A balatoni horgászat szabályai

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Figyelem! Az írás a 2020. év elején íródik, így az akkor érvényes szabályokra hivatkozik. Az utolsó módosításokról és aktuális szabályokról mindenkor érdemes tájékozódni!

Felelősen gondolkodó sporttársak számára alapvető, hogy a horgászat megkezdése előtt – vagy inkább már annak tervezésekor tájékozódik a kiszemelt vízen érvényes szabályokkal kapcsolatban.

A Balaton hazánk legnépszerűbb horgászvize. Éppen ezért érdemes megismerni az itt hatályos szabályokat és rendelkezéseket. Főleg úgy, hogy a Balatonon a máshol általánosnak számító szabályoknál szigorúbakkal is találkozhatunk. Nem jó tehát, ha „rutinból vezetünk”, itt ugyanis ki van helyezve egy „forgalmi rend változás” tábla! Könnyen pórul járhatunk, ha megszokásból pecázunk, hiszen ami másutt megengedett, az a Balatonon nem feltétlenül.

Csak egy egyszerű példa: javaslom, hogy fordítsunk különös figyelmet az időszakra és a helyszínre. E kettő tényező ugyanis nagyban befolyásolhatja a módszereink, eszközeink bevethetőségét. De a méretkorlátozások között is bőven akad, ami eltér az országos szabályozástól.

Unalomig ismételt mondat, hogy a szabályok ismeretének hiánya nem mentesít a következmények alól, de ez itt is érvényes. Mindjárt a legelső helyen szerepel, hogy a horgász köteles a horgászat megkezdése előtt megismerni és a horgászat során betartani az itt érvényes szabályokat.


Ahol tájékozódhatunk:
 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapja, a www.balatonihal.hu – itt minden szükséges és aktuális információt megtalálunk, tájékozódhatunk akár az időjárásról vagy szálláslehetőségekről.


Általános balatoni horgászrend: 
http://balatonihal.hu/Horgaszat/Szabalyozas/Balatoni-Horgaszrend
Ha a behúzós horgászat művelői vagyunk: 
http://balatonihal.hu/Horgaszat/Szabalyozas/behuzoshorgaszat
Mit kockáztatunk? -Balatoni horgászat szabályszegéseinek büntetése: 
http://balatonihal.hu/Horgaszat/Szabalyozas/Kirivo-es-ismetlodo-szabalyszegesek-buntetese
Korlátozások halfajokra lebontva: 
http://balatonihal.hu/Horgaszat/Szabalyozas/Meretkorlatozasok-tilalmi-ido
Jegyárak: 
http://balatonihal.hu/Horgaszat/Balatoni-teruleti-jegyek/Arak-ervenyesseg

Minden elérhetőség egy helyen: http://balatonihal.hu/Cegunkrol/Elerhetosegek


Érdekesség, hogy a Balaton vízgyűjtőjén haljelöléses vizsgálatok folynak. Jutalomban részesül az, aki jelölt hal kifogása esetén megküldi annak jelét, méreteit valamint a fogás helyét és idejét.

A balatoni halfogás szabályai a horgászat igazi célját igyekeznek segíteni: a sportszerű halfogást és a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot, a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást.

Ezen kívül a cél egy olyan szabályrendszer megalkotása volt, amely igyekszik megoldást találni a balatoni horgászok sűrűn felvetett problémáira, ugyanakkor védi a Balaton halállományát és a tisztességes, sportszerű horgászt a legkisebb mértékben korlátozza. Ezek a szabályok a Balaton halállományának hosszú távú érdekeit, és így tulajdonképpen a horgászok érdekeit szolgálják.

Saját érdekünkben tartsuk be ezeket a szabályokat, hogy unokáink is ugyanúgy pecázhassanak majd a Balatonon, ahogyan nagyapáink is tették.

Ha pedig valaki a balatoni pecához szükséges felszerelést, eszközöket készül beszerezni, az keressen meg elérhetőségeink bármelyikén, és javaslunk neki egy tuti horgászboltot!