Hogyan tekintsünk a horgászatra?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat valószínűleg egyidős az élettel. Valamikor az emberiség történelmének hajnalán alakulhatott ki és a célja minden bizonnyal kizárólag az élelemszerzés volt. Természetesen ez mára megváltozott, a szabadidős halfogásra külön iparág épült és világszerte rengeteg embert tömörít - eltérő szempontok alapján. Nézzünk ezekből egy párat:

A horgászat, mint élelemszerzés

Nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a Föld bizonyos országaiban a halfogás egyeseknek szó szerint a létezés záloga. Ez a tevékenység biztosítja a mindennapi betevőt és szavatolja a családok életben maradását. Itt nem a nagyüzemi, óceáni halászatra kell gondolni, hanem legtöbbször kezdetleges eszközökkel, veszélyes körülmények között végzett zsákmányszerzésre. Nem is igazán horgászatról, mint inkább bármilyen módon történő halfogásról van szó.

  • abo

Ausztrál őslakos élelemszerzés közben (ozoutback.com.au)


Szerencsére ez leginkább csak a Föld lakóinak legszegényebb rétegeire igaz és remélhetőleg ott is egyre kisebb szükség mutatkozik rá, de még itthon is magas azok száma, akik elképzelhetetlennek tartják a kifogott hal visszaengedését és mindent elfogyasztanak, amit fogtak - annak ellenére, hogy valószínűleg nem az életük múlik rajta. Nem biztos, hogy a lassacskán ugyan növekvő, de még mindig egészen alacsony egy főre jutó magyarországi éves halfogyasztáson kizárólag így lehetne javítani. Ezt a gyakorlatot legtöbbször a különböző engedélyek, bérletek, napijegyek egyre emelkedő árával indokolják, amiben valljuk meg, van is némi igazság. Tulajdonképpen hatalmas szerencsénk van azzal, hogy Európa közepén élhetünk és viszonylagos jólét vesz körül bennünket, mivel akármelyik piacon megvásárolhatjuk a halászlének valót, de a különböző áruházakban még a legtávolabbi tengerek halait is. A karácsonyi asztalra kerülő hal viszont sokkal jobban eshet, ha megküzdöttünk érte, így természetesen azzal sincs semmi gond, ha ilyen módon kerül oda. Ami kifogásolható, az az esetleges etikátlan (sőt, néha szabálytalan, törvénytelen) magatartás, a telhetetlenség, és a mentalitás, miszerint azt gondoljuk, hogy a természet forrásai végtelenek és kizárólag értünk vannak. Hogy melyik gondolatvilág a helyes, azt ehelyütt nem vizsgáljuk, mindenki döntse el magában. Inkább adjunk hálát, hogy a horgászat számunkra nem az életben maradás feltétele.


Sporttevékenység

Szótári értelmezése szerint a sport nem más, mint meghatározott célú tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése. A horgászat ezenkívül rendelkezik világosan meghatározott önálló szabályokkal, nemzeti és nemzetközi szövetséggel, különböző korosztályokkal és szakágakkal, férfi és női válogatottal, hivatalosan megrendezett versenyekkel, ranglistával, stb.; röviden minden olyan tényezővel, amivel bármelyik népszerű sportág.

 „Ezen széles társadalmi kört érintő és az elmúlt években jelentős állami támogatást is kiérdemlő tevékenységből hosszú évtizedek alatt alakult ki a ma már hivatalosan is elismert horgászsport, ahol a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS) keretein belül több szakágban és ezeken belül számos korosztályban kerül sor rendszeresen hivatalos nemzetközi és országos versenyek, bajnokságok megrendezésére is.

Külön megtiszteltetés, hogy néhány éve már a MOHOSZ is a Nemzeti Versenysport Szövetség tagja, ezzel hozzájárulva a nemzet sportsikereihez. E keretekben a magyar horgászsport és főleg a versenyzők eredményességét talán ékesen bizonyítja, hogy az elmúlt évben versenyhorgászaink Európa- és világbajnokságokon történelmi csúcsot jelentő 19 érmet szereztek, ezzel vetélkedve a legeredményesebb hagyományos sportágakkal is. Hazánknak az elmúlt években több alkalommal is – 2017-ben kettő, 2018-ban egy, 2021-ben öt, 2022-ben szintén öt – lehetősége nyílt világbajnokságot rendezni, melyeket a FIPSed és az ICSF vezetői is pozitívan értékeltek.” (mohosz.hu)

A Magyar Országos Horgász Szövetség által kiadott közlemény részletéből is jól érzékelhető, hogy a horgászatra ma már teljes joggal tekinthetünk úgy, mint sporttevékenység és a horgászversenyek tekintetében semmi okunk szégyenkezésre. Hazánk válogatottjai sok-sok éve az élvonalban végeznek szinte minden szakágban és viszik messze jó hírünket, szerte a világban.

  • vál

A Nemzeti Válogatott a 2022-es világbajnoki cím elnyerése után (magyarhirlap.com)


A kritikus helyzeteket kerülő, kényelemkereső átlagemberek életéből hiányzik a versenydrukk érzése. Nagyon sok honfitársunk nem tudja, hogy nyomás alatt mekkora teljesítményre lenne képes, vagy egyáltalán meg tudna-e birkózni a helyzettel. Ha valaki úgy érzi, hogy ezt más körülmények között soha nem tapasztalhatná meg, akkor ilyen célra a kisebb-nagyobb horgászversenyeken való indulás tökéletes választás, hiszen ezeken még mindig valós kockázat nélkül teheti próbára önmagát. Szerencsére ma már a versenyen használatos eszközök beszerzése is bárki számára adott lehet.


Szabadidős tevékenység

Minden bizonnyal a legszélesebb tábor mind közül, hiszen legtöbben a horgászatot leginkább ekként értelmezik. Ők azok, akik a feszített tempó helyett egyszerűen csak a természet közelségét keresve igyekeznek egy pihentető elfoglaltságot találni, ami esetenként még némi eredménnyel is kecsegtethet. A horgászat segítségével úgy válhatunk egy kis időre a természet részévé, hogy valójában a civilizációt sem kell teljesen magunk mögött hagynunk. Sok magánkézben lévő halastó már rendkívül komfortos faházakat épített a horgászállásokra, de még a természetes vizek horgászható helyein sem feltétlenül kell durva, nomád körülményekre számítani.

Amennyiben a horgászatra szabadidős elfoglaltságként tekintünk, még a pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlnunk. Használható felszerelés már egészen kis összegért is beszerezhető, ráadásul ezeknek az alkalmaknak nagyon sokszor nem is a halfogás az elsődleges célja, így a belepő szintű eszközök is tökéletesen megállják a helyüket. Sokszor horgászat ürügyén költözik ki a család apraja-nagyja a vízpartra, és ha véletlenül semmit sem sikerült a horogra csalni, egy ilyen nap után akkor is feltöltődve érkeznek haza.

  • fam

A pecát a család minden tagja élvezheti (gettyimages.com)


Sokan ünnepelnek születésnapot, családi napot, évfordulókat horgászattal egybekötve. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek bográcsoznak egyet, míg néhány bot bedobva pihen és várja a kapást. Nem kevés olyan ember van, aki így helyettesíti a kirándulást és számukra a nyaralást minden évben egy hosszabb, több napos horgásztúra jelenti. Mi sem mutatja jobban mindezt, hogy a legtöbb horgásztó beosztásában már sokszor hosszú hónapokkal előre nincs foglalható időpont.

Ha a horgászat számunkra egyszemélyes műfaj és szeretnénk elvonulni a világ zajától, természetesen erre is nagyszerű lehetőségünk nyílik. Ez egy rendkívül széles körben végezhető tevékenység, a család minden tagja örömét lelheti benne. Örvendetes, hogy egyre több a női horgász, mi is valljuk: Még több lányt a vízpartokra!


Hobbi

Talán abban az esetben van a legnehezebb dolgunk, ha a horgászatot hobbiként szeretnénk definiálni. A legtöbb hobbi ugyanis nehezen alátámasztható logikus érvekkel. Nincs ésszerű magyarázat arra, ha valaki komoly összegek árán szobányi méretű terepasztalt épít és gyönyörködik a villanyvasútjában. Egyesek megdöbbentő mértékű energiát képesek szánni különböző számítógépes játékokra, míg másoknak ugyanez a tevékenység egyet jelent az értelmetlen időpocsékolással. Minden ember érdeklődése más, a hobbi pedig a pihenést, kikapcsolódást szolgáló, örömöt szerző tevékenységek gyűjtőneve. Világosan látszik, hogy ebbe tökéletesen beilleszthető a horgászat is.

Némelyek képesek a legapróbb részletekig elmélyedni a különböző praktikákban, követik az újdonságokat és szakmai részletességgel igyekeznek mindent elsajátítani. Próbálják tökéletesre csiszolni a dobótechnikájukat, minél jobb kötéseket gyakorolnak, szokatlan műcsalikkal kísérleteznek. Nagy valószínűséggel ez az a tábor, amely leginkább előre viszi a szakmát és főként rájuk épít az ipar. Leginkább e réteg kiszolgálása miatt ugyanis ma már főként olyan horgászeszközöket születnek, melyek a használónak nyújtanak egyre nagyobb élményt és nem feltétlenül az a cél, hogy mindent kibírjanak. Nagyszerű tesztcsoport ez, hiszen tagjai eléggé képzettek ahhoz, hogy a felszerelésüket óvják és megfelelően bánjanak vele, emellett már hajlandóak magasabb összeget is a szenvedélyükre áldozni és sok ötletet adtak a különböző fejlesztésekre vonatkozóan. 

  • monsoor

Tom Monsoor többszörös bajnok és szenvedélyes gyűjtő (majorleaguefishing.com)


A horgászathoz gyakran párosul gyűjtőszenvedély is. Ez legtöbbször egy adott márka különböző újdonságainak beszerzését jelenti elsősorban használati célra, így természetesen általában valamilyen mértékben a gyűjtő is kötődik a tevékenységhez. Egy komoly kollekció kialakítása viszont nem feltétlenül függvénye ennek, mert például műcsalik változatos színei és formavilága könnyedén magával ragadhat bárkit.

A sor még biztosan sokáig folytatható lenne és mindenki tudna egy újabb megközelítést említeni. A különböző csoportok között sok az átfedés és előfordulhatnak kisebb-nagyobb közös halmazok. A horgászat összességében egy viszonylag egyszerű, de átgondolt cselekedeteket igénylő, igen hasznos fizikai tevékenység. Közösséget alkot, egészséges, pihentető, motiváló; és még a legkisebb elért eredmény is jót tesz az önbecsülésünknek. Talán nem véletlen, hogy míg a hazánkon nemrég végig söprő pandémia alatt a legtöbb sporttevékenység tiltottnak minősült, a horgászat (annak jótékony hatásai és a zárt teret nélkülöző, magas létszámot mellőző jellege miatt) mindvégig engedélyezett volt.

A legfontosabb, hogy bármely tábort erősítjük, igyekezzünk példát mutatni, óvjuk a környezetünket és ne vessük meg azt, aki a másikba tartozik, hiszen a horgászat számára is ugyanolyan fontos tevékenység, mint nekünk, csak más szempontból.

Címkék : Horgászat