Balatoni horgászat télen

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Balaton. Mindenkinek mást jelent, más-más élményeket juttat eszünkbe, más terveket rejt a jövőre nézve. Én személy szerint imádom. A kamaszkorom nagy nyaralásainak és a végtelen szabadság érzését rejtő bulik helyszínének színtere. Ma már egy kicsit más. Imádok a családommal a Balatonra utazni, ott számomra, számunkra kedves emberekkel időt tölteni. Beszélgetni, és természetesen horgászni a tutiban.

  • balatoni horgászat

Áthorgászni nappalokat és éjszakákat. Állítom, hogy az ország talán legjobb természetes horgászvizévé vált, köszönhetően a szigorításoknak és a horgászati szemléletváltásnak, amely igen jót tett a Balaton halállományának. Ugye ez a kis írás nem a nyári emlékeim memoárja, hanem egy hideg, már-már rideg évszak horgászati lehetőségeire szeretné felhívni a figyelmeteket. A Balaton téli horgászata nem a legnépszerűbb tevékenység. Sok szakember dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa a balatoni szezont. Nem mondom, hogy a balatoni horgászat télen tömegeket vonz a partjára, de ha egy valakinek is segítetünk, segíthetünk, már megérte. 

Balatoni horgász praktikákról

Meg kell mondanom őszintén, végtelenül könnyű dolgom lenne, mivel egy tőlem sokkal jobban író, és nem mellesleg fényévekkel jobban horgászó ember, nevezetesen Walter Tamás pont a 2020. februári Magyar Horgászban publikált egy cikket a balatoni téli horgászatról. Ezt akár filmen is láthattátok, hisz a horgászcsatorna is gyakran tűzte műsorára az erről szóló filmet. A peca lényege, hogy ne klasszikus lékfúrásos, jeges pecára gondoljatok. A horgászat kikötőkben történik, melyek mély vizébe halaink tél idején behúzódnak, összeállnak.

Balatoni horgászat télen

A peca nem túl bonyolult. A halak összetétele változó. Természetesen könnyű match botot vigyetek. A vízmélység és a meghorgászandó távolság nem igényel extra botot vagy más felszerelést. Az etetés természetesen téli üzemmódban történjen. A halak viszonylag lassan reagálnak az etetésre, bár lehet szerencsénk, ha pont közéjük dobjuk a szerelékünket. De be kell vallanom, általában nincs szerencsém az etetés helyének kiválasztásában. Nem túl nagy mennyiségű, hideg vízi, apró szemes kaját ajánlok etetésre. Én az alapozó etetés után már nem bántom, csak megvárom a halak érkezését. Azért vigyünk magunkkal meleg italt, mert ilyenkor nem gyorsak a halak, sőt az idő is lassan telik. De érdemes rájuk várni, hisz gyönyörű halak lakják ezt a hatalmas tavat.

Sajnos télen nem ekkora bodorkák jönnek..

  • balatoni horgászat1

A jellemző halfaj ilyenkor a keszeg. Nagyobb mennyiségben számíthatunk vörösszárnyú keszegre, köztük szép bodorkákra. Természetesen a karika keszegek is foghatóak ilyenkor a kikötőkben. Sokak szerint a dévérek is jelen vannak, de azok nem nagyon kerülnek a horogra. Egy-egy kívülről akasztott példány azonban árulkodik a jelenlétükről.

Balatoni horgászat tippek

Aki szereti a light pergetést, a tél elején ne hagyja ki a csapósügéreket. Hatalmas csapatokban követik a kikötőkbe visszahúzódó pici halakat. Óriási élményt nyújt ez a pergetés. Sőt, gyakran hatalmas példányok is horogra akadhatnak. Gondolom semmi meglepő nincs számotokra abban, ha a süllőket is megemlítem. Mert mint a farkasok, követik a prédahalakat. Ha a kikötőbe jönnek, akkor oda is követik a balatoni süllők, néhány horgász nagy örömére.

Nekünk még csak nyáron volt lehetőségünk sügérezni a Balatonon...

  • balatoni horgászat2

Be kell vallanom, én magam is jobban szeretem a nyári balatoni hangulatot, élményeket. De néha csábít az a látvány, amit a Balcsi télen nyújt. A nyugalom, a csend, a gyönyörű látvány. Ha tehetitek, tegyetek egy próbát, megéri.

Aztán a nyári pontyozás közben jó lesz visszagondolni arra a nyugalomra, melyet csak télen élvezhetünk a Magyar Tengeren.