A csónakos horgászat jellegzetességei – saját tapasztalatok alapján

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A csónakos horgászat rendkívüli népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy azokra a példányokra is sikerrel horgászhatunk így, amelyeket partról soha nem tudnánk megközelíteni. Nem árt azonban, ha szem előtt tartunk néhány fontos tényezőt, mielőtt vízre szállunk!

  • csónakos horgászat

1. ELSŐ A BIZTONSÁG!

Nem véletlenül került az első helyre, hiszen ennél fontosabb nincs! NEM LEHET ELÉGGÉ KIHANGSÚLYOZNI! A hajózás legalább annyira veszélyes tevékenység, mint amennyire szórakoztató. Akkor se engedjük meg magunknak, hogy lankadjon a figyelmünk, ha már haladónak érezzük magunkat és rendelkezünk elég rutinnal. Mindig tartsuk be a biztonsági szabályokat, tiszteljük az alattunk elterülő víztömeget, viseljük a megfelelő mentőeszközöket, alkalmazzuk a biztonsági patkót! Kevesen gondolnák, de a vízbe esés és az ütközések mellett a vízi közlekedés egyik leggyakrabban előforduló veszélye a tűz. Ennek esélyét csökkentsük minimálisra, hiszen a vízen nincs hová menekülni, az anyagi kár pedig minden esetben komoly lehet.

  • csónakos horgászat 1

2. MEGFELELŐ ÁLLAPOT

Minden vízre szállás előtt ellenőrizzük, hogy a jármű megfelelő műszaki állapotban van-e, a legutóbbi használat óta keletkezett-e rajta látható sérülés, rendelkezünk-e megfelelő mennyiségű üzemanyaggal, megtalálható-e a fedélzeten a kötelező felszerelés minden eleme és rendelkezünk-e a szükséges okmányokkal? Ha van, rendszeresen ellenőrizzük a tűzoltókészüléket, az elsősegélydobozt, a fény- és hangjelző berendezések állapotát. A megfelelő állapot természetesen nem csak a járműre és a felszerelésünkre, hanem magunkra is vonatkozik. A saját érdekünkben ne szálljunk vízre, ha nem érezzük magunkat tökéletesen alkalmasnak, hiszen amellett, hogy ez szabálytalan, még veszélyes is.


3. RENDEZETTSÉG

Egy átlagos horgászcsónak fedélzetén viszonylag korlátozott a szabad hely. Csak a legszükségesebb dolgokat vigyük magunkkal és azok között is tartsunk rendet. Még otthon, indulás előtt gondoljuk végig, mit akarunk magunkkal vinni. Ha szükséges, készítsünk listát. A hiányos felszerelés nem jó, hiszen értékes szabadidőt és üzemanyagot veszíthetünk, ha a vízről kell visszafordulnunk egy kint felejtett eszközért. A fedélzeten szanaszét hagyott, fölösleges dolgok pedig növelik a botlásveszélyt. A vízbe esés időjárástól függetlenül mindig kritikus jelenség! A különböző hajós adapterek szinte minden helyzetre megoldást kínálnak. Mindig viseljünk lábbelit, lehetőleg csúszásgátló talpú, kifejezetten csónakra szánt típust. Ez megóvja a talpunkat a darázsszúrástól vagy a hármashorog okozta sérülésektől is.

  • csónakos horgászat 5

4. IDŐJÁRÁS

Tájékozódjunk az időjárást illetően, hiszen a vízen leszálló köd vagy a hirtelen beálló sötétség igen komoly akadályt jelenthet. Nyílt vízen korántsem annyira egyszerű a tájékozódás, mint amennyire elsőre gondolnánk. Komoly rutinnal rendelkező kapitányok is elveszíthetik az irányt. Esős idő ellen készüljünk megfelelő ruházattal, vihar esetén pedig azonnal függesszük fel a horgászatot és a legrövidebb úton kössünk ki! Mindig az aktuális időjárásnak megfelelő felszereléssel és ruházattal készüljünk. A nyári hőség legalább akkora kihívást tartogat, mint a hűvös időszakok.


5. ELVESZÍTETT TÁRGYAK

Nem árt szem előtt tartani, hogy ha valami a hajóról a vízbe esik, az a vízben is marad. Ez első hallásra teljesen magától értetődő, mégis meglepő, milyen sokan hajlamosak erről megfeledkezni. Sokakban csak akkor tudatosul ez igazán, amikor a folyó már elnyelte a mobiltelefont, a csalikkal, jigekkel teli dobozokat, kulcsot. Időnként mi is csak fájdalmas tapasztalás útján vesszük tudomásul a fizika törvényeit. Ilyen esetben a legfontosabb a higgadtság. Egy csónakos pergetés alkalmával biztosan nincs nálunk felbecsülhetetlen értékű családi ereklye. Nem érdemes kockáztatni, értsük meg, hogy minden, akár még a legdrágább radar is pótolható, de a testi épségünk nem! A legokosabb, ha indulás előtt már eleve úgy rendezzük el a fedélzetet, hogy a tárgyaink elvesztésére ne legyen esély.

  • csónakos horgászat 2

6. ETIKUS MAGATARTÁS

Ez a halakkal való bánásmód mellett vonatkozik a különböző halkereső eszközök, radarok szabályos használatára, a tilalmak betartására, a szabályos horgászmódszerek kiválasztására, a természet óvására, mások nyugalmának szem előtt tartására. Röviden: mutassunk jó példát.


7. UV!
 
Rendkívül komoly veszély, amit sokan nem vesznek elég komolyan. Elég, ha Danny Fairbrass bőrrákkal való küzdelmére gondolunk! A nyílt vízen semmi nincs, ami árnyékot vetne ránk, egy egésznapos nyári pergetés alatt pedig észre sem vesszük, hogy folyamatosan ki vagyunk téve a Nap káros sugarainak.
  • csónakos horgászat 4

 A ruházat és a kesztyű közötti szabadon marad felület egy nyári pergetés után (saját felvétel)

Az egyetlen ellenszer erre a bőrvédő krém vagy a megfelelő ruházat. Avatatlan szem számára megmosolyogtató lehet, ha valaki a legnagyobb nyári melegben is hosszú ujjú ruházatot visel, de ne törődjünk a megjegyzésekkel, első a biztonság! Óvjuk a szemünket megfelelő védelmet biztosító napszemüveggel!

8. SÉRÜLÉSEK

  • csónakos horgászat 3

Amellett, hogy a horgászat rendkívül szórakoztató tevékenység, a legtöbb esetben veszélyes is. A csónakban ez különösen érvényes, hiszen a rizikófaktorok száma magasabb, ráadásul a kiszolgáltatottság is sokkal nagyobb. Rendszeresítsünk elsősegélykészletet. Jóval messzebb vagyunk bármiféle orvosi segítségtől, legtöbbször általában csak magunkra számíthatunk, esetleg egyetlen társunkra. Az interneten se szeri se száma a horgászat közben bekövetkezett balesetek képeinek, erről itt egy rövid összeállítás:


CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!


9. HORGÁSZTÁRSAK

Jó érzés tapasztalni, amikor az egymás mellett elhaladó csónakok kapitányai ismerősként üdvözlik a másikat és intéssel jeleznek egymásnak. Olyan közösség ez, amelynek a tagjai a hétköznapokban talán nem is találkoztak soha, de vízre szállás után kimondatlanul szövetség köttetik közöttük. Őrizzük ezt a szokást, másokat ne zavarjunk fölöslegesen, tartsuk szemmel egymást, a vízen önzőségnek nyoma sem lehet. Baj esetén a nyílt vízen csak egymásra számíthatunk, a mások szabadsága érdekében áldozzunk fel a sajátunkból egy keveset. Ha látótávolságon belül más is horgászik, horgonyoz, manőverezik, időnként pillantsunk rá, hogy minden rendben van-e.