Hogyan válassz pergető orsót?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A helyes orsó választás meghatározza a pergető karriered sikerességét. Ezért próbálunk segíteni az orsó kisokos cikkekkel kiválasztani az ideális pergető orsót. A korábbi cikkeinket elolvashatod a feeder és a bojlis orsókról a Halcatraz webáruház blog rovatában. A pergető orsók kínálatát sokak számára nem kell bemutatni, mert otthonosan mozognak a ragadozóhalas horgászatban. Az új belépőknek és kezdő pergető horgászoknak viszont kellhet a segítség a tájékozódásban. Számos méretű, minőségű és különböző jelölésű pergető orsóval találkozhatnak a webáruházunk és üzletünk kínálatában. Ebben próbálunk most segíteni, hogy könnyebb legyen az eligazodás ebben az izgalmas horgászmódszer elsajátításában.


Milyen méretű pergető orsók léteznek?

A legnépszerűbb spinning orsó méret a 2500-as. Bizonyára a sokoldalúsága miatt és a magyar vizekhez és halakhoz ez a legésszerűbb választás. Az orsó mérete jól jellemzi annak erősségét. Az orsó mérete a meghorgászandó halak méretét és az orsó fékerejét is jól reprezentálja. Az orsók fékerejéről már korábban írtunk egy cikket, ami a pergető orsó választáskor érdekes lehet. A világon pergető orsókból készül a legszélesebb választék.

Már 500-as méretű pergetésre szánt orsó is létezik, ami akkora, mint egy kulcstartó. Sajnos nem sok értelme van ilyen méretű orsót venni, még UL típusú horgászathoz sem. Nagyon kis átmérőjű dobbal rendelkezik és lehetetlen használatra bírni. Folyamatosan gubancok és hurkás zsinór kíséri a pecát. Még szintén a nem túl praktikus kategóriában szeretném az 1000-es méretű pergető orsókról szót ejteni. A nagyon elhivatott ultra light felszereléssel pergető horgászoknak szokták ajánlani. Az biztos, hogy nem nehezíti el a pergető szettet, mert nagyon könnyű. Viszont még itt is fenn áll a zsinór gubancolódás veszélye. Nagyon alacsony fékerővel rendelkezik, ezért nagyobb halaknál semmi esélye a horgásznak. Mindig ilyenkor akad a csalira egy nem várt rekord méretű hal, ezért érdemes felkészülni!

UL felszereléshez a 2000-es méretű pergető orsót szoktunk ajánlani. Az UL botok kis dobósúllyal rendelkeznek, és rövid a hosszúságuk. Például: 1,80m 0,5-6 gramm dobósúly. Ezek a pergető orsók már elegendő fékerővel és kielégítő dob átmérővel rendelkeznek. Sőt, sokkal szélesebb választékban elérhetőek. Már akár 10.000 forint körül bele lehet választani egy ultra light pergető orsóba.

Találhatsz a webáruházban a következő márkák kínálatából:

  • Nevis
  • Reiva
  • Bokor Spin
  • Wizard
  • Daiwa
  • Shimano


A csúcskategória meghaladja a 150 ezer forintot, de azt már nem kezdő pergetőknek ajánljuk. Egy teljes kezdő pergető szett sem kerül annyiba, mint egy csúcskategóriás pergető orsó.

Elérkeztünk a 2500-as méretű pergető orsók választékához. Ezeket az orsókat 2,00 métertől 2,20 méteres pergető botokra javasoljuk. A legnépszerűbb pergető bot méret a 7 ft, vagyis 2,10 méter. A kettő egy és ugyanaz. A Shimano botokon gyakran találkozhatsz „láb”, azaz ft jelöléssel. 1 láb 30,48 centimétert jelent, így könnyű számolni. A 7 láb hosszúságú botok tulajdonképpen 213 centimétert jelölnek.

Érdekesség, hogy a 3000-es méretű pergető orsók nem jelentik azt, hogy nagyobb orsót kapunk. Általában a gyártók a dob mélységével szoktak csalni. Vastagabb zsinórhoz érdemes a mélyebb dobbal rendelkező 30-as pergető orsót választani. Erre akkor van szükség, ha pédául csukát szeretnél fogni és szükséges hozzá a vastagabb fonott zsinór.

A parti pergetéshez megfelelő méretű pergető orsó és horgászbot szükséges. Általában 240-es vagy 270-es pergető botokhoz 4000-es vagy 5000-es méretű pergető orsó javasolt. A parti pergető horgászatban szerepet játszik a nagyobb dobástávolság. Néha szükség lehet 50 méter körüli dobásokra, hogy elérjük a megfelelő vízterületet.

A harcsára pergetés műfaja teljesen elkülönül a korábban említett pergető módszerektől és pergető orsóktól. Erősített belső szerkezetre és bivalyerős tengelyre van szükség a pergető orsók tekintetében. A legnépszerűbb típusok harcsa pergetéshez a Nevis Big Cat, PENN Spinfisher, Ryobi Ecusima, Daiwa BG, és Black Cat modellek. Elegendő erőtartalék van bennük a bajszos ellenfelek kifárasztásához. Harcsa horgászatához nem javasolnánk más típust a kínálatunkból, mert félő nem bírnák a terhelést.


Érdemes vásárlás előtt tájékozódni az orsó és bot súlyáról. Üzletünkben lehetőség van pergető botra pergető orsót tenni és próbálgatni melyik az ideális választás. A modern pergető orsók és botok súlya mára töredéke a 10-20 évvel ezelőtt készült társaiknál.

A pergető orsók típusában különböző megnevezésekkel találkozhatsz vásárlás előtt. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.


Mit jelentenek a rövidítések a pergető orsók esetében?

Magas áttételű pergető orsók esetében az XG vagy XH jelöléssel fogsz találkozni. A magas áttételű orsókat 6,0:1-hez arányú áttétel vagy attól nagyobb szám jellemzi. A normál áttétel egy átlagos pergető orsó esetében 5,2:1 körüli érték. A gyors orsók kiváló lehetőséget biztosítanak balinozáshoz, ahol gyorsan kell bevontatni a wobblereket.

A pergető orsó típus megjelölésében találkozhatsz C betűvel, ami a Compact Body kifejezésre utal. Gyakorta előfordul, hogy az orsó gyártók a 2500-as és a 3000-es méretű pergető orsóknak megegyező méretű orsóházat készítenek. A dob mélységében térnek el, ahogy azt korábban említettük.

Mit jelent egy S betű az orsó nevében? Az S betű nem azt jelenti, hogy kisebb az orsó a többi mérettől, hanem a Shallow kifejezésre utal. Ez azt jelenti, hogy sekély dobbal kerül forgalomba. A példa kedvéért a 2500 és a 2500S között a zsinórkapacitás különbség mindössze. Megtakarítatsz sok zsinórt, ha úgysem pergetsz vastag zsinórral és sekély dobos horgász zsinórt vásárolsz.


Shimano orsók vásárlása esetében biztosan láttad már az FE, FI, FJ jelöléseket egy azon típuson belül. Az F betű az adott orsó fékrendszerére utal, azaz elsőfékes Front drag. A mögötte lévő betű ABC sorrendben halad folyamatosan az egyre megújuló modellévekkel. Minél távolabb van az ABC-ben a második betű annál újabb orsóról van szó. Ennek a cikknek az írásakor a Shimano Stella FK sorozat a legújabb modellévű orsó.

A Shimano Stella orsót 1992-ben vezette be a Shimano a modellpalettájára, mint csúcsmodell. A horgászoknak igénye keletkezett egy valódi prémium érzetű és használati értékű orsóra. Azóta is ez a mérce a pergető orsók terén, mint az autógyártásban az Mercedes-Benz S-osztály. Minden újítás és csúcstechnika benne van a Stella orsóban a kor aktuális tudása szerint. A következő oldalon bővebben olvashatsz a Stella történetéről: https://www.shimano.com/en/100th/history/products/56.php

Ha már a cikkünkben felmerült a Stella neve, akkor érdemes kitérni az SW rövidítésre. Az angol „salt water” szóból ered, ami azt jelenti sós vízi. Az SW megjelöléssel ellátott pergető orsókat nyugodtan használhatod tengeri horgászat alkalmával. A belső szerkezet nem fog tönkremenni, mert speciális anyagból készült. Természetesen Shimano Stella is készül tengeri körülményekhez. A Daiwa Saltiga nagy méretű orsói is sósvízi horgászatra készültek. 2023-ban fog megjelenni a megújult Saltiga sorozat, immár 4000-es méretű modellel is.

A Daiwa orsók megnevezésében az LT kifejezés számos típusnál jellemző lehet. A Daiwa 2018-ban bemutatott új koncepcióját jelöli: „Light&Tought”. A jelentése: könnyű és erős. Az orsók méretét kompaktabbá tették és mégis bírják a nagy igénybevételt. Az európai piacot ezzel a gondolkodásmóddal hódították meg. Bővebben a következő cikkben találsz róla információt: https://www.daiwa.com/global/en/lighttough/hu.html


Bízunk benne, hogy sikerült egy kicsit átláthatóbbá tenni a pergető orsók világát. Kérdés esetén keress bennünket üzenetben vagy telefonon!