Mi az orsó fékerő?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az orsó fékerejének és fajtáinak bemutatásához szükség van egy kis időutazásra. A horgászfelszerelések között több fajta elven működő horgász orsót is megkülönböztetünk.

  • elsőfékes
  • hátsófékes
  • harcifékes
  • nyeletőfékes
  • gyorsfékes

A technológia fejlődésével az orsók is folyamatosan megújulnak, változnak. Az adott időszaknak mindig megvan a népszerű orsó típusa. A saját példámon keresztül szeretném bemutatni az orsók változását. Fontos szerepet fog betölteni az orsó fékereje és típusa. A 2000-es évek elején kezdtem el horgászni édesapámmal, ő vitt bele a „tutiba”. Az egyik legjobb szabadidős tevékenységnek tartom azóta is a pecát, csak már szerencsére jobb horgászfelszerelések kaphatók.

Talán 8 vagy 9 éves lehettem, amikor megkaptam életem első orsóját, ami egy hátsófékes csoda volt. A márkája Silstar, kilométer hosszú fékúttal. Nagyon sokat kellett tekerni a féken, hogy érezni lehessen a különbséget. Egy gyereknek csodálatos érzés volt a spiccbot után végre orsós botot használni. Természetesen halat nem sikerült fognom a felszerelésemmel az első néhány alkalommal. Teljesen hidegen hagyott, mert élveztem bedobni majd kitekerni a végszerelékemet az új „orsós botommal.” Ennek az orsónak a fékereje elenyésző volt. A 2-3 kilogramm közötti halak fárasztásakor hiába állítottam keményre a féket. A hal mindig megszólaltatta azt.

Kíváncsi voltam, hogy régebben milyen orsókat használtak a horgászok. 20-30 évvel ezelőtt még nem nagyon vegyes volt az első és hátsó fékes orsók száma a vízparton. Sok horgász használt hátsófékes orsót, amit mára már elavultnak tartunk.

És miért ne készüljön első és hátsófékes orsó egy modellben?

A nyeletőfékes orsók az 1990-es években kerültek először forgalomba. A Shimano Baitrunner Aero GT orsócsalád azóta legendává vált. Készült belőle 4000-es méretű darab majd 14000-es Big Baitrunner is. A bojlis pontyhorgászok nagy megelégedettséggel használják napjainkban is ezeket a már időssé vált darabokat. Ezekben megtaláljuk a népszerű elsőféket nyeletőfékrendszerrel kombinálva. A mai modern horgászatban használt nyeletőfékes orsók technológiája a 90-es évekbe nyúlik vissza. Tulajdonképpen az elvük a mai napig ugyanaz. A cél egy kényelmesen használható orsó volt, ami kötetlenebbé teszi a horgászok életét a vízparton. A nyeletőfékes orsók nagy hátránya a plusz súly elsőfékes társaikhoz képest. Nagy teret hódítottak meg, de napjainkban újra az elsőfékes orsók váltották le őket.

Mi váltotta le a nyeletőfékes orsókat?

Szerintem sokan használjátok azt az orsót, ami jelenleg a legnépszerűbb és minden újítás megtalálható benne. Az elsőfékes gyorsfék rendszerrel szerelt orsók mindent tudnak, ami a modern ponty vagy feeder horgászatban fontos. Rövid fékút, precízen állítható fékrendszer és könnyű súly alacsony hibalehetőséggel kombinálva. 2022-ben már sokkal több gyorsfékes orsót értékesítünk a korábban népszerű nyeletőfékes társaiknál.

Fontos azonban megemlíteni a gyorsfékes orsók helyes használatát és tárolását. Az elsőfékes orsók fékerejét a dobban található lamellák segítségével lehet szabályozni. A gyorsfékes orsók fékerejét néhány kattintással állíthatjuk fárasztás közben. A QD fékes (Quick Drag) Daiwa orsók a legrövidebb fékúttal rendelkeznek. Fél fordulat elegendő a nyitás és a zárás között. Használat során elkerülhetetlen, hogy kosz, por vagy vízpára kerüljön a féklamellák közé. A féklamellák mennyisége és minősége határozza meg az orsó fékének precizitását és működését. A féklamellák készülhetnek filcből, vagy a modern orsókban teflonból. Minden orsóban felváltva található fém és filc vagy teflon lamella. A féklamella az orsók achilles sarka, ha szennyeződés kerül közéjük.

  • fékerő teflo nés aluminium lamella

Mit jelent pontosan az orsó fékerő?

Az orsók fékerejének beállítását a fékcsillaggal lehet szabályozni. Az orsó fékerő állítása a következő módon történik:

  1. Az óramutató járásával megegyező irányba erősödik az orsó fékereje.
  2. Az óramutató járásával ellenkező irányba történő tekeréskor lazítjuk az orsó fékét.

A fék állítása esetében az orsó dobjára különböző erőt tudunk kifejteni. A fékcsillagban található lamellák szorítást gyakorolnak a dobra, ezért nagyobb erő kifejtés kell a zsinór adagolásához. A szerelék vízbedobásakor az orsó fékerejét érdemes a maximálisra állatani. Ha ez nem történne meg, akkor megcsúszna a zsinór és könnyen bele tud vágni a horgász ujjába. Különösen fontos beállítani a fékerőt, ha fonott zsinórral horgászunk.

Az orsó fékerejét hal fárasztás során mindig úgy kell beállítani, hogy ne szakadjon el a zsinór és irányítható maradjon a hal. A horgásznak mindig ismernie kell a felszerelése határait. A zsinór szakítószilárdságát, az orsója fékerejét. Minden orsó dobozán fel van tüntetve a maximális kifejthető fékerő.

A pergető orsók fékereje a méretükhöz képest erősnek számít. Egy 2000-es méretű pergető orsó képes 5 kg maximális fékerőt biztosítani. UL pergetés során kihasználatlan marad ez a sajátosság, hiszen a kifogott halak néha az egy kilogrammot sem érik el. A méretsorban felfelé haladva a pergető orsók fékereje egyre növekszik. Képesek 10 kg vagy harcsázó orsók tekintetében 12 kg fékerőt is biztosítani.

A feeder orsók esetében 8-10-12 kilogrammos maximális fékerőről beszélhetünk. A modern pontyhorgászatban szükség is van rá, hiszen nem ritka a feeder bottal fogható 10 kilogramm feletti ponty-amur. Természetesen a feeder orsók fékereje is az adott termék méretétől függ. Minél nagyobb dob mérettel, nagyobb orsó házzal és erősebb szerkezettel rendelkezik, annál jobban növelik az orsók fékerejét is. A feeder horgászatban különösen fontos a halak irányítása, mert versenyen és a napijegyes tavakon sűrűn foglalnak helyet a horgászok.

Elérkeztünk a nagyágyukhoz, azaz a bojlis orsókhoz. Ezek a termékek kifejezetten a ponty horgászatához készültek. A maximális fékerejük általában 12-18 kg között alakul. Ezeknél az orsóknál van a legnagyobb szüksége a magas erejű féknek. Nehéz lenne fárasztani egy 20 kilogramm körüli halat, ha nem tudnánk irányítani. Ezért szükséges az erős fék egy bojlis orsóban.

  • fékerő a dobozon

Mit tegyünk, ha akadozik a fék fárasztás során?

Tulajdonképpen a probléma orvoslása egy kis műszerolajjal, szárazra törléssel és újra összerakással orvosolható. Horgászboltosként azt javaslom, hogy semmiképp ne otthon kezdj el kíséretezni vele tapasztalat nélkül. Ilyen esetben érdemes felkeresni egy orsó szervizeléssel foglalkozó céget. A megfelelő sorrend betartása azonban kifejezetten fontos, vagy nem fog megfelelően működni az orsó. Én éppen ezért nem javaslom a házi barkács módszert a kezdő horgászoknak. 

Miért tapadt le a fékrendszer?

Használat során számos környezeti tényezőnek van kitéve az orsó. Eshet rá az eső, a szél tele szórja homokkal vagy éppen vízbe is eshet. A használat végén a gyorsfékes orsókat kiengedett fékkel kell elpakolni! Ezzel az apró odafigyeléssel sokkal jobban megnövelhetjük az orsó fékének élettartamát.