Egy Feeder OB tanulságai a hétköznapi pecás számára

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • vii method ob 1 2

El tudunk-e csípni néhány olyan praktikát egy országos bajnokságról, melyet saját horgászatainkban is használhatunk? Cikkünk ezt a témát kívánja kivesézni. Lássuk, mit csíphetünk el a nemrégiben lezárult XII. Feeder Országos Bajnokság egyéni döntöjének tanulságaiból...

Egyáltalán hogyan lehet felkészülni egy ilyen eseményre? Hiszen nem akármilyen verseny ez, itt a döntőben az ország negyven legjobb versenyzője mérkőzik meg. Az év 2022, helyszín a Debrecen mellett található Látóképi-víztározó.

Ahhoz, hogy ebben a mezőnyben labdába rúghassunk komoly tudásra és jól átgondolt stratégiára van szükség, arról nem is beszélve, hogy már a döntőbe jutás sem volt egyszerű feladat. A versenysorozat a Szeged melletti Maty-éri selejtezővel vette kezdetét, majd Desedán zajlott a középdöntő.

Mondhatni alapfeltétel az időjárás és egyéb körülmények széles skáláját lefedő felszerelés megléte. Ebben tud segíteni a Halcatraz, ahol feeder felszerelések széles választékát lehet megvásárolni:

Felmerülhet a kérdés: egy ilyen rangos versenyen mekkora előnyt jelenthet a felszerelés?

A szakavatott vélemények szerint - még ha elsőre azt is gondoljuk, hogy ezen a szinten már mindenki a lehető legjobb felszereléssel dolgozik - valójában jelentős hatása lehet a végeredményre a felszerelés megválasztásának!

Például egy erőteljesen keszeges pályán több szempontból előny egy kompaktabb horgászbot. Egyrészt a dobások pontosságát is növeli, más felől a fárasztások során is plusz tartalékot biztosít.

Már csak ezért is megéri alaposan kitesztelni azokat a botokat, orsókat, zsinórokat és végszerelékeket, amelyek számunkra tökéletesen kézre állnak, függetlenül attól, hogy egy országos versenyre vagy egy normál hétköznapi pecára készülünk.

  • vii method ob 1


Az edzések fontossága


Nem véletlen tehát, hogy szinte minden komolyabb horgász versenynek részéve váltak az edzésnapok. Ezeknek a napoknak az célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a horgászok számára a terület és halak megismerésére, valamint a különböző csalikkal és etetőanyagokkal való kísérletezésre.

Ha a lehetőség adott, ezeket az edzéseket nagyon megéri a lehető legjobban kihasználni. A legjobban úgy oszthatjuk be időnket, ha egy időben csak egy dolgon változtatunk: a távolságokon, végszerelékeken, csalikon vagy etetési módokon. Így külön-külön levonhatunk következtetéseket azok hatékonyságáról.

A versenynapon a szerencsében sem árt bízni, hiszen mint az időjárás, mind a horgász helyek sorsolása a véletlenre van bízva. Utána azonban nem érdemes túlgondolni, el kell fogadni, bárhogy is húztunk. Amint elhangzik a dudaszó, onnantól kezdve teljes figyelmünket a horgászat eredményességére kell fordítanunk.

Ha valamiért a gyakorlás során kitervelt taktika mégsem hozna eredményt, menet közben érdemes lehet módosítani, tovább kísérletezni. Például botot váltva, másik távolságot horgászva, amíg rá nem akadunk a halakra.


Forrás: Kaposvarmost.hu