Horgászmódszerek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Horgászmódszerek

Hosszú ideje készülök arra, hogy egy összefoglaló írást papírra, avagy Word dokumentumra vessek a fontosabb horgászmódszereinkről. Erre kedves munkatársunk, Ani is többször felhívta már a figyelmem, vagy ahogy szokta volt mondani, csak emlékeztetnélek, hogy ígérted….

Akkor ma, úgy érzem itt az idő. Rövid eszmefuttatás, gép kinyit, phuu, hogy kezdjem. Ha én itt mindent elkezdek boncolgatni, elmegy ez a jó pecaszezon, ami per pillanat, még el sem kezdődött. Ugye most február első hétvégéje van a valóságban, készülünk boltosként és horgászként is a szezonra. Van egy fáradt, de szabad estém, pont jó egy kis szövegírásra.

  • horgászmódszerek

Szerintem úgy lesz a legkönnyebben áttekinthető, ha külön szedjük az úszós, a fenekezős és a pergető horgászmódszereket.

Fenekezős horgászmódszerek:

A végszerelék bármilyen ólom vagy etetőkosár segítségével túl van súlyozva, és a szerelékünk a fenéken vagy a fenékről kiindulva fenék közelben esetleg vízközt van felkínálva. A kapásjelzést a bot közelében elhelyezett kapásjelzőn láthatjuk.

Klasszikus fenekezés: Orsóval felszerelt klasszikus módszer. A bot lehet teleszkópos és több részes változat, akár keményebb, hosszabb távdobó, vagy rövidebb, könnyebb horgászbot is. A végszerelékünket, amely maximum 3 horoggal szerelt, az ólom vagy az etetőkosár segítségével juttatjuk be a kívánt helyre. A kapás jelzésére mechanikus kapásjelzőt használunk. Ezek közül a legegyszerűbb a klasszikus karika kapásjelző vagy esetleg kutyanyelv alakú kapásjelző, de egyre több horgásznál láthatunk már swingert vagy hangert is a hagyományos kapásjelzők mellett.

Bojlis horgászat: A hagyományos fenekezős horgászat modern változata a bojlis vagy pontyozó horgászat. Igazán az alapok nem különböznek a klasszikus fenekezőtől, csak az eszközök, tartozékok sokkal modernebbek, fejlettebbek, letisztultak. A bot az esetek nagy részében 2 részből állnak. Vannak kifejezetten rövid, akár 2,40 méter hosszú „stalker” botok. De a 3,90-es méretig szinte minden hosszúsággal találkozhatunk. A dobótávolság miatt a legkelendőbbek a 3,96 méteres botok, melyek a legnagyobb távolságok leküzdésére is alkalmasak. Természetesen ezek a bojlis botok az esetek döntő többségében 2 részesek, de 3 nagyon ritka esetben 4 részes vagy teleszkópos verzió is megtalálható a piacon. A bojlis orsók lehetnek nyeletőfékes vagy első fékes távdobó orsók, melyeket a nyeletőfék hiányában ma már gyakran gyors fékkel szerelnek. A végszerelék sokkal modernebb, mint a hagyományos fenekezős szereléknél, és szinte kizárólag csak egy horoggal szerelt. A kapásjelzés elektromos kapásjelzővel vagy azzal szerelt kapásjelző szettel történik, természetesen hangerrel vagy swingerrel kiegészítve.

A feeder botos horgászat a fenekezős módszerek finomszerelékes változata. Ez a legelterjedtebb módszer jelenleg hazánkban. Ez nem véletlen, hisz folyókon, csatornákon, tavakon, nagyhalas és keszeg horgászatra egyaránt alkalmas és kifejezetten eredményes. A feeder botok ismérve, a jellegzetesen lágy rezgőspicc, amelynek egyetlen funkciója van, a kapásjelzés. Mind a dobásból, mind a fárasztásból kimarad. Az orsó igénye nem egyedi. Lehet bármilyen fékkel és bármilyen típusú dobbal szerelve a horgászvíz és a célhal dönti el, milyen változatot használunk. Klasszikus kapásjelzőt nem használunk, hisz a feederbot spicctagja tölti be ezt a funkciót.

Ragadozó halas fenekezős horgászat. Ide sorolnék minden olyan fenekezős módszert, melynek célhala ragadozó hal, és élő vagy bármilyen klasszikus csalival kíséreljük meg horogra csalni a vízterület ragadozóit. A bot és orsó igényét igazából a megfogni kívánt halfaj határozza meg, mindig ezt vegyük figyelembe.

 

Úszós horgászmódszerek:

A végszerelékünk egy úszó segítségével van felkínálva. A halakat a vízréteg bármelyik mélységében kereshetjük. A kapás jelzése is az úszó segítségével történik.

Spiccbotos horgászat. Számomra legkedvesebb horgászmódszer. A horgászbot egy gyűrűk nélküli direkt bot, melyek általában teleszkópos rendszerűek, de ritka esetben rakós rendszerűek is lehetnek. A szerelékünk egy kicsivel rövidebb, mint a használt horgászbot hossza. A bot hosszát a víz mélysége és a meghorgászandó távolság határozza meg. De természetesen a pénztárcánk is. Hisz a hosszabb botok jó minőségben kifejezetten drága botok közé tartoznak.

Bolognai botos horgászat. A bolognai bot nem más, mint egy gyűrűzött spiccbot. A horgászorsó igénye nem jellemző. Én mindig kis méretű orsót használok, de csak az orsó súlya miatt. Talán az egyetlen fontos kritérium az orsónál, a jó tapadásmentes, egyenletes fék. Általában folyóvízi úsztatáshoz használjuk, de egyre gyakrabban feltűnik már tavakon is, hisz az orsó hasznossága nagy halas horgászatoknál megkérdőjelezhetetlen.

Rakós botos horgászat. A legpontosabb horgászmódszer. A bot, mint ahogy a neve is mutatja, rakós rendszerrel rakható össze. A bot hossza általában 13 méter, de angolszász országokban sokkal hosszabb, akár 16-18 méteres változatok is megjelentek már. A szerelék hossza általában az aktuális vízmélység plusz a „zászló”, ami az úszó és a spicc közti távolságot jelenti. Pontossága miatt a versenyhorgászatok nélkülözhetetlen fegyvere. Folyóvízi és tavi horgászathoz, keszegezni és pontyozni is kifejezetten hatékony horgász módszer.

Match botos horgászat. Ha egy szóval szeretném jellemezni, a legtechnikásabb horgászmódszer. A bot egy lágy karakterisztikájú, 3,60 – 5,10 méter hosszú, vékony zsinór használatára gyűrűzött horgászbot. Kifejezetten kis gyűrűbetétekkel, hosszú gyűrűtalpak segítségével távol tartva a zsinórt a bottestől, így is segítve a hosszabb dobásokat. A horgászorsó jó, tapadásmentes fékkel, ha lehet gyors áttétellel szerelve, általában nagy átmérőjű feltöltött dobbal használjuk. A megfelelő összhang a tökéletes, gubancmentes dobás kivitelezése és a megfelelő zsinórsüllyesztés miatt fontos. Én nagyon szerettem ezt a módszert, az idei évben ígérem kedven Csobaji-holtágomat meglátogatom egy kis „múltidézésre”.

Úszós ragadozó halas horgászat. Szinte ugyanaz jellemzi, mint a fenekező változatát, de itt a kapásjelzést az úszó vagy bója végzi, jelzi felénk. A bot és az orsó igényét általában a ragadozó hal fajtája határozza meg.

Pergető horgászmódszer.

A módszer lényege, hogy egy műcsalival, csaliimitációval tévesztjük meg a ragadozó halakat, és csaljuk őket horogra. A bot és orsó igénye ennek a módszernek a legnagyobb. A rendkívüli igénybevétel a folyamatos dobom – húzom ismétlődésből adódik. A pergetésnek rendkívül sok változata, irányzata van. A wobblerezés, a jigelés, dropshot peca, a vertikális horgászat, a klasszikus spinnerezés, kanalazás, a vontatás és a fene tudja még mennyi változat. Én nem jellemezném külön ezeket a módszereket, mert olyan speciálisak, hogy azt pár sorban leírni szinte lehetetlen. Ha valaki ezt mégis szükségesnek érzi, és megteszi helyettem, szívesen fogadjuk és a nyilvánosság elé is tárjuk. Persze ez után, bármikor a Halcatraz Horgászcentrumban jár, keressen engem bizalommal, és vendégem egy finom olasz kávéra!

Ezeknek a módszereknek szinte mindig más a horgászbot igénye, és ezért van, hogy egy pergető horgász arzenáljában megszámlálhatatlan mennyiségű bot található. A pergető orsók kifejezetten jó minőségű, tartós orsók. Ez fontos, hisz naponta több dobást – behúzást hajtunk vele végre, mint egy más módszernél akár egy szezon alatt.

Röviden ennyi lenne. Azt hiszem a lényeget sikerült pár mondatba sűríteni, összefoglalni. 

Horgásszatok sokat, élvezzétek a szezont. Bármelyiket, hisz mindig van szezon.