CsukaszezON! – 5+1 verhetetlen műcsali, ha csukázni indulsz!

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • csuka nyito

Az ősz beköszöntével még azok közül is sokan előveszik a csukás botokat, akik az év egyéb szakában legfeljebb csak békéshalaznak. A csukázásnak hazánkban régóta nagy hagyománya van, hosszú-hosszú évtizedekig a csuka volt az egyik legmeghatározóbb halfaj a horgászok számára – feltehetően az ízletes húsának köszönhetően. Bár az utóbbi években (valószínűleg a süllőpopuláció gyarapodása miatt) sok helyről visszaszorulóban van, időnként még ma is nagyon sok vízből kerülnek elő kapitális, méter fölötti példányok.

A csuka tehát ott van, csak legfeljebb nehezebb megfogni. Nézzük, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ehhez, ha pergetve, műcsalis módszerrel vesszük üldözőbe őket!


1.: TÁMOLYGÓK

  • vill

Mind fogós

 

A csukahorgászat egyik alapvető műcsalija a támolygók, villantók, körforgók nagy családja. Használatuk rendkívül egyszerű, és ha a legmodernebb csalik csődöt mondanak, érdemes ezekre váltani, hiszen nagyon sok esetben a hagyományos, legegyszerűbb kanál még ilyenkor is működik.

Támolygók: ITT

Körforgók: ITT


2.: GUMIHALAK

  • nagy gumi

Nem kell tartani a nagy mérettől

 

Mint a legtöbb ragadozóhal horgászata során, a plasztik csalik természetesen a csukánál is működnek. Első pillantásra a csukás gumihalak sokszor túlméretezettnek tűnhetnek, hiszen a hagyományos méretek mellett nem ritka a 30 cm fölötti plasztik sem. A csuka viszont nem fél a nagy mérettől, gond nélkül megtámad egy saját magánál csak valamivel kisebb zsákmányt is. A tapasztalatok alapján különösen a fiatalabb, fejlődésben lévő példányok falánkak, de az tapasztalt, öreg, nagytestű egyedek sem mindig mozdulnak meg az apró csalikért.

A nagyméretű csukás gumikat itt találod!

Kiegészítők a FOX, a Savage Gear és a Spro kínálatából!


3.: SPINNERBAIT

  • spinner
  • spinner1

A méret és a színválaszték rendkívül széles skálán mozog


Eredetileg a tengerentúl legnépszerűbb sporthala, a feketesügér horgászatára kifejlesztett csali. Európában viszont meglepően nagy sikerrel sikerült vele csukákat fogni, így ez vált az egyik legmeghatározóbb csukás csalivá. A spinnerbait egy hibrid, többféle műcsalit ötvöző eszköz. Használata során rendkívül sok ingert bocsát ki - hatékony frekvencián bocsát ki rezgést, színes szoknyával rendelkezik, festett, csillog, hullámokat kelt, tehát gyakorlatilag a csuka minden olyan érzékszervére hat, amit a táplálkozása során segítségül hív.

A spinnerbait kínálat itt érhető el!


4.: WOBBLER

  • wob

A csukát természetesen wobblerrel is sikerrel foghatjuk. A csuka kannibál hajlama miatt általában azok a legsikeresebb wobblerek, melyek formája és/vagy mintája csukára hajaz. Az édesvizek farkasa a saját fajtájának egyedeit is szívesen fogyasztja, így nem árthat, ha a csalis dobozunkban helyet foglal egy-két ilyen wobbler is.

Salmo pike normál méretben, és a Jack 18 extrém csukacsali

Westin pike!


5.: BÉKA

A csuka egyik kedvenc csemegéjét ezek mellett a különböző békafajok jelentik. Mivel azonban Magyarországon az összes kétéltű faj védett, az elpusztításuk tilos, és az azokkal történő csalizás pedig törvénybe ütközik! A megoldás a gyártók békát mintázó csalijai jelenthetik, amelyekkel meglepően hatékonyan csaphatóak be a vízi ragadozók.

  • beka

A természetestől a legmerészebb színváltozatokig

 

  • rapala

A Rapala különleges „békái” 

 

  • salmo

Salmo felszíni békaimitációk

 

  • gumibeka

Spro gumibékák bevetésre várva

 

Ha békával próbálkoznál, innen beszerezheted őket:

Rapala felszíni csali

Salmo popperek

Daiwa Tournament plasztik béka

Daiwa Steez békautánzat

Prorex microfrog

Savage Gear műbékák

Spro gumik

Berkley felszíni békák

Westin Freddy The Frog


+1: EXTRÉM CSALIK

  • 1/3

Nem mehetünk el szó nélkül a különböző, gerinceseket mintázó műcsalik mellett sem. A csuka tulajdonképpen bármit elfogyaszt, amit el tud kapni, így a csukafogaktól a kisemlősök, madárfiókák, növendék siklók sincsenek biztonságban.

A felsorolt csalik mindegyike rendkívül fogós, és ha végigpróbálgatjuk őket, nagy esélyünk van a csukafogásra! Ne felejtsünk el előkét kötni, és indulhat a csukapergetés!

Reiva előkék!

Prorex előkék!

Pázmány fluorocarbon!

L&K wolfram!

Cannelle köthető drót!