Horogelőke kisokos V. rész – Klasszikus D-rig

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
Egy éve indult el "Horogelőke kisokos" című cikksorozatunk. A sorozat célja, hogy bemutassuk azon horogelőkék elkészítését, felhasználási területét, illetve működési elvét, amelyeket mi is előszeretettel használunk horgászataink során.
Az új szezon berobbanásával mi is feltöltöttük a tavalyi év végére igencsak kiürült előketartóinkat, napról-napra több precízen elkészített előke kerül a tartókba, várva a bevetést. Ez adta meg az apropóját a cikksorozat új részekkel való bővítésének, melynek célja, hogy újabb tippeket és ötleteket adjunk a horgászkollégák szezonbéli horgászataihoz.
 
A szezon kezdete nálunk egyet jelent a lefinomított végszerelékekkel, a lebegő és/vagy kritikusan kiegyensúlyozott csalikombinációk használatával. Egy kisméretű, ballanszírozott, attraktív csali kis mennyiségű, jó minőségű és szintén attraktív etetéssel kiegészítve nagyon eredményes lehet ebben az időszakban.
Az általunk bemutatni kívánt horogelőke kifejezetten alkalmas ehhez a módszerhez, azonban az év későbbi, nyári időszakaiban is jó szolgálatot tehet.
A sorozat korábbi részében már szóba került a D-rig kifejezés. Akkor egy módosított D-rig, név szerint a Slip-D rig került bemutatásra, most azonban a klasszikus D-rigről szeretnénk beszélni.
 
Ezeknek az előkéknek rengeteg változata van, azonban általános jellemzőjük az, hogy merev, többnyire fluorocarbon zsinórokból történik az elkészítésük. Maga a D-rig elnevezés a szerelék megjelenéséből származik.
Hajszálelőke helyett merev zsinórból kialakított, a horogszáron elhelyezett D betűt formáló zsinórrész szolgál a csali rögzítésére.  Ezen a merev szálon csalink szabadon mozog, ezáltal elősegítve a csali természetes mozgását és a horog akadását. A csalikombináció felszívásakor ugyanúgy viselkedik, mint bármely előke, a lényegi momentumok azonban a kifújáskor történnek meg:
A csalikombináció kifújásakor a microforgóra rögzített csali szabadon felcsúszik a merev D-zsinórszakaszon, miközben a horog pozíciója változatlan marad, így tökéletesen tud akadni. Ezt a mechanizmust a merev előkeanyag is elősegíti, ugyanis nagyobb tartása és kötöttebb mozgása van, mint egy lágy fonottnak. Ennek köszönhetően nagyban megnehezíti a horog kifújását, növelve az akadás lehetőségét. Megfelelően elkészítve nagyon agresszíven, gyorsan akadó előkét kapunk.
Hatalmas előnye, hogy a lehető legminimálisabb anyagigénye van, amely nagyon gyors elkészíthetőséggel is párosul.
 
Cikkünkben a D-rig elkészítésének két lehetséges módozatát mutatjuk be. Az első a klasszikus elkészítési mód, míg a második egy egyszerűsített variáció. Megkötésük ugyanazokat az aprócikkeket igényli. 
Elkészítésükben mindösszesen a D-fül eltérő kialakítása képez különbséget. 
 
 
Nézzük meg, milyen aprócikkek és segédeszközök szükségesek az előkék összeállításához.
  • Fluorocarbon előkezsinór
  • Micro karikás forgókapocs
  • Horog
  • Olló
  • Csaliselyem
  • Öngyújtó
 
Az alkotórészek előkészítése után lépésről- lépésre vegyük át az előke megkötését!
A jobb láthatóság érdekében cikkünkben vastag monofil zsinórokkal dolgozunk.
 
  • img 0069

1.: Kössünk a horog szárára egy szorítócsomót, majd húzzuk meg annyira, hogy az még a horogszáron elmozdítható legyen.

  • img 0072

TIPP: A csomót a horogszáron úgy pozícionáljuk, hogy a horog szakállával egy vonalban/síkban legyen. Ebben az esetben lesz ideális méretű a D-fül. Ezt követően a lehető legszorosabban húzzuk meg a kötést, ezzel fixálva azt a horogszáron. Biztosak lehetünk abban, hogy kötésünk nem fog elmozdulni.


2.: Az előkezsinór horogfül felé néző szakasza a továbbiakban számunkra felesleges, vágjuk le. Az előkezsinór megmaradt részére húzzunk fel egy karikás microforgót, majd a zsinórt fűzzük át a horog fülén hátulról előre.

 

3.: Alakítsuk ki a kívánt méretű D-fület majd egy klasszikus csomómentes kötéssel fixáljuk azt.

4.: Miután az előkét a kívánt hosszúságúra alakítottuk és lezártuk egy végfüllel, húzzunk fel rá egy szilikon gumihüvelyt. Ezzel előkénk el is készült. Egy mozdulattal felakaszthatjuk a végszerelék gyorskapcsára és dobásra kész.


Egyszerűsített verzió

  • img 0088
Elkészítése még egyszerűbb és még gyorsabb, mint a klasszikus változatnak. A szorítócsomó megkötése vastagabb fluorocarbon zsinórból kissé időigényesebb és körülményesebb, ezért a D-fület egy egyszerűsített módon is ki lehet alakítani sokkal gyorsabban, miközben funkciója és hatékonysága nem változik.
 
1.: Rögzítsük horgunkat az előkezsinóron egy mindenki által jól ismert, alap csomómentes kötéssel. A kötést úgy készítsük el, hogy a kötés alatt maradjon egy 2-3 centis zsinórszakasz, amelyre a következő lépésekben lesz szükségünk.
  • img 0091

2.: A kötés után megmaradt zsinórrészre húzzuk fel a karikás microforgót.

  • img 0093

3.: A maradék zsinórrészt hátulról fűzzük át a horog fülén.

  • img 0097

4.: Az így kialakított D-fül méretét állítsuk be, majd egy öngyújtó segítségével melegítsük el a zsinór végét. Ezáltal a fluorocarbon zsinóron egy olyan olvadásos perem keletkezik, amely megakadályozza annak horogfülön való kicsúszását.

  • img 0099

5.: Utolsó lépésként miután az előkét a kívánt hosszúságúra alakítottuk és lezártuk egy végfüllel, húzzunk fel rá egy szilikon gumihüvelyt. Az elkészült előke használatra kész.

  • img 0105
Az előkék felcsalizása a már előző cikkeinkben is bemutatott módon, csaliselyemmel történik.
 
A csaliselyemmel történő csalizás minden olyan előkénél jó opció lehet, melyeknél a csali/csalikombináció mikroforgón kerül rögzítésre. Gyors csalizást tesz lehetővé, emellett nagyon stabilan rögzíti a csalit, ezáltal a nagy távolságok megdobását is bírja.
 
1.: A csaliselyemből vágjuk le a kívánt méretet. Bújtassuk át a horgunkra felhúzott karikás mikroforgó szemén és hajtsuk félbe a két szálrészt.
 
2.: Húzzuk fel fűzőtűnkre a használni kívánt csalit/csalikombinációt, majd a fűzőtűt akasszuk be a csaliselyembe. Ily módon a tűről egy mozdulattal felhúzhatjuk a csalit a selyemre. Ügyeljünk arra, hogy a csaliba húzzuk bele a mikroforgót, ezáltal az stabilabban rögzül és tart.
 
3.: Öngyújtó segítségével égessük el a csaliselyem csaliból kilógó, felesleges részét. Az égetés közben megolvadó csaliselymet öngyújtónk segítségével dolgozzuk el, ezáltal egy "stoppert" alakítunk ki, ami a legnagyobb dobások során is megfelelően tartja majd csalinkat.
  • 1/2

Milyen időszakokra és helyzetekre ajánljuk?


A D-rigek általunk bemutatott fajtái igazi négy évszakos mindenes végszerelékek, bárhol és bármikor nagy sikerrel alkalmazhatóak. 

Mi azonban működési elvét tekintve a kritikusan kiegyensúlyozott csalikombinációk felkínálásához alkalmazzuk legszívesebben. Mivel fluorocarbon zsinórból készítjük, így a víz alatt szinte észrevehetetlen a halak számára. Ebből kifolyólag kifejezetten alkalmas lehet a késő őszi/téli letisztult vizekben, illetve a kristálytiszta vízű bányatavakban történő horgászatra is.
A fluorocarbon egyik ismérve a normál monofil zsinóroknál nagyobb merevsége. Ez a merevség nagyon jó szolgálatot tesz a gubancmentes dobások, illetve apróhalas vagy akár törpeharcsás vizeken való horgászat során, ugyanis az apróhalak támadásának is ellenáll, nem gubancolódik. Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy mire képes egy törpeharcsa egy lágy fonott zsinórból kötött horogelőkével……

A fluorocarbon anyag másik fontos tulajdonsága a jó kopásállóság. Éles peremű kövekkel, kagylókkal borított mederfenéken vagy akadós terepen horgászva nagy biztonsággal tudjuk velük szákba terelni a halat.
A merevség által biztosított agresszív akadás, a kopásállóság és magas szakítószilárdság miatt elsőszámú előkeként szolgál célzott amurhorgászataink során is.

Habár igazi mindenes előkének aposztrofáltuk az előbbiekben a D-rigeket, az általunk bemutatott módozatok használata bizonyos helyzetekben ellenjavallt lehet. Az cikkben elkészített előkék ezen formájukban lebegő csalikombinációk felkínálásához alkalmatlanok. Ha nem teljes előkehosszban történő lebegtetésről van szó, a merev előkezsinór miatt a fenék felett pár centiméterrel történő lebegtetés nem kivitelezhető.
A megfelelő változtatások kivitelezésével azonban pop-up csalikkal is tökéletesen funkcionál. Ilyen módosított verzió pl.: a Chod-rig vagy az ún. Hinged-Stiff rig. Ezek elkészítése azonban egy következő cikk témája lesz.

Addig is próbáljátok ki a cikkben bemutatottakat!

Biztosak vagyunk benne, hogy meg lesztek elégedve és az előketartótok állandó tagja lesz a D-rig valamely verziója!

Sikeres pecát kívánunk!

Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!

Címkék : d-rig, horogelőke, kisokos