Hogyan válassz feeder orsót?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A feeder horgászfelszerelés egyik legfontosabb alkotóeleme a helyesen kiválasztott jó minőségű feeder orsó. Az orsót mindig a horgászbothoz kell optimalizálni, hogy jól passzoljanak egymáshoz. A feeder orsó kiválasztása előtt érdemes a feeder botot kiválasztani. El kell dönteni, hogy milyen terepen fogod használni a felszerelést! Az arányok betartása és a megfelelő méretű horgászfelszerelések párosítása fontos.

Milyen típusú feeder orsók léteznek felépítés szerint?

  • Elsőfékes feeder orsó
  • Nyeletőfékes feeder orsó

Az első fékkel rendelkező orsók egyre szélesebb körben elterjedtek a horgászok körében. A gyorsfékes rendszerű elsőfékes orsók könnyű használatot tesznek lehetővé. Néhány alkalom használat után már nem is jut eszünkbe nyeletőfékes orsót használni. Nem ajánljuk gyermekek és idősebbek részére. A gyerekek horgásztudásának elsajátításához hosszabb fékúton járó orsót szeretnénk javasolni. Erre a célra megfelel egy hagyományos elsőfékes feeder orsó. Tapasztalataink szerint az idősebb korú horgászok már nem szeretnének a jól bevált nyeletőfékes orsóikról gyors elsőfékes típusra váltani.

A nyeletőfékes orsók kínálata széles a feeder orsók között. A használatuk egyszerű és már évek óta nem történt nagymértékű fejlesztés a technológiát tekintve.

  • Nevis
  • Okuma
  • By Döme Team Feeder

Ezek azok a horgász orsó márkák, amelyek remek választást jelentenek a nyeletőfékes feeder orók között. A nyeletőfékes feeder orsót azoknak a horgászoknak ajánljuk, akik szeretnek távolabb tartózkodni a horgászbotjuktól. Legyen szó éjszakai horgászatról vagy több napos feeder pecáról, akkor a nyeletőfékes orsó lehet a legjobb választás.

Amennyiben még nem volt a kezedben nyeletőfékes vagy elsőfékes feeder orsó, van egy javaslatunk. Menj el horgászni egy barátoddal vagy rokonoddal, akinek már van feeder horgászfelszerelése!

Próbálj ki egy nyeletőfékes és egy elsőfékes feeder orsóval ellátott készséget! Az internet előtt vagy a horgászboltban nem lehet kipróbálni éles üzemmódban a termékeket. Lehet sokkal jobban tetszik egyik vagy másik.

Milyen méretű feeder orsók léteznek?

A feeder orsók méretezése eltérő. Minden esetben valamilyen számmal jelölik az orsók méretét. Ezek a számok a következőképp nézhetnek ki:

  • 40-es, 50-es, 60-as, stb.
  • 4000, 5000, 6000, stb.
  • 3012, 4012
  • 4500, 5500, 6500

Minden gyártó más séma szerint halad az orsók méretezése során. Egy azonban biztos. Minél nagyobb az adott feeder orsón a szám, az annál nagyobb dob méretet takar. 


Mennyit érdemes elkölteni egy feeder orsóra?

Sajnos itt mindenki másként gondolkodik. 10 ezer forinttól akár 150 ezer forintig terjedhet a feeder orsóra szánt összeg, hiszen minden kategória elérhető a Halcatraz webáruházban. Kezdő horgászként nem gondoljuk, hogy át kell lépni a 30 ezer forintos árszintet. Ha már évek óta feeder horgász vagy és kipróbáltál néhány belépő szintű orsót, akkor érdemes 40-60 ezer forint között is megtekinteni a kínálatot.

Ha az életed a peca, és nem számít a rászánt összeg, akkor válogass a felső kategóriából! Egy szép Daiwa Tournament Feeder orsó remek választás lenne! A súly a megbízhatóság jele! Gyakran találkozunk ezzel a szemlélettel a tárgyak minőségének megállapításakor. A horgászfelszerelések megvizsgálása esetében ez nem igaz. A piacvezető gyártók próbálják minél könnyebbre készíteni a termékeiket. A fém alkatrészeket különböző karbon-kompozit vagy strapabíró egyéb anyagokra cserélik.
A Shimano termékekben keresd a CI4+ megnevezést, ami egy minőségi, de könnyű anyagra utal. A Daiwa hasonlóan könnyű, de erős anyaga a Zaion. A költségesnek számító feeder orsók súlya lényegesen könnyebb az olcsóbb társaiktól.

Milyen feeder botra milyen feeder orsót?

Elsőként a picker horgászbotokra szeretnék kitérni, ami a finom pontyozás, de valójában keszegezésre lett teremtve. Ezek a horgászbotok 2,70 – 3,00 méter hosszúságúak általában. Egy ilyen horgászbotra tökéletesen elég egy 4000-es, 40-es vagy 3012-es méretezésű feeder orsó. Hiába kerülne fel rá nagyobb méretű variáns, csak elnehezítené a horgászfelszerelést. Úgysem kell nagy távolságra horgászni ezekkel a felszerelésekkel.

A legnépszerűbb feeder botok mérete a 3,60 méteres kivitel. Ideális választás közepes távolságú horgászathoz a napijegyes tavakra. Az említett hosszúságú feeder botra általában az 5000-es méretű horgász orsót javasoljuk. Elegendő zsinórkapacitással rendelkezik, valamint jól kiegészítik egymást. A Daiwa 4012-es méretű orsója is megfelelő lehet egy háromhatvanas feeder bothoz.

A modern feeder horgászatban egyre jobban elterjedtek a távdobó botok és orsók. Ezekkel a termékekkel 100 méter feletti dobásokat lehet elérni. Természetesen ehhez szükség van gyakorlásra is. Viszont a felszerelést jól kell kiválasztani. Távdobó feeder bothoz távdobó feeder orsót kell választani. Sokkal jobb eredményt lehet elérni a megfelelő eszközökkel. A távdobó feeder orsók megnövelt dob mérettel rendelkeznek. Sokkal könnyebben pereg le róluk a zsinór. A 3,90 és 4,20 méteres botokhoz 5500-as, 650-as méretű feeder orsót érdemes választani. A legtöbb orsóház megegyezik egymással az 5 és 6000-es méretű termékek esetében. A dob zsinórkapacitásában szokott különbség lenni. A Shimano Ultegra 5500-as mérete is jó választás lehet ezekhez a botokhoz.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a feeder orsók pótdobjával kapcsolatban. A legtöbb feeder orsó pótdob nélkül kerül forgalomba. Kivételt képeznek a Shimano és Daiwa modellek, mert szinte minden feeder orsó ára tartalmazza a pótdobot. Akkor van fontos szerepe, ha több bottal is szeretnéd használni az orsót különböző típusú zsinórral.

Egyre jobban elterjednek a fonott feeder zsinórok. Vásárlás előtt érdemes kikérni a horgászcikk kereskedő véleményét, hogy ajánlják-e fonott zsinórral használni az adott orsót. Sajnos nem minden zsinórvezető görgő képes tolerálni a fonott zsinór használatát. A belépő szintű feeder orsókat nem is szoktuk javasolni fonott zsinórral.

Reméljük segített egy kicsit a feeder orsó gyorstalpalónk a választásban így a horgász szezon előtt. Kérdés esetén keressetek bennünket e-mailben vagy telefonon!