Téli horgászat?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat úgy él a köztudatban, hogy kifejezetten nyári sport, illetve hobby. Ezt a tévhitet jelentősen megcáfolnánk! A horgászat bármikor kiváló elfoglaltság, legyen szó télről vagy nyárról. A téli horgászat annyival másabb, hogy finomítani kell a horgászmódszert, amivel a halakat a csalihoz csábítjuk.

A hideg vizekben kicsit máshogy kapnak a halak, mint amit megszokhattunk. Óvatosabbak, és kevesebbet is esznek. Ez persze kihathat a horgászatra. 16 Celsius fok alatti vizekben lelassul az élet, az etetőanyagok csalogatóhatása és hatósugara is drámai módon csökken, de másban is változás tapasztalható a megszokott nyári horgászattal szemben.

Hidegben a vizeink letisztulnak, kevesebb a horgász is, csak az igazán elhivatottak merészkednek ki hosszabb időre ilyenkor. Érdemesebb a távolabbi pontokat megcélozni, mintsem a tópart közelébe horgászni. A halak érthető okokból jobban szeretik a mélyebb vizeket ekkor. Nagyobb eséllyel remélhetünk kapást a tó mélyebb részeit célba véve.

Téli horgászfelszerelés

Érdemes előtérbe helyezni a távdobó feeder szettet, a távdobó botot, távdobó method feeder kosarat, a távdobó feeder orsót. Végszereléket tekintve, aki gerincesebb bottal rendelkezik, annak érdemes lehet végszerelékben feeder erőgumit beiktatni, ami segít abban, hogy a lefinomított szerelék megakadályozza a hal gyakori leakadását.

Ezen kívül számos dologra oda kell figyelni, hogy a téli horgászat élvezhető is legyen.

Egy egészen kicsit finomítani kell a téli horgászfelszerelést, a csalit, a horgot. Például érdemes ilyenkor vékonyabb, 0.06-08 hajszálelőkét választani, a megszokott horogméret helyett pedig 12-14 horgot, esetenként akár 16-os horogméret is megpróbálni. Amennyiben fonott dobóelőkét használ valaki, úgy célszerű olyat választani, ami nem szívja magába a vizet.

  • téli horgászat

Kifejezetten téli etetőanyagok, csalik, aromák, Pop-upok, Waftersek

A csalikat, etetőanyagokat is gondosabban kell összeválogatni. Érdemes méretben más, ízben és színben pedig erőteljesebbekhez nyúlni. Ami nyáron nagyon ment, télen nem valószínű, hogy tetszeni fog a halaknak. Téli etetőanyagok jellemzően erőteljesebb ízűek, halasak, olajosabbak, illetve sötétebb tónusú etetők mennek télen leginkább. Azért is kelendőbbek ezek a fajták, mivel lényegesen tisztábbak a vizek, könnyebben beleolvad a mederfenékbe, így nem kelt gyanút a halakban.

Csak kicsivel nehezebb a téli pontyozás, a nyáritól. Mérsékelt, koncentrált etetéssel a téli keszegezés is eredményes lehet. Kivételt képez ez alól a tokhal, ami ilyenkor a legaktívabb. És mivel kevesebbet mozog a hal, ezért az etetőanyag mennyiségét is érdemes XL-s method kosár helyett L-re cserélni. Az aromák használata szintén sokat dobhat a napi horgászélményünkön és a kifogott halak számán. Bátran használjuk őket, kísérletezzünk!

A legelőnyösebb hideg vizek esetén a 8-6 mm csalik használata. Színeit tekintve ilyenkor a sötét színű etetőanyag mellé, élénk színű, jól látható Wafterst vagy Pop up-ot érdemes párosítani. A citromsárga, narancs, fehér színeket hamarabb észreveszi és felveszi a hal. Amiben még érdemes megfontolni a váltást a téli horgászatnál, az a micropellet. Célszerűbb a micropellet használata, mivel a kapások között több idő telhet el, mint nyáron. A hideg vízi pelletekből is számos íz kapható. Az erősebb halasabb íztől az édesig, bármi nyerő lehet. Próbálgatni kell, hiszen nehezebb kitalálni, a halak mit szeretnének.

Téli horgász ruházat

A másik fontos dolog, a horgász öltözködése. A téli horgász ruházat értelemszerűen jobban alkalmazkodik a hideg időjáráshoz, vastagabb, rétegeltebb, vízhatlanabb, és ha bírja a szelet, az sem egy hátrány. Nem mindegy, hogy a hidegben milyen és mennyi védőréteg van az órákig kint ácsorgó pecáson. Esőruha, thermoruha elengedhetetlen. Ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunk a horgászat közben és sokáig élmény legyen a peca, alaposan be kell öltözni. Ilyenkor veheti hasznát az ember, a különféle aláöltözetnek, a vastagabb, bélelt, thermocsizmának, sapkának, kesztyűnek, kabátnak, de a különböző az időjárás viszontagságai ellen védő felszereléseknek is, mint a sátor, sátorfűtés, vastag pléd, hálózsák. Egy kellemesen forró ital termoszban, szintén sokat tehet a horgász melegen tartásáért.

Ha mindezekre odafigyelünk, akkor nem csak nyáron lehet eredményes és élményekkel teli a horgászat, hanem a téli horgászat is azzá válhat!