Balatoni horgász módszerek – összefoglalás kezdő horgászoknak

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Miután eldöntöttük, hogy szerencsét próbálunk a magyar tengeren és átrágtuk magunkat a szabályokon, érdemes áttanulmányozni, hogy mely módszerekkel lehetünk sikeresek a Balatonon.

A tó adottságait tekintve szerencsések vagyunk, ugyanis évszaktól függetlenül az év teljes szakaszában horgászható, így tulajdonképpen 12 hónapos lehetőséget nyújt számunkra a víz. Mivel óriási kiterjedésű tóról van szó, számtalan halfaj megtalálható benne a békés halaktól a ragadozókig. Ebből következik, hogy minden módszer sikeres lehet. Próbálkozhatunk partról, mólóról, stégről, csónakból, lékben, bárhogy.

A legelterjedtebb a balatoni nádi pontyozás és keszegezés. 2013-ban betiltották a balatoni halászatot, azóta csak a horgászat engedélyezett. Ennek köszönhető, hogy a halállomány nagy mértékben nőtt, a horgászok egyre jobb fogásmennyiségről számolnak be. Különösen a ponty és a süllő egyedszáma gyarapodott. A kifogott keszegek átlagmérete is nagyobb lett.

Mivel hatalmas víztömegről van szó, gyakran folyóhoz mérhető áramlást tapasztalhatunk, a hullámzás állandó. Ez az oka annak, hogy az úszózás viszonylag ritka.

A Balaton télen is horgászható, lásd az erről szóló cikkünket kifejezetten ebben a témában.

A ragadozóhalak szerelmeseinek is lehetőséget nyújt a Balaton. Kiemelkedő a süllő- és a balinállománya, rájuk érdemes pergetéssel próbálkozni. Rendszeresen megrendezésre kerülnek pergetőbajnokságok, melyekhez olyan neves gyártók adják a nevüket, mint a Salmo vagy a Rapala. Igen szép fogásokkal találkozhatunk, süllőkből kiemelkedően szép példányok akadnak horogra.

Sügéreket is szép számmal foghatunk napszaktól függetlenül, ezekre érdemes gumihalakkal, wobblerrel, pici villantókkal, ultra light felszereléssel próbálkozni.

A Balaton harcsaállománya igazán sosem volt kiemelkedő. Mindig fogtak belőle szépeket, de nem vált általánossá. Sajnos 2011-ben még egy nagymértékű harcsapusztulás is lezajlott, így hazánk legnagyobb testű ragadozó halából nem sok akad horogra. Pozitívum, hogy elvétve ugyan, de már azóta is fogtak harcsát a tóból, tehát azok is örülhetnek, akik a bajuszos nyomába erednének szívesen.

Látható, hogy gyakorlatilag bármilyen módszerrel érhetünk el eredményt, azonban az általános szabályok itt is érvényesek: ha valami valahol nem megy, váltsunk! Próbálkozzunk más csalival, más helyen, más módszerrel.

Ezek mellett mindig tartsuk szem előtt az érvényes rendelkezéseket!

A témáról további érdekes és aktuális cikkeket ezen az oldalon lehet olvasgatni.