Balatoni sügér pergető horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Sokak számára a Balaton a nyaralással, üdüléssel kerül párhuzamba. Azonban horgász fejjel nem csak a strandolás és a lángos jut eszembe a Balatonról. Európa legnagyobb tava a Balaton, aminek színes élővilága van. Otthont ad számos víz fölött élő madárnak és annál is több víz alatt élő halfajnak. Gyerekkoromban minden évben eltöltöttünk egy hetet a Balatonon a családommal. Rendszerint horgászattal töltöttük a nyaralásunk felét. Nyíregyházi srácként igazán nagy élmény volt akkora vízterületen pecázni. Élveztem, hogy karikakeszeget és dévérkeszeget sikerült fogni a part közelében. Már akkor is felfigyeltem a pergető horgászokra, akik a mólón és a kikötőkben horgásztak. Pusztán az is élmény volt számomra, hogy néztem a helyi pergető horgászokat dobálás közben a vitorlás kikötőkben. 

Fontos leszögezni, hogy a balatoni pergető horgászat tervezte előtt tájékozódni kell a helyi horgászati szabályokról. Erről bővebben is olvashatsz a korábban készített cikkünkben.  A Balaton számos halfaja közül az egyik legnépszerűbb ragadozó hala a sügér. Mióta betiltották a balatoni halászatot, a sügér populációja is sokat nőtt. Az egyedek mérete is nagyobb lett, mint korábban. Kisméretű ragadozó halról van szó, de óriási sportértéke van. Ha sikerül egy sügér csapatot kifogni 10-20 darabot könnyedén foghatsz belőlük! Csapatokban, rajokban találhatóak legfőképp a kikötők, mólók környékén. A másik tuti tippem a nádasok tövében található hínárral tarkított vízterület. Ahol a sügér talál számára természetes táplálékot (halivadékot, kishalakat), ott kell rá neked is pergetni.

Sok horgász azért kedveli a sügér horgászatát, mert kevés az eszközigénye. Nem kell hozzá csónak, csupán egy UL pergetőbot pergető orsóval felszerelve. Parti horgászatról lévén szó nem szűkséges 2,00 méternél hosszabb bot hozzá. Véleményem szerint egy könnyű 2000-es méretű pergető orsóval érdemes párosítani. Minden valamire való sügér pergető horgász táskájában lennie kell kisméretű gumihalaknak és apró körforgó villantóknak

Bot a kézben pergető táska a vállon, és indulhat a cserkelő pergető horgászat! A hajó kikötőket járva érdemes figyelni a halak mozgását. Élvezetes nyári program lehet sétálni a mólón és közben dobálni a hal mozgások irányába. Ha szerencsés vagy, még balint is foghatsz. A sügér szaporulata mellett a Balaton jellegzetessége a népes balin állomány. Szintén kedvelt ragadozó hal, de őket érdemes erősebb pergető felszereléssel célba venni. Amennyiben UL pergetőcuccal akadsz össze egy balinnal, garantálom életre szóló élményben lesz részed!

Most térjünk vissza a sügerek horgászatához. A sügér mohó hal, képes a nála nem sokkal kisebb csalira is rárabolni. Ennek ellenére szereti a biztonságot. Biztonságban érzi magát a part oldalában található kövezés között, esetleg a hajók közvetlen közelében. Hozzáteszem, hogy itt keres táplálék után is. Ha plasztik csalival a kövezésen pergetsz, esetleg vertikális módszerrel emelgeted a csalit készülj fel az esetleges leakadásra, beszakadásra. Sajnos a jigfej olyan helyekre is képes beakadni, ahonnan már kijönni sajnos nem fog. Mindig legyen nálad bőven pótfelszerelés! Ez egy örök szabály.

A sügerező végszerelék teljesen egyszerű. A pergető fonott zsinórhoz not a knot kapoccsal, vagy kisméretű forgókapoccsal fluorocarbon zsinórból érdemes kötni 30-50 centiméternyit. A víz alatt láthatatlan a flurocarbon zsinór, így könnyebb becsapni a kis ragadozókat. A fluorocarbon végére köss föl egy nyitható pergető kapcsot, amibe jigfejet, avagy cheburashka ólmot akasztod. Ha beszakad a végszerelék, csak a fluorocarbont kell újra kötni. Erre a Spro Freestyle kínál remek előkötött szerelést. 

Három szempontot tarts szem előtt sügér pergetés közben!

1. Ne csapj zajt!

2. A megakasztott halakat próbáld a lehető legrövidebb úton partra segíteni!

3. Engedd vissza távolabb a meghorgászott területnél!

Ezek a szabályok egyébként nem csak a sügér pergetésénél fontosak, jó észben tartani horgászat során. Bízom benne, hogy sikerült egy kis kedvet csinálnom a balatoni sügér pergetéshez. Sok szép halat és élményt kíván hozzá a Halcatraz horgász webáruház teljes csapata.