is elterjedt és felismerték ennek hatékonyságát. Az ehhez szükséges eszköz nem más, mint a kuttyogtató. Ez egy különleges formájúra faragott, speciális fejben végződő eszköz, melyet a vízfelszínhez ütve előidézhető a szokatlan hang. Senki nem tudja, hogy az első darab mikor készülhetett el, de az, hogy a mai napig használják, bizonyíték arra, hogy a kuttyogtató eredményes és az alkalmazása nem hiábavaló.

A kuttyogtató formáját illetően tulajdonképpen nincsen szabály. Az igazán profik maguk készítik el a saját darabjukat, hiszen minden embernek másak az adottságaik. Van, akinek a hosszabb típus a kényelmes, mások a hajlított formát kedvelik jobban. Lehet kísérletezni a fej keresztmetszetével és átmérőjével, a kuttyogtató nyakának a vastagságával, élességével. Az egyetlen jellegzetesség talán csak a kuttyogtató fejformája. Ez ugyanis lehet domború, lapos, vagy homorú. Alapszabályként elmondható, hogy a domború fej leginkább a nem túl mély, legfeljebb 5-6 méteres vízmélység esetén használatos, míg a lapos vagy homorú fej akár 20 méteres víznél is működhet.

A jellegzetes hang előidézéséhez sokat kell gyakorolni, de ha egyszer sikerül, azonnal hallani fogjuk, hiszen semmivel össze nem téveszthető. Valójában senki nem tudja pontosan, hogy mi az ebben, ami a harcsát kapásra ingerli. Nagy valószínűséggel a vízbe továbbított sajátos frekvenciájú rezgés (hang) lehet ez, de egyesek a felszínen táplálkozó harcsa különös csobbanásának a csalogató hatását sejtik mögötte. Fontos megjegyezni, hogy a kuttyogtatás módszerénél fokozottan igaz a kevesebb néha több elv. Általában szükségtelen „szétütni” a vizet, ehelyett inkább egy-egy ritkábban végrehajtott, néhány ütésből álló sorozat a célszerű. Ez sokkal inkább felkelti a harcsák kíváncsiságát; a folyamatos csapkodás természetellenes és riasztóan hathat.

Egy biztos: ha egyszer ráéreztünk és végre sikerült megszólaltatni a hangszerünket, biztosak lehetünk abban, hogy messzire viszi majd a hírünket a vízen, és a tőlünk akár több kilométerre lévő horgásztársunk is hallani fogja: valahol harcsáznak. Ha pedig ez így van, akkor a vízben ez hatványozottan igaz és a várva várt harcsakapás már csak idő kérdése.

Mutass többet

KUTTYOGTATÓ

Gyártó/Forgalmazó:
Halcatraz - Halcatraz Kft, 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 46.
Energofish -  Energofish KFT, 1201 Budapest, Helsinki u.75
Használati útmutató: horgászfelszerelés, horgászati célra. Hangkeltésre, harcsahorgászathoz.
Kuttyogató anyaga: fa
Nem játék, gyermekektől elzárva tartandó! 
Mutass többet
Találatok száma: 13
Lista szűrése