A feederezés alapfelszerelései -top10

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Vannak ugyan olyanok, akiknek a szezon sosem ért véget (Mi is így vagyunk ezzel, természetesen csak addig a pontig, amíg az időjárás nem veszélyezteti a halak épségét), azonban sokan a tél beköszöntével elteszik horgászfelszerelésüket és majd csak a tavasz eljövetelével kerülnek újból éles bevetésre. Ez a téli időszak megfelelő arra, hogy alaposan átnézzük a dobozainkat/táskáinkat és összeírjuk azokat a dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek a szezon kezdetével, vagy az egész szezon alatt. Érdemes ezeket a szezonkezdés előtt beszerezni, vagy pótolni, hogy biztos legyen a halfogás.

  • feederezés

1. Horgok feederezéshez

Talán sokan elmosolyodnak az első pontot olvasva, ugyanakkor fontos szót ejtenünk a legalapvetőbb felszerelésről, ami egy horgász táskájából sem hiányozhat, ez pedig nem más, mint a horog. A piacon rengeteg típusú, méretű, áru, márkájú és minőségű feeder horog található. Bizonyára minden horgásznak megvan a már jól bevált kedvenc horga, amit a szezon során folyamatosan használ, de a szezon kezdésre (ha ezt eddig nem tette) érdemes lehet beszerezni – akár ugyanabból a típusból – egy kisebb, finomabb méretűt. Vizeink tavasszal kezdenek felmelegedni, ilyenkor úszós barátaink még óvatosabban, finomabban táplálkoznak, érdemes tehát nekünk is finomítanunk, bátran használjunk 1-2 mérettel kisebb horgokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak addig finomítsunk, ameddig az szükséges és a halakban nem teszünk kárt. Ugye senki sem szeret széttépett szájú halakkal találkozni? Vigyázzunk rájuk, horogválasztásunk legyen tudatos, mindenki válasszon az adott szituációnak, körülményeknek és a megfogni kívánt halak méretének megfelelő és a felszerelésével összhangban álló horgot. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy jól választunk, ne legyünk restek kikérni erről a tapasztaltabb horgászok, vagy a kedvenc horgászboltunk dolgozóinak véleményét. Segíteni fognak!

 

 2. Főzsinór, előkezsinór

Ha szezonkezdés, akkor mindenképpen zsinórcsere! Ne sajnáljuk rá az időt, hogy a régi, elhasználódott zsinórunkat lecseréljük és egy friss tekerccsel töltsük fel szeretett orsóink dobjait. Azon kívül, hogy ezzel magunknak is nagyobb biztonságérzetet adunk, a halakat is megóvjuk azzal, ha nem szakítjuk be szerelékéinket, horgainkat a vízbe, rosszabb esetben pedig magába a halba. Évente egyszer mindenképpen ajánlatos a zsinórok cseréje, azonban, ha bármikor úgy ítéljük meg, hogy a zsinórunk olyan mértékben elhasználódott, hogy azzal már nem tudunk biztonságosan horgászni, nyugodtan cseréljük le. Ami minket illet, évente több alkalommal is zsinórt cserélünk, főleg akkor, ha sok intenzív, „sokhalas” pecában van részünk. 
Az előkezsinór készletünket is érdemes feltölteni, az sosem baj, ha bőven tudunk miből válogatni a különböző szerelékek elkészítéséhez. Hasznos lehet kipróbálni a fluorocarbon zsinórokat is. Merevsége miatt kissé nehezebb vele bánni, mint a fonott társaival, azonban óriási meglepetéseket okozhat, ha egy-egy peca alkalmával fonott előkéről fluorocarbon előkére váltunk. Természetesen a kettő kombinációjával remek kombi előkéket hozhatunk létre, amelyek szintén jól tudnak működni.
Legyen szó főzsinór vagy előkezsinór választásról, itt is fontos, hogy mindig a helyzetnek megfelelőt válasszunk. Kerüljük az indokolatlanul vékony és vastag zsinórokat is, találjuk meg az „arany középutat”. Tavasszal az előkezsinórt is érdemes finomítani, de vigyázzunk arra, hogy a túlságosan vékony fonott zsinórral óriási károkat tehetünk a halakban, hiszen úgy vágja el azok száját, mint a borotva.
 

3. Gyorskapocs, forgókapocs feeder horgászatokhoz

Ha már kiválasztottuk a horgot, a főzsinórt és az előkezsinórt is, akkor ezek összekapcsolásában segítenek a gyorskapcsok és a forgókapcsok. A gyorskapocs, ahogyan a neve is mutatja, egy rendkívül gyors előkecserét biztosít, csupán kiakasztjuk belőle az éppen használt előkét és egy újat teszünk a helyére. Nagyban megkönnyíti, meggyorsítja az előkék közötti variálást, versenykörülmények között és egy hétköznapi horgászat során is – ahol nem találjuk egyből a nyerő előkét – segítségünkre lehet. Használatuk teljesen biztonságos, egy minőségi gyorskapocsból nem fogjuk elhagyni az előkét, nem kell attól félnünk, hogy kifordul belőle.

Azoknak, akik ódzkodnak a gyorskapcsok használatától, remek alternatívát nyújtanak a hagyományos forgók. Az előkecsere ebben az esetben kicsit lassabb lesz, viszont funkcióját tekintve ugyan arra szolgál, a főzsinórunkat köti össze az előkénkkel. Kaphatók olyan kapcsok, amelyek tökéletesen beleillenek a használt kosár aljába, ezáltal egy „félfix” előkét kapunk, ami az akadásban a segítségünkre van, de egy esetleg szakadás esetén a kosarat el tudjuk hagyni, így a halnak nem kell magával cipelnie a fölösleges súlyt.

 

4. Csalitüske feederezőknek

Egy ugyancsak apró, de hasznos eszköz, amelynek biztos helye van rengeteg horgász aprócikkei között.  Ez nem más, mint a csalitüske. A klasszikus hajszálelőkét tudjuk kiváltani segítségével, a csali cseréje gyorsan, egy mozdulattal elvégezhető. Különböző méretekben, leginkább 7 – 10- és 15 mm-es változatban kerül a boltok és webshopok polcaira. Kialakításukat tekintve létezik normál és fine verzió.  Ez annyit jelent, hogy a fine egy vékonyabb, könnyeb verzió. Miért jó ez nekünk? Azért, mert ezáltal könnyeben tudunk megfelelően balanszírozni egy csalit, nem képez plusz súlyt, ami esetleg megakadályozza, hogy csalink a megfelelő pozícióban várja az arra érkező halakat, valamint lehetővé teszi az apróbb, sérülékenyebb csalik és az előcsalik (pl. csontkukac) használatát is. Köthetjük őket az előkezsinórunkra, de léteznek horogbeakasztó füllel ellátott verziók is, ezzel is megkönnyítve a használatát.

 

5. Fűzőtű

Amennyiben a hagyományos hajszálelőkés csalifelkínálás mellett döntünk, szükségünk lesz egy fűzőtűre, amellyel a csalit felfűzzük. A hagyományos, csappantyús fűzőtűk rendkívül jó szolgálatot tesznek, ha nagyobb csalikkal (pl. halibut pellettel) horgászunk, azonban egy kis méretű method csalit nem tudunk vele – vastagságából adódóan- annyira biztonságosan, repedés nélkül átfúrni, mint vékonyabb testvérével. Ezek végén nem található csappantyú, végük hegyes, ennek köszönhetően könnyen áthatolnak a csalikon, legyen az lágyabb vagy kisebb méretű.  Apróságnak tűnhet, de ha jó nálunk van, mivel nélküle igen nehézkes lenne az apró pop-upok vagy waftersek felhelyezése, különösen akkor, ha a csalitüske is hiányzik a szerelékes dobozunkból.

 

6. Method kosár, pellet kosár

A method módszer rendkívüli népszerűségnek örvend hazánkban, talán alig van horgász, aki ne hallotta volna a „method feederezés” kifejezést. A módszer nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. A method kosarak használatával a felkínált csalit egy, a halak számára vonzó etetőanyag kupac közepén tudjuk felkínálni. Másik nagy előnye, hogy ha keresni kell a halakat, akkor is rendkívül jól tud működni, hiszen „tálcán kínáljuk” nekik a finom falatokat. Különböző kialakításokban, súlyokban és méretekben találkozhatunk velük. Súlyuk a 15-20 grammtól egészen a 80-100 grammig terjed, így a „ láb alatti” és a távoli horgászatok is megoldhatóak. Befogadó képességük szerint is meg tudjuk különböztetni a kosarakat, jellemzően az S-M-L-XL jelöléssel találkozhatunk. Tavasszal és olyan helyzetekben, ahol a halak érzékenyek a hangos csobbanásokra, jó szolgálatot tehetnek a kis súlyú és méretű kosarak. Említsük meg a gumis method kosarakat is, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a halfogás sikeres legyen. A fárasztás utolsó szakaszában óriási segítséget nyújtanak az ilyen kosarak, a beépített gumi segít kidolgozni a hal kirohanásaiból és fejrázásaiból fellépő erőhatásokat. A gumi csillapító/tompító funkciója különösen fontos kisméretű horgok használata esetén.

Előfordulhat olyan is, hogy a halak kifejezetten jól reagálnak a nagyobb mennyiségű etetőanyagra, ilyenkor érdemes a pellet kosarakhoz nyúlni. Ezen kosarak befogadóképessége sokszorosa a method kosarakénak, jelentősen több etetőanyagot tudunk velük bejuttatni a kívánt helyre. Nem csak kifejezetten horgászatra használhatjuk, amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükségünk van alapozó etetésre és ezt kosárral szeretnénk elvégezni, bátran nyúljunk a pellet kossarakhoz. Az etetést mindig előke nélkül végezzük, hogy a halakban véletlenül se tegyünk kárt!

 

7. Töltőszerszám

A method kosár megtöltése ugyan történhet kézzel is (ebben az esetben kicsit nehezebb dolgunk van), viszont sokkal egyszerűbb, ha erre a célra használunk egy kifejezetten erre készült kis eszközt. Különösen igaz ez akkor, ha a horgászat során szükség van arra, hogy kupakoljunk, azaz két eltérő etetőanyag réteget (pl. alul mikropellet, a tetején pedig method mix) tegyünk a kosarunkba. Mivel nagyon sok típusú kosár található meg a piacon, ezért nagyon sok töltőszerszámmal is találkozhatunk. A különböző formák különböző töltőszerszámokat igényelnek, de sok gyártó között találhatunk átfedéseket, ezért kompatibilisek lehetnek az eltérő kosár-töltőszerszám kombinációk. Nagyon fontosnak tarjuk megjegyezni, hogy legyen egy töltőszerszám bérmennyire is drága, bármennyire is márkás, ez nem helyettesíti az etetőanyag helyes bekeverését. Ugyanis, ha ez nem a megfelelő módon történik, akkor minden töltőszerszámba bele fog ragadni!

 

8. Csalik, etetőanyagok feederezéshez

Két nagyon-nagyon alapvető dolog a horgászok körében, de ezekről is érdemes néhány szót ejteni. A csalikat tekintve érdemes megnéznünk, hogy nem fogytunk-e ki valamelyik színből, méretből vagy változatból. Pótoljuk a hiányzó csalikat, legyünk felkészülve minden helyzetre. Legyen nálunk kisebb (6-8-10 mm) és nagyobb (10-12 mm) méretű is, valamint jó ha hozzá tudunk nyúlni pop-up és wafter csalikhoz is. Bátran nyúlhatunk gumi csalikhoz és csali imitációkhoz, nem fogunk velük kárt okozni sem a halakban, sem pedig a vizekben, hiszen ezzel nem etetünk, csupán csalizunk. A hal nem fogja megenni, a vízben pedig csak minimális esetben fog bent maradni (szerelék vesztés).

Az etetőanyagok óriási választékában könnyen érezhetjük magunkat elveszettnek, nem egyszerű a választás. Saját tapasztalataink alapján azt tudjuk elmondani, hogy jó felkészülnünk az adott horgászatra egy hallisztes és egy szénhidrátos etetőanyaggal. Egy horgászat után butaság lenne jónak vagy rossznak titulálni egy-egy etetőanyagot, a körülmények mindig változnak, ami ma működik, az holnap lehet, hogy kapásig sem juttat minket. Ezért fontos, hogy mindig legyen egy B tervünk, és ismerjük meg az általunk használt etetőanyagot. Tanuljuk meg megfelelően bekeverni, figyeljük meg hogyan viselkedik a víz alatt, és ha szükséges, változtassunk az állagán. Ahogy melegszik az idő, úgy nyúlhatunk az egyre nagyobb szemcsemérető kajákhoz, dúsíthatjuk azokat különböző adalékokkal

 

9. Aromák, adalékok az eredményes feeder horgászathoz

A gyári etetőanyagok fogósságát tovább növelhetjük (ha a helyzet úgy kívánja) különféle aromákkal, adalékokkal. A tavaszi, felmelegedő vizekben, bátran keverhetjük kedvenc etetőanyagainkat egy kis plusz aromával. Mivel ilyenkor a vizek hőmérséklete alacsonyabb, mint nyáron, ezért ilyenkor javasolt az olajosabb aromákat félre tenni, helyettük használjunk kifejezetten hideg vízi, vagy CSL aromákat. Ezek a hideg vízben is rendkívül jól „dolgoznak” hatásukat ott fogják kifejteni, ahol nekünk arra szükségünk van. Egyenletesebben fog szétoszlani az etetőanyagban, ha a bekeverésre szánt vízbe öntjük őket, és ezzel az aromázott vízzel állítjuk be a kaja végső állagát. Ezek mellet használhatunk még különböző flou és amino sprayket, illetve úgynevezett jameket és syrupokat. Ezeket a kosárra fújva/nyomva tovább növelhetjük annak csalogató hatását.

Ha nem csak folyékony hozzávalókkal szeretnénk tuningolni a használt etetőanyagot, akkor jönnek szóba a különböző mikropelletek és magmixek. A pellet mindamellett, hogy kiváló plusz adalék a kajához, önmagában használva is kosárba tölthető, ezáltal etetőanyagként is funkcionálhat. Ha szeretnénk a halaknak néhány roppanós falattal kedveskedni, adjuk hozzá a készre kevert etetőanyaghoz szárazon. Így nem csak egy más állagot csempészünk be, de az oldódási idejét is „kitoljuk” a víz alatt. 

Magok és magmixek használatával egy jóval „darabosabb” etetőanyagunk lesz, ezek arányát a nyári idő közeledtével fokozatosan növelhetjük. Ha a szezon elején használjuk őket, mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásokba, ne etessük túl a halakat, mert ez a kapások számának a rovására mehet. A legfontosabb pedig, hogy mindig FŐTT (száraz magokat soha!) magokat használjunk és kerüljük a több éve rohasztott „házi tuti” magokat. Hasznunk ugyanis nem lesz belőle, csak kárt teszünk a vizekben és a halakban.

 

10. Távolságmérő

Egyre elterjedtebb kiegészítő, de abszolút nem megszokott. Ez nem más, mint a távolságmérő. Használatával pontosan meg tudjuk határozni meghorgászni kívánt távolságot, nincs szükségünk találgatni és a szemmértékünkre sem kell hagyatkoznunk, amely sok esetben jócskán meg tud viccelni minket. A pontos, precíz horgászat fontosságát nem tudjuk elégszer említeni, nagyon sok plusz megfogott halhoz segít hozzá, ha tudunk pontosan horgászni. Ehhez nyújt segítséget a távolságmérő. Pillanatok alatt kimérhetjük vele a kívánt távolságot, mindeközben a zsinórunk sem fog megsérülni. Sokan csak legyintenek, hogy mit számít 1-2 méter, ha nem esik ugyan oda a kosár úgy is fogok halat. Nos igen, lehet halat fogni, de közel sem annyit, mint precíz pecával. Bátran használjuk tehát eme hasznos kis kiegészítőt, amely ráadásul minimális helyet foglal, nem kell miatta „feláldozni” semmilyen más felszerelésünket.

 

A fenti listát a Different Carp Fishing horgászai állították össze. Nos, egyetértettek? Nálatok mi a top 10? Mi nem maradhat ki a feeder táskából?

  • differentcarpfishing