A busázás kellékei

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Aki ma Magyarországon törvényes keretek között szeretne hódolni a horgászatnak, mindenekelőtt horgászvizsgát kell tennie. Az igen könnyen megtanulható, de fontos ismereteket hordozó tananyagnak elsajátítása után minden horgász megismeri a hazai halfajokat, azok jellemzőit, a vonatkozó tilalmi időket. Ezek között szerepel többek között a Kárpát-medencében nem őshonos, hatalmasra növő, csapatokban mozgó békés halfaj, a busa is.

A busának horgászati szempontból meglehetősen mostoha szerep jutott. Táplálkozási szokásaiból fakad, hogy klasszikus módszerekkel – horogra tűzött csalival – szinte lehetetlen megfogni. Ennek eredményeként a busafogás rekordlistáját sokáig vezető példányok döntő többségét is külső akadás után sikerült szákba terelni. Bár ilyen esetben a vonatkozó szabályok értelmében még invazív fajnál is kötelező lenne a visszaengedés, a horgásztársadalom régóta szemet huny efölött. Mivel nagyon gyakran nem várt halként akad horogra, így általában a felszerelés sem kifejezetten alkalmas a busa fárasztásához. Bár a busa ereje a harcsáéval vetekszik, türelemmel és szerencsével akár egy UL felszereléssel is szákba terelhetjük. (A felvételen egy nagyon finom Reiva Silent pergetőbot vizsgázik jelesre!)

Mire van szükségünk azonban, ha mégis szabályosan, a busa táplálkozási ösztöneit kihasználva szeretnénk megakasztani egy-egy óriás planktonevő példányt?

Horgászbot busázáshoz

  • bot busa horgászathoz

A felszerelés alapvető része. Látható, hogy akár egy finom pergető bottal is eredményesek lehetünk, de szögezzük le, hogy ez semmiképp sem ideális. Szerencsére van már miből választani, hiszen a gyártók is felismerték, hogy sok horgász célzottan a busa horgászata miatt megy ki a partra. Ez az elemi erővel bíró halfaj gyakran hosszú fárasztással teszi próbára a horgász és a bot erejét. Legtöbbször valamilyen hagyományos pontyozó bottal szokás próbálkozni, de a piacon ma már elérhető kifejezetten busázásra szánt bot is. Mindenképpen nagy dobósúlyú, folyóvízi botok között válogassunk.

Úszós busázáshoz megfelelő választás lehet a by Döme Team Feeder Silver Carp FLOAT botja. Mivel a busázó úszózás alatt nem a klasszikus finomszerelékes módszert kell érteni, a végszerelék össztömege akár 200-250g is lehet. Így nem mindegy, hogy milyen botot választunk a célra, hiszen a busázó botnak nemcsak fárasztáskor, hanem már a bedobásnál is jól kell teljesíteni. Az említett típus könnyedén megbirkózik a feladattal.

Ha fenekező módszerrel szeretnénk próbálkozni, a Döme Gábor egy másik darabja, a by Döme Team Feeder Silver Carp FEEDER nagyszerű választás. Ez a darab még az úszós testvérénél is nehezebb szereléket képes kezelni, hiszen a fenekező busázás még nagyobb tömegű gombócot igényel. A plusz 2 réteg extra karbon szövet igen nagy strapabíróságot ad a botnak.

Orsó busa horgászathoz

  • orso busázáshoz

A felszerelésünk másik kritikus eleme. Legtöbbször egy feederezésre vagy pontyozásra gyártott darab helyezkedik el a busázó boton, de a legideálisabb, ha valamilyen kifejezetten folyóvízi alkalmazásra szánt típust választunk. Ezek az orsók ugyanis elég erős belső szerkezettel vannak ellátva, amire a busa horgászatánál szükség is van, hiszen ez komoly kihívást jelent az orsónak is. A csapágyazás ma már egyetlen komolyan vehető gyártó esetén sem számít extra tulajdonságnak, így ilyen értelemben nem nyúlhatunk mellé. Így tehát a legfontosabb kritérium a megbízható fékrendszer! Nem árt, ha nyeletőfékes típust keresünk, de legalább gyorsfékes változatot. Egy rosszul beállított fék már a kapás utáni másodpercekben is véget vethet a kalandnak, de a fárasztás során különösen ügyelni kell a fék folyamatos hangolására.

ZSINÓR busázáshoz

  • zsinor busa horgászathoz

A busa rendkívül szívósan és kitartóan küzd a fárasztás során. Busa akasztásánál szinte minden esetben hosszú fárasztási időre számítsunk. Ez a tényező a felszerelésünk minden elemét komoly megpróbáltatással állítja szembe, ezért fontos, hogy azok mindegyike összhangban legyen a többivel. A megfelelő egységet alkotó készségünk fontos eleme a zsinór. Legalább 0.20-as, de akár vastagabb fonott zsinórt csévéljünk fel, vagy ha valamilyen oknál fogva ez nem lehetséges, akkor vastag(!) monofilt. A piacon kapható busázó zsinórok általában 0.30 - 0.35 - 0.40mm-es átmérőben készülnek, ez a minimum! Ennek a hátránya viszont, hogy kevesebb fér belőlük a dobra, holott nem árt, ha rendelkezünk tartalékkal. A fonott zsinór viszont minden szempontból jobb választás.

VÉGSZERELÉK busa horgászathoz

  • szerelek busázó

A fentebb taglalt jellemzők miatt a busa sportszerű megfogása és akasztása komoly kihívás. Planktonszerű csalit horogra tűzni lehetetlen, így a busa megfogása egészen más megközelítést igényel. A végszerelék lényege módszertől függetlenül mindig az, hogy a horog a busa számára csábító táplálékfelhőben „elrejtve” lebeg. Megfogására többféle módszer is ígérkezik, de a lényege mindegyiknek ez. Ha a felszínen szeretnénk próbálkozni, vessük be a by Döme busázó úszók valamelyikét. Kinek a tablettás, kinek az etetőkosaras változat a szimpatikusabb. Ennél egyszerűbb megoldást kínál a Carp Expert szereléke.

Busázó szerelékekből már vízközti alkalmazásra szánt típus is kapható, ami igen időszerű volt. A busafogásokról szóló történetek ugyanis nagyon gyakran számolnak be arról, hogy nem a fenéken, de nem is a felszínről sikerült horogra csalni egy-egy példányt. Ha úgy ítéljük meg, hogy vízközt érdemes próbálkozni, szereljünk fel Döme Gábor busázó úszóinak valamelyikét, vagy a Carp Expert etetőkosarát.

A mederfenék közelében úszkáló, táplálékot kereső, vagy a gödrökben összeállt busák megfogására egy hagyományos etetőkosaras fenekező szerelék is alkalmas. Érdemes olyan kosarat választani, amelyik viszonylag nagy mennyiségű etetőanyagot képes fogadni egyszerre. Ha célzottan a busa horgászatára kialakított kosarakat keresünk, válasszuk a hagyományos fenekező busakosarat, vagy a specialis tablettás változatot.

Amennyiben az előkekötéssel sem szeretnénk bajlódni, a Haldorádó erre is kínál megoldást! Előkötött busázó horog az optimális kombinációban!

Természetesen a régi, jól bevált busafa is alkalmazható, etetőkosaras vagy busatablettás kivitelben. Ezek ma már időtálló, fém kivitelben is beszerezhetők. Ezekre 3 horoggal ellátott végszereléket is rögzíthetünk, melyeket hungarocell golyóval vagy pufival lebegtethetünk meg.

 

 

ETETŐANYAG, CSALI - Mire kap a busa?

  • csali busázáshoz

A busát, annak evolúciós adottságai miatt hagyományos módon kapásra bírni lehetetlen. Táplálkozása során folyamatosan a vizet szűri, ezért törekednünk kell a folyamatos felhősítésre. A busa gyakran akadt keszegezés során, így hamar egyértelművé vált az összefüggés. A keszegek számára kijuttatott felhősítés a busa számára is vonzó. Ne csüggedjünk, ha a busázás első szakaszában csak dévérek jönnek, ez jó jel. Azt jelenti, hogy az etetésünk elérte a kívánt hatást, a felhősítés eredményes volt. Ilyenkor kitartóan és szabályos időközönként folytassuk a csalogatóanyag bejuttatását. Elmondható, hogy busázás során nincs olyan, hogy túl sok etetőanyag – különösen akkor, ha folyóvízen horgászunk. Bár a jó minőségű, magas tápértékkel bíró etetőanyagok hamar odacsalják a kíváncsi busákat, mégis érdemes a szokásosnál nagyobb mennyiséggel készülni.

A legfontosabb tehát a felhősítés. Erre a szinte lisztszerűre őrölt etetőanyagok a legalkalmasabbak. A busázó etetőanyagot természetesen lehet dúsítani különböző őrleményekkel, lisztfélékkel, tejporral, valamilyen édes aromájú (méz, vanília, banán, stb.) vagy halas jellegű adalékanyaggal.

Az etetőanyag megnedvesítésére szánt vizet turbózhatjuk busázó aromával, csalinak pedig a különböző préselt, tablettaszerű termékek alkalmasak. A horgok felkínálása a fentebb kifejtett okok miatt nem történhet a hagyományos módon. Azokat üresen, esetleg pufival, hungarocell golyóval meglebegtetve érdemes alkalmazni, hogy a felhőbe beleszívó, táplálkozó hal könnyedén beszippanthassa azt. Ezekből a legtöbb busázó végszerelék esetében többet, akár 3 darabot is felkötnek.

Természetesen a felsoroltak mellett érdemes valamilyen haltartóval készülni, hiszen a kifogott példányok visszaengedése nem megengedett. Ezen kívül jó szolgálatot tehet egy nagy űrtartalmú vödör vagy keverőedény, keverőszár, vizeskanna, és a horgászatok alkalmával megszokott egyéb, nem speciális felszerelések.

  • szonar 1

Érdekesség - busacsapat a Tisza mélyén egy Humminbird halradar képernyőjén

Minden horgász álma a nagy hal, a magyarországi busaállomány pedig nagyon gyakran biztosítja nekünk ezt az élményt. Az a tény, hogy a kifogott példányok ráadásul korlátozás nélkül (sőt, kötelezően) hazavihetők, csak méginkább hozzájárultak ahhoz, hogy a busahorgászat napjainkban reneszánszát éli, annak sportszerű módja pedig az utóbbi években széles körben elterjedt.