Horogelőke kisokos II.rész - Spinner-rig!

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Megállíthatatlanul tört be a tavasz, szinte májusi időjárás jellemzi napjainkat. Ugyan lesznek még kisebb lehűlések, de vizeink fokozatosan melegednek, bajszos barátaink egyre aktívabban keresik a táplálékot.
 A felpezsdülő, újraéledő víz egyre szebb fogási esélyekkel kecsegtet, lassan eljön az igazi tavaszi horgászatok ideje.
Cikksorozatunk elkövetkezendő részeiben olyan horogelőkéket szeretnénk nektek bemutatni, amelyek ugyan egész évben sikeresen használhatóak, de fogósságuk miatt különösen érdemes kipróbálni őket tavaszi pontyhorgászataink során!

Ahogy pár mondattal ezelőtt említettük, a halak anyagcseréje a melegedő vizekben felgyorsul, nagyobb mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy bármit és bármikor hajlandóak elfogyasztani. Bizony ez az időszak még finomításokat igényel végszerelék és csalikombináció terén is.

Ez az időszak számunkra a kisméretű pop-up golyók, illetve kritikusan kiegyensúlyozott csalikombinációk használatáról szól. A cél röviden és tömören: a horgot mindenképpen a hal szájába juttatni, bármilyen óvatosan is táplálkozzon.

Célunk elérése érdekében olyan horogelőkét kell összeállítanunk, ami tökéletesen funkcionál a felkínált méretű és felhajtóerejű csalival. Ebből egyenesen következik az, hogy ugyanazon előketípus a megfelelő változtatások nélkül nem alkalmas minden helyzet megoldására.


Cikksorozatunk ezen részében a lebegő csalik használatát vesszük górcső alá.

A nagy felhajtóerejű, lebegő csalik felkínálására tucatnyi előketípus közül választhatunk, azonban mi az általunk legszívesebben használt pop-up előke, a spinner-rig (más néven ronnie rig) elkészítését fogjuk lépésről-lépésre bemutatni. Arról is szó fog esni, hogy miért éppen az általunk bemutatott módon állítjuk össze az előkét és mire figyelünk oda különösen az egyes lépéseknél.

Fontosnak tartjuk már most megjegyezni, hogy természetesen nem mi találtuk fel a spanyolviaszt. Az általunk bemutatott előke már jó pár éve köztudatban van, rengeteg helyen rengetegszer be lett már mutatva. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a spinner-rig forradalmasította a lebegő csalis horgászatot.

Népszerűsége töretlen, sikerét nem a véletlennek köszönheti. Az előke nagyon nagy hatásfokkal és kicsi hibaszázalékkal dolgozik. A horog gyorsan és agresszíven fordul, bármilyen irányból is szívjon rá a hal. Merev, fluorocarbon előkezsinórral elkészítve mindig tökéletes, ideális pozícióban várja majd a halakat és gubancmentesen dobható akár nagyobb távolságokba is.

Elkészítése gyors és egyszerű, ennek ellenére gyakran tapasztaljuk, hogy idegenkednek tőle. Az előkével kapcsolatos gyakori kritika, hogy túl van gondolva, túl van bonyolítva. Ha azonban megértjük működési elvét, belátjuk, hogy valójában milyen egyszerű is a történet.

Az előkéhez szükséges aprócikkek, kellékek:





Mielőtt rátérnénk az előke elkészítésére, három fontos dologra ki kell térnünk. 

1. Fluorocarbon előkezsinór használata

Az előke bármilyen zsinórral megköthető, bevonatos vagy hagyományos fonott zsinórokkal is abszolút működőképes. Mi azonban vastag és merev fluorocarbon zsinórokból kötjük. Az előkezsinór merevsége nagyban hozzájárul a gubancmentes dobásokhoz. A merev előkezsinór a fenéken sem gubancolódik, tökéletes pozíciót vesz fel. A kisebb testű, nem kívánatos fehérhalak képtelenek összegubancolni, valamint, ha netán akadás nélkül sikerül kifújni egy halnak a horgot, akkor képes "önmagát újrapozicionálni", így mindig a megfelelő helyzetben várja a következő érdeklődőt.

2. Fluorocarbon előkezsinór krimpelése

A fluorocarbon zsinór krimpelése során előkénk egyik fő szekcióját készítjük el (az angol nyelvben "boom section" néven találkozhatunk vele). Krimpeléskor azokat a hurkokat alakítjuk ki, amely az előke végszerelékhez történő rögzítésére, illetve a horog csatlakoztatására szolgálnak.

Az új generációs horogelőkék közül jó néhány mellőzi a kötések használatát, a kívánt hurkokat szorító/roppantócső segítségével alakítjuk ki.
Szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy a krimpelés opcionális, tehát helyettesíthető akár egy sima clinch csomóval, illetve egy véghurokkal is.

Miért ajánljuk azonban mégis a krimpelést?

Ne feledjük, hogy viszonylag vastag zsinórból készítjük előkénket. Ezen vastag és merev előkeanyagok általában nehezen köthetőek és kifejezetten nagyméretű csomókat eredményeznek. Ezzel előkénket elbutítjuk.

Krimpeléssel elkerülhetőek az ormótlan kötések, előkénk letisztultabb lesz. Emellett előkezsinórunk csomók hiányában nem veszít szakítószilárdságából. Az ily módon elkészített előke rendkívül hosszú életű és sokszor felhasználható. Nem kell félnünk, a helyesen krimpelt zsinórrész nagyon stabilan tart, nem csúszik ki belőle a zsinór.

3. Csalizás karikás mikroforgó használatával

A spinner rig esetén több más előketípushoz hasonlatosan nem klasszikus módon kialakított hajszálelőkére történik a csalizás, hanem csaliselyemmel egy mikroforgóra rögzítjük a csalit. Ez a csalizási módozat szintén távol áll sokaktól, többen idegenkednek tőle.

Miért lehet hasznos a mikroforgóra történő csalizás?

Nagyon gyorssá és egyszerűvé teszi a csalizás folyamatát, emellett nagyon stabil és tartós csalirögzítést eredményez.

A karikás forgó rendkívüli mobilitást ad a csalinak, emellett a horgon is szabadon csúszik. Ezáltal bármilyen szögből is szívjon csalinkra a hal, megfelelő módon fordul majd a horog, a karika miatt elcsúszó csali/csalikombináció nem zavar be a hibátlan akadásba. Itt is szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy a csúszó karika miatt a horog esetleges kifújása után a csalikombináció újra tökéletes pozícióba áll vissza. Ne féljetek hát ettől a csalizási módozattól, próbáljátok ki. Higgyétek el, nem fogtok csalódni!


Ezen fontos tényezők tisztázása után nézzük hát meg a szóban forgó előke elkészítésének folyamatát lépésről- lépésre!


1.:  A fluorocarbon előkeanyag krimpelése - Véghurok kialakítása


A roppantócső egyik szárát húzzuk fel zsinórunkra, majd vezessük vissza azt a cső másik szárába. Ezzel kialakíthatjuk a szükséges méretű véghurkot. A krimpelő fogó segítségével szorítsuk rá a csövet a zsinórra, ezáltal véglegesítjük véghurkunkat.

 

Tipp:  A választott zsinór átmérőjéhez igazítsuk krimpünk méretét! Kisebb belső átmérőjű krimpek vastagabb zsinórokra értelemszerűen nem felhúzhatók. Figyeljünk azonban arra is, hogy vékonyabb zsinórokhoz ne használjunk túl nagy krimpet, mert a krimpelés kisebb terhelhetőségű lesz.

2.: A fluorocarbon előkezsinór krimpelése - Karikás gyorskapos rögzítése

Előkezsinórunkat vágjuk le a kívánt hosszúságúra. Ezt követően az előkezsinór frissen levágott részét is meg kell krimpelnünk.

Az előke ezen végén azonban nem egy egyszerű véghurkot alakítunk ki, hanem egy karikás gyorskapocs fog helyet kapni. Ez teszi majd lehetővé a horog felszerelését és szükség szerinti gyors cseréjét.

A krimpelést az egyes pontban leírtak alapján kell elvégezni egy lépés közbeiktatásával. Miután zsinórunkat átvezettük a roppantócső egyik szárán, felhúzzuk zsinórunkra a karikás gyorskapcsot. Ha elkészültünk ezzel a lépéssel, zsinórunkat visszabújtatjuk a roppantócső másik szárába és a krimpelőfogó segítségével véglegesítjük/ stabilizáljuk előkénk ezen részét is.

 

Ezzel elkészült előkénk egyik fő része (boom section). A vastag fluorocarbon előkezsinór nagyon tartós és erős, újra és újra felhasználható.

A következő lépésekben a ronnie rig másik fő részét, a horogösszeállítást rakjuk össze.


3.: Horogbefordító felhúzása a horogra


Ehhez a lépéshez használhatunk zsugorcsövet vagy horogbefordítót is. Feladata az lesz, hogy a horog gyorskapocsra való felakasztása után fixáljuk azt. Így el tudjuk kerülni a nem kívánt horog-, és halvesztést.

A különböző szilikon alapanyagú horogbefordítók használatának óriási előnye, hogy segítségükkel szükséges esetben egy pillanat alatt tudunk horgot cserélni a teljes előke újrakötése nélkül. Emellett a befordító természetesen a horgot az akadáshoz legoptimálisabb pozícióban tartja.

Horogra történő felhúzásakor figyeljünk arra, hogy nem a megszokott irányban, hanem fordítva kell felcsúsztatni! Felhúzásakor a befordító vastagabb része nézzen a horoghegy felé!

 

4.: Karikás mikroforgó felhúzása

Ez a lépés nem igényel különösebb magyarázatot. Bújtassuk át horgunkat a karikás mikroforgó karikáján és húzzuk fel a horogra. A forgó fog gondoskodni a csali/csalikombináció rögzítéséről és a horogszáron való akadálytalan mozgásról.

 

5.: Horoggyöngy felhúzása

Horgunk szárára húzzunk fel egy szilikon horoggyöngyöt. Ezzel egyrészt megakadályozzuk a karikás mikroforgó horogszárról való lecsúszását, másrészt csalink pozícióját is módosíthatjuk annak függvényében, hogy a horogszár mely részére húzzuk.

 
  • HOROGELŐKE KÖTÉS SPINNER RIG11

6.: A horog beakasztása az előkezsinór gyorskapcsába

Akasszuk be a fluorocarbon zsinórra krimpelt karikás gyorskapcsot a horogszembe, majd toljuk rá a horogszárra húzott befordítót. Ezzel a horog rögzül a kapcson.

 

Előkénk használatra készen áll, már csak fel kell csaliznunk.

Nézzük meg a csalizás folyamatát is!

A csaliselyemmel történő csalizás nem csak a spinner rig, hanem más olyan előkék használata közben is alkalmazható, melyeknél a csali/csalikombináció mikroforgón kerül rögzítésre.

 
  • horogelőket kötés -spinner rig16

1.: A Csaliselyemből vágjuk le a kívánt méretet. Bújtassuk át a horgunkra felhúzott karikás mikroforgó szemén és hajtsuk félbe a két szálrészt.

  • horogelőket kötés -spinner rig17

2.: Húzzuk fel fűzőtűnkre a használni kívánt csalit/csalikombinációt, majd a fűzőtűt akasszuk be a csaliselyembe. Ily módon a tűről egy mozdulattal felhúzhatjuk a csalit a selyemre. Ügyeljünk arra, hogy a csaliba húzzuk bele a mikroforgót, ezáltal az stabilabban rögzül és tart.

3.: Öngyújtó segítségével égessük el a csaliselyem csaliból kilógó, felesleges részét. Az égetés közben megolvadó csaliselymet öngyújtónk segítségével dolgozzuk el, ezáltal egy "stoppert" alakítunk ki, ami a legnagyobb dobások során is megfelelően tartja majd csalinkat.

Csalizást követően mindig ellenőrizzük le, hogy a csalikombinációnk hogyan viselkedik a horgon a víz alatt. Előfordulhat, hogy a lebegő csali olyan nagy felhajtóerővel rendelkezik, amely az előkét teljes hosszában megemeli.

Ebben az esetben három lehetőségünk van a korrigálásra:

  • A csali apránként történő megfaragása mindaddig, amíg azt horgunk és forgókapcsunk súlya víz alá nem húzza.
  • Ólompaszta gyúrása a forgókapocsra.
  • Új generációs ballanszírozó előkesúlyok használata, amely tökéletesen passzol az adott méretű gyorskapocsra.
 

Ahogy korábban is említettük már, a spinner rig lebegő csalik felkínálására a legalkalmasabb. Tökéletesen használható egy már kialakított etetésen való horgászatra, azonban jellegéből adódóan kifejezetten sikeresek lehetünk vele keresőhorgászat esetén is. Ebben az esetben érdemes kiegészíteni a horogcsalit egy kis PVA csomaggal. Mi elsősorban PVA hálót használunk erre a célra. Hogy mivel töltjük meg a hálót, csak rajtunk múlik. Különböző mikropellet keverékek, darabolt és őrölt bojlik vagy akár különféle stick mixek is tökéletes alternatívát képeznek és növelik horogcsalink csalogató hatását. Szükséges esetben érdemes a PVA csomagok/hurkák attraktivitását további folyékony adalékokkal növelni, azonban mindig ügyeljünk arra, hogy ezek a folyadékok ne oldják a PVA termékeket. A "PVA friendly" (azaz PVA barát) kifejezés erre utal a termékek csomagolásán.

A jelenlegi tavaszi, felmelegedő vizek kifejezetten alkalmasak a spinner rig tesztelésére, azonban a szezon folyamán is érdemes lehet tartani belőle pár darabot előketartónkban.

Ha esetleg nehéz szituációba kerültök, bátran próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!

Sok sikert kívánunk a kísérletezéshez!

 

Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!

  • differentcarpfishing