Horgászbotok jelölései

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A legtöbb horgászbot nyéltagján egy sor betű és szám található, melyek értelmezése (főként pergetőbotok esetén) olykor nehézséget jelent. Tapasztalataim szerint a többség úgy vásárol botot, hogy ezeket figyelmen kívül hagyja és jóval egyszerűbb, kézzelfoghatóbb szempontokat keres.

Ezt természetesen sok gyártó is észrevette és igyekeznek a felhasználók dolgát egy pillantás alatt értelmezhető információkkal megkönnyíteni. Az egyik személyes kedvencem az L&K megoldása, ahol a sorozat tagjait különböző élénk színek segítségével különböztetik meg:

  • szines botjelölések

 L&K Proguide sorozat – egyértelmű a különbség

Előfordul, hogy egyes gyártók konkrétan feltüntetik a bothoz javasolt csalitípusokat, módszereket is. A képen a Reiva egyik botja látható, melyen egy kezdő számára több mint elég információ olvasható:

  • reiva botjelölése

Ennyi bőven elég

Hasonló megoldás, amikor - végletekig leegyszerűsített módon megtaláljuk a konkrét célhalra utaló jelzéseket a boton:

  • triforce botjelölése

Daiwa Triforce - Itt már nehéz mellényúlni

A pergetőbotok példája szélsőséges, hiszen talán ez az a műfaj, ahol a legtöbb változatot és a különböző verziók legszélesebb skáláját találjuk. Minden halfajra, vízre, mélységre, módszerre, körülményre létezik egy ahhoz szánt bot, így nem csoda, ha néha tényleg hosszúra sikerül a minket informálni hivatott felirat.

A következő képeken a Daiwa Ballistic sorozatának egyik tagja szerepel, mert igyekeztem olyan típust fényképezni, amin bőven van információ. Lássuk, melyik jelölés mit takar:

  • botjelölés art

Az Art.-Nr.: 11220-200 felirat nem más, mint a termék cikkszáma (Article Number). Ez minden típus esetén más, tulajdonképpen egy azonosítójel. Leginkább a forgalmazók szempontjából fontos, azonban számunkra is jelentőséggel bírhat! Abban az esetben ugyanis, ha a botunk véletlenül megsérül és új tagot szeretnénk beszerezni hozzá, ez alapján tudjuk legkönnyebben megtenni. Ha a ereskedőn keresztül rendeltetjük meg az új alkatrészt, ezt minden esetben kérni fogják tőlünk. Röviden ez a kód teszi lehetővé a termék beazonosítását.

  • botjelölés total length

A Total length kifejezés angolul teljes hosszt jelent, ennél a botnál ez 2 méter. Ilyen hosszúságú a botunk összeállítva, használatra kész állapotban. Ezt a paramétert annak függvényében vegyük figyelembe, hogy mekkora a meghorgászandó távolság, mi a célhal, ill. partról vagy csónakból fogjuk-e használni a pálcát.

  • botjelölés selection

A Section (szekció, szakasz, rész) a bot tagjainak számát jelöli, tehát azt, hogy hány részes botot tartunk a kezünkben. A képen látható típus két tagból áll, ami talán a legelterjedtebb verzió pergetőbotok között. Ha a lehetőségeink (biztonságos szállítás, tárolás) engedik, igyekezzünk egyrészes botot vásárolni, ez szakmailag mindenképpen a legjobb, legideálisabb megoldás.

  • botjelölés close length

A Closed Length szó szerinti fordításban összecsukott hosszt jelent; ez jelöli azt a méretet, ami szétszedett állapotban jellemzi a botot. Ez tulajdonképpen szállítási hossz, a bot méretét ennél kisebbre nem tudjuk csökkenteni. Ezt vegyük figyelembe abban az esetben, ha a botunkhoz táskát vásárolunk.

  • botjelölés ct

A CT WT: 5-14g az egyik legfontosabb adat mind közül. A Casting Weight (CT WT) jelöli azt a súlytartományt, amin belül az adott bothoz csalikat választhatunk. Ezt az adatot sokan figyelmen kívül hagyják és egyetlen bottal próbálják a pergetés teljes palettáját átfogni. Természetesen semmi nem tiltja, hogy valaki a feltüntetett határok alatti vagy azt meghaladó súlyú csalival dobáljon, és nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a bot nem képes erre, én viszont határozottan javaslom, hogy ilyet ne tegyünk! A dobósúlytartomány nem véletlenül van feltüntetve - a bot ezeket a csalikat „szereti”, ezek használatánál produkálja a legjobb viselkedést, így soha nem érdemes alul- vagy túlterhelni azt. Ha valami miatt mégis erre vállalkozunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy épp nem a legmegfelelőbb módon terheljük a felszerelésünket, legyünk óvatosak, ne ilyenkor próbáljuk megdobni a legnagyobb távot. Az ebből eredő bottörés nem garanciális hiba, az ezt vizsgáló személyek pedig azonnal rájönnek, ha mi hibáztunk és nem biztos, hogy elnézőek lesznek.

  • botjelölés kód

A leghosszabb kódot (BLC682LFS-AD) a végére hagytam. Az első pár betű a bot típusát, fantázianevét (BLC - Ballistic) jelölik, gyakorlati jelentőségük nem igazán van. A 682LFS viszont már fontos és sok mindent elárul számunkra. Az első két szám (68) a bot hosszát jelöli angolszász mértékegységrendszer szerint, tehát láb és hüvelyk megadásával. Ez a bot 6 láb és 8 hüvelyk hosszú (6’8”), azaz 2 méter. A következő, ami egy 2-es, a bot tagjainak számát takarja – ebben az esetben kétrészes botunk van. Az LFS pedig nem más, mint a Light-Fast-Spinning rövidítés, tehát egy viszonylag kis dobósúlyú (Light), elég feszes (Fast) akcióval bíró és pergetésre (Spinning) szánt botot tartunk a kezünkben.

Néha a javasolt zsinórátmérőt és típust is megkapjuk, sőt, különböző betűk formájában azt is megadják, hogy az adott botot melyik év mely havában gyártották, de a számunkra igazán fontos adatok a fentebb felsoroltak. Ha megtanulunk olvasni az elsőre bonyolultnak tűnő betű- és számsorokban, sok lényeges információt megtudhatunk a botról.

Természetesen nem minden gyártó ír regényeket a termékeire, más módszernél pedig talán nincs is erre szükség. A békéshalas barátainkat legtöbb esetben úgyis csak egy-két adat érdekli. Számukra tökéletesen elég a bot hossza és dobósúlya, nagyon ritka, hogy bojlis botokon ezeken kívül bármi egyebet feltüntetnek – egyébként minden más felesleges, és ha belegondolunk, nincs is egyéb olyan adat, amit érdemes lenne.

  • wolf

 A Wolf sem eresztette bő lére.

Az is előfordul, hogy a bot anyagáról informál bennünket a gyártó, de véleményem szerint felhasználói szempontból ennek nincs sok jelentősége. Ez persze csak egy magánvélemény, de tapasztalataim alapján gyakorlatilag mérhetetlen azoknak a száma, akik ezt figyelembe véve vásárolnak.

  • botjelölés carbon

Nem biztos, hogy hiányozna innen, ha nem lenne itt

A feederbotok esetén a dobósúly optimális megválasztása ugyancsak fontos és erre (a pergetőbotokhoz hasonlóan) szintén egy tartomány áll rendelkezésünkre. Ezen kívül sok feliratot ne keressünk, mert legtöbb esetben úgysem fogunk találni.

Bár kivétel mindig akad, mert a Daiwa szokásához híven a feederbotjain is a fentebb részletezett módon informál bennünket:

  • botjelölés daiwa feeder

Hosszú kód és az elmaradhatatlan figyelmeztetések

Mivel a modern horgászbotok anyaga jelentős mennyiségű karbont tartalmaz, magától értetődő, hogy vezetik az elektromosságot. Ez remélhetőleg mindenki számára egyértelmű, de a biztonság kedvéért a gyártás során az erre figyelmeztető jelzéssel is ellátják a botokat.

 
Döme Gábor némelyik botján az adott bothoz javasolt maximális dobástávolságot is feltünteti. Vélhetően ő is számtalanszor találkozott már a „Mekkorát lehet ezzel a bottal dobni?” kérdéssel, mindenesetre szerintem jó ötlet.
  • botjelölés bydöme

Felhasználói szinten a különböző jelölések, kódok, számsorok ilyen mértékű ismerete bőven elegendő mind vásárláskor, mind használat során.

Görbüljön!