Mi az a horgászbot tartó?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat olyan tevékenység, amely sok ember számára kedvelt kikapcsolódást jelent. 2024-ben átlépte a regisztrált horgászok száma a 750 ezer főt Magyarországon. Ahhoz azonban, hogy a horgászat zavartalanul és hatékonyan folyjon, megfelelő eszközöket és felszereléseket érdemes használni. Egy ilyen eszköz, amely gyakran kevés figyelmet kap, de nagyon fontos szerepe van, a horgászbot tartó.

De mit értünk a horgászbot tartó kifejezés alatt?

Ahány horgász, annyi fajta értelmezése lehet egy-egy szakkifejezésnek. A Halcatraz horgászboltba betérő vásárlók gyakran felteszik a kérdést, hogy merre találják a horgászbot tartókat. Sajnos nem tudjuk pontosan ebből a megfogalmazásból, hogy mire gondolt az adott vásárló. Ez amiatt fordulhat elő, hogy túl tág fogalom a horgászbot tartó kifejezés. Az eddigi tapasztalatok alapján három fajta horgászfelszerelésre gondolhatnak a vásárlók.

  1. Leszúrható bottartó villa, ágas
  2. Bottartó állvány, rodpod
  3. Bottáska, bottartó zsák

Leszúrható bottartó villa

A horgászbot tartó villa egy olyan eszköz, amely segít a horgászbotot stabilan és kényelmesen elhelyezni a horgász során a parton. Ennek köszönhetően a horgász könnyedén elhelyezheti rajta a horgászbotot.

Egyszerűen csak a földbe kell szúrni és rátenni a horgászbotot. Talán ez a legegyszerűbb módja a horgászbotok vízparton történő tárolásának. Anyagát tekintve minden esetben fém és műanyag kombinációja.

A bottartó villa szára erős alumíniumból vagy fémötvözetből készül. A bottartó fej pedig műanyag vagy gumi, hogy ne karcolja össze a horgászbotokat.

Bottartó állvány

A horgász piacon számos választható horgászbot tartó létezik. Ebben a megfogalmazásban a rodpodokat szeretnénk bemutatni, mint horgászbot tartó felszerelést. A választás során fontos figyelembe venni az egyes típusok előnyeit és hátrányait. Az egyik legnépszerűbb horgászbot tartó típus a bottartó állvány. Általában könnyű alumínium vagy fém anyagból készül, és stabilan tartja a horgászbotot a vízparton. Ezek a bottartó állványok könnyen összecsukhatók és könnyen szállíthatók, így ideálisak a horgászok számára. A horgászatban használt rodpodok legfontosabb tulajdonságai közé tartoznak:

  • Stabilitás: A rodpodnak stabilnak kell lennie, hogy megfelelően tartsa a horgászbotokat és ne billenjen el a súlyuk alatt.
  • Állíthatóság: Fontos, hogy a rodpod könnyen állítható legyen, hogy a horgász könnyen és gyorsan személyre tudja szabni az állvány a saját horgászbotjai méretéhez. 
  • Strapabíróság: A rodpodnak ellenállónak kell lennie a vízzel, oxidációval és a különböző időjárási viszonyokkal szemben. Egy megfelelően kiválasztott rodpod 5-10 évig hű társunk lehet.
  • Könnyű kezelhetőség: Fontos, hogy a rodpod könnyen és gyorsan összeszerelhető legyen. Egy átlagos rodpod összeszerelési ideje 1-2 perc. 
  • Megfelelő magasság: A rodpodnak megfelelő magasságúnak kell lennie, hogy a horgászbotok kéznél legyenek. Nem tesz jót az orsóknak, ha túl közel vannak a földhöz egy zivatar közben. A földről visszacsapódó sár, homok rongálhatja a belső szerkezetét az orsónak.
  • Hordozhatóság: Fontos, hogy a rodpod könnyen szállítható legyen, hogy a horgász könnyen vihesse magával a különböző horgászhelyekre. Ezért szoktak a gyártók hordtáskát mellékelni minden bottartóhoz, amiben könnyedén szállíthatóak.

A Halcatraz webáruház kínálatában elérhető olyan modern horgászbot tartó rodpod, amelyeket a csónakra vagy hajóra lehet felszerelni.


Bottáska, mint horgászbot tartó

A horgászat során használt bottáskák rendkívül fontos kiegészítők, hiszen megvédik a horgászbotokat a sérülésektől és könnyen szállíthatóvá teszi azokat. A bottáskák különböző típusai közül az egyik legelterjedtebb az univerzális bottáska. A legáltalánosabb bottáskában minden bot külön rekeszben kap helyet. Az oldalukon akár a bottartó villa vagy merítőnyél tárolására is van lehetőség. Ezek a táskák általában 2-3 botot is képesek tárolni egyszerre. Valamint könnyen cipelhető vállpántokkal vagy fogantyúkkal rendelkeznek.

Emellett léteznek bojlis bottáskák, amelyek speciálisan a pontyozó botok méreteihez optimalizáltak. Általában 3-3,6-3,9 méter hosszú 2 részes bojlis botokhoz készültek. Ezek a típusú táskák általában erősek és ellenállóak, így ideálisak hosszabb utazásokra is. A bojlis bottáskák többféle méretben és kapacitásban elérhetők, így minden horgász megtalálja a megfelelő darabot a számára.

A Halcatraz horgász webáruház kínálata bővelkedik feeder bottáskákból. Ezek olyan bottartók, amelyek a feeder botok paramétereihez vannak optimalizálva. Elérhető 2-3-4 rekeszes kivitelben a feeder botok tárolásához. Erős anyagból készülnek, hogy megóvja a benne elhelyezett horgászbotokat. Valamint elérhető számos merevfalú változat is közülük.

Végül léteznek pergető horgászoknak készült bottáskák is, melyekben nem csak a botok, de más horgászfelszerelések is elférnek. Ezek a táskák praktikusak, hiszen így egy eszközzel mindent könnyen magunkkal vihetünk a horgászatra. A pergető bottáskák általában több zsebbel, rekesszel és csatokkal rendelkeznek, így minden fogó, apró kiegészítő is könnyen elpakolható bennük.

Összességében a bottáskák nagyban megkönnyítik a horgászok életét, hiszen lehetővé teszik a botok biztonságos szállítását és tárolását. A különböző típusú bottáskák közül mindenki megtalálhatja azt a változatot, mely a saját igényeinek és preferenciáinak a leginkább megfelel. Minden horgásznak más-mást jelent horgászbot tartó kifejezés. Ezzel a rövid kis összefoglaló cikkel remélhetőleg sikerül pontosítani rajta. Fontos megtalálni az ideális eszközt az adott horgászati körülményekhez és stílushoz. Fontos, hogy a horgászbot tartó jól működjön és megbízható legyen, hogy a horgászat zavartalan és élvezetes legyen minden alkalommal.