Hogyan válassz bojlis orsót?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nem könnyű pontyozó orsót választani jelenleg a kínálatból. Több, mint 6 nagy orsó gyártót tudunk felsorolni, akiknek a termékeit forgalmazzuk a Halcatraz webáruházban. Ezek közül a márkák közül tudsz választani orsót, ha bojlizáson töröd a fejed:

  • Carp Academy
  • Daiwa
  • DAM
  • Nevis
  • PENN
  • Prologic
  • Shimano
  • Okuma

A bojlis orsókat többféleképpen nevezik a hétköznapokban. Hívhatjuk őket pontyozó orsónak, a nagyméretűeket távdobó orsónak, surf orsónak, vagy big pit orsónak. A SURF orsókat elsősorban tengeri horgászatra fejlesztették ki. A Big Pit elnevezés tulajdonképpen nagyhalas orsót jelent angolul. Nagyon sok külföldi oldalon így találhatjátok meg a Magyarországon pontyozó orsóként ismert termékeket.

A megnevezések tisztázása után lássuk, hogy milyen fékrendszerrel gyártanak 2023-ban pontyozó orsót. Elérhető elsőfékes vagy nyeletőfékes bojlis orsó. Az elsőfékes orsókat újabban gyorsfékrendszerrel látják el. A Daiwa QD – Quick Drag fékrendszere a legismertebb és ők voltak az úttörők a gyorsfék elterjedésében. Napjainkban már minden gyártó elkészítette a saját gyorsfékkel szerelt orsóját. Kérdés, hogy felér-e a Daiwához? Ezt mindenki döntse el maga. Érdemes ellátogatni egy horgászboltba és kipróbálni több típust mielőtt megrendelnéd álmaid bojlis orsóját. Azt javasoljuk, hogy a korábban hagyományos fékrendszerrel szerelt orsódat, NE alakítsd át gyorsfékessé. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy lerövidíti az élettartamát az orsóknak.

Mi az az áttétel?

Az orsók áttétele meghatározza a dobemelés sebességét és a zsinór visszahúzását egy tekerés alatt. Biztosan láttál már hasonló jelölést egy horgász orsón: (4,6:1 - 5,0:1 - 6,1:1)

Mit is jelent az áttétel egy horgász orsón?

A kettőspont előtti szám megmutatja, hogy hányat fordul az orsó rotorja egy hajtókar fordulat alatt. A kettőspont előtti szám utal a dobemelés gyorsaságára. Minél kisebb a szám, annál lassabb dobemeléssel rendelkezik az orsónk.

Miért jó, ha lassú dobemelés van egy orsóban?

A szép és precíz zsinórkép garanciája, mert egymás mellé helyezi a zsinórvezető görgő a horgász zsinórt. Általában a match vagy speciális pergető orsók készülnek gyors áttétellel. Gyorsnak számít a hatossal kezdődő vagy attól nagyobb áttétel. Ha az XH jelölést látod egy orsó típusmegjelölésében, az jelenti a gyors áttétel megjelölését.

A Daiwa Emblem és Crosscast modellek népszerűek a bojlis horgászok körében. Ezek az orsók viszont nem lassú dobemeléssel készülnek és nem egymás mellé helyezik a zsinórt. V alakban kerül a zsinórfektetés a dobra. Teljesen más irány, mint a Shimano, de mégis kiváló termékek.

Milyen méretű bojlis orsót válassz?

A bojlis orsók méretezése teljesen megváltozott. Régen egyszerűbb volt eligazodni a méretezést illetően. Minden horgász tudta, hogy egy 50-es méretű orsó dobjára 50 méter 100-as zsinór fér. Ez szerintünk már idejét múlt. Ki horgászik 1 mm átmérőjű zsinórral a harcsa horgászokon kívül napjainkban? Valószínűleg már senki. Ezért történt, hogy minden gyártó másként jelöli az orsók méreteit. Természetesen a pontos zsinórkapacitás az orsók leírásában, orsó dobozon vagy az orsó dobján szerepel.

A Shimano 5500-as és 14000-es jelöléssel látja el a pontyos orsóit. Értelemszerűen a nagyobb szám jelöli a nagyobb dobot. Ellenpélda a Daiwa orsó jelölő módszere. Itt nem dobálóznak nagy számokkal, hiszen a felhasználó 25, 35 vagy 45-ös számot talál a termékek leírásában. Mit jelent ez? A Daiwa dobemelő rendszerének milliméterben kifejezett értéke az a bizonyos szám, ami az orsókon szerepel.

Alapállapothoz képest 45 millimétert mozdul előre az orsó dobja a hajtókar tekerésével. Ez a fajta jelölés előrevetíti, hogy mekkora dob kerül az adott bojlis orsóra. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb és nyújtottabb dob kerül az orsóra.

Mi a helyzet az orsók csapágyával?

Az orsók csapágyszáma szinte minden értékesítés alatt felmerül. Olyan, mint az autóknál a lóerő, de égsem. Most erről nem szeretnék újra regényeket írni, hiszen készítettünk róla korábban egy tartalmas cikket . Érdemes elolvasnia annak, aki kevésnek találja a 4-5 csapágyat egy Shimano orsóban. Annyit elárulok, hogy sok horgásznak változott meg a véleménye a csapágyakról ezután a cikk után.

Mekkora bojlis orsót válassz?

A legfontosabb, hogy mindig a meglévőbothoz válassz orsót! Sokkal fontosabb a megfelelő bojlis bot kiválasztása, mert az megkönnyíti utána az orsó választását. A legnépszerűbb bojlis botok az alábbi hosszúságúak:

  • 3,00 méter
  • 3,60 méter
  • 3,90 méter

A 3 méteres bojlis botokhoz általában nagy zsinórkapacitású orsó szoktunk ajánlani, mert behúzós horgászathoz keresnek orsót a horgászok. Érdemes 14000-es Shimanot vagy 8000-es méretezésű bojlis orsót választani. A Daiwa is elkészítette a saját mély kivitelű orsódobját SD néven. Behúzós horgászathoz kiváló választás! Ha csatornán horgászol és azért van 3 méteres botra szükséged, akkor fölösleges rá nagyméretű bojlis orsó.

A 3,60 méteres botokra felszerelhető 7-8 ezres vagy 5500-as, 14000-es méretű orsó. Döntsön mindig az, hogy mekkora dobás a cél. Ha elegendő a 80-100 méter, akkor nem kell megvenni rá a kínálat legnagyobb bojlis orsóját. Hiszen fölösleges elnehezíteni a bojlis szettet egy nehéz darabbal. 

3,90 méteres botokhoz ajánlott a nagy dobméretű bojlis orsó. Egy távdobó bojlis bot Okuma 8K orsóval kombinálva igazi fegyver egy bojlis horgász kezében. Jó technikával 150 méter feletti dobás is elérhető velük.

  • okuma bojlis orsó

Érdemes szót ejteni a horgász orsók jelöléseit illetően.

Az orsók márka és típus megjelölésében gyakran láthatóak az alábbi rövidítések:

  • FD
  • LC
  • BB

Az FD jelölés az első fékrendszert jelenti angolul, azaz „front drag”. FD jelölés esetén biztos lehetsz benne, hogy elsőfékes orsó van a kezedben vagy a képernyő előtt. Az LC rövidítés nem csak a pontyozó orsókon, hanem a távdobó feeder orsókon is megtalálható.

Mit jelent pontosan az LC felirat? Long Cast, azaz távdobásra alkalmas orsó. A legáltalánosabb jellemzőjük a megnövelt dob átmérő és a nyújtott kialakítás. Amennyiben LC feliratú orsóval találkozol, abban biztos lehetsz méretes darab és pontyozásra alkalmas.

A BB jelölés a csapágyakat jelenti rövidítve. Meghatározza, hogy mennyi csapágy került az adott termékbe. A kettő darab B betű előtt vagy után található szám az adott orsó csapágyszáma. Ha például 5+1BB van írva egy orsóra, azt jelenti, hogy a zsinórvezető görgő is csapágyazott.

Reméljük segítettünk egy kicsit eligazodni a megfelelő bojlis orsó kiválasztásában és beszerzésében. A Halcatraz horgászbolt kínálata egyedülálló bojlis orsók tekintetében is.