UL (ultra-light) pergetés

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Kissé mellőzött horgászmódszer az Ultra Light (UL) pergetés, pedig rengeteg újdonságot és izgalmat adhat a horgásznak, aki ezt a fajta pergető horgászmódszert választja.


Hogy mit is jelent tulajdonképpen a pergető horgászat?

A pergetés ragadozóhalra történő pásztázó horgászat. Nem úszós, víz felszíni horgászat és nem is fenekezős, methood, rakós, bojlis, víz alatti horgászat, hanem egészen más technikát, felszerelést igénylő horgászat.

 

Mitől lesz eredményes a pergető horgászat?

Bedobjuk a csalit a kívánt távolságra és folyamatosan tekerjük, csévéljük fel az orsót, mindig mozgásban tartva, ezzel utánozva a kishalak mozgását. Nagyon fontos szerep jut a csali vezetésnek és a bot tartási szögének, mely eldönti, milyen vízmélységben járjon a csalink. Pásztázni kell a vizet, olyan messziről, ahonnan még nagy biztonsággal meg tudjuk dobni a célt, viszont annyira nem szabad túl közel lenni, hogy megzavarjuk a halakat. 

Folyamatos mozgásban kell lenni. A csali bedobása után nem állhatunk le egy pillanatra sem. Ez adja a legnagyobb szépségét az UL pergető horgászatnak, na és persze a ragadozóhalak mozgékonysága, szívóssága, küzdeni akarása. Ismerni kell a halak szokásait is, ami rengeteget segít abban, hogy mikor és hol keressük, pásztázzuk a vizet horgászat közben. 


Mennyiben tér el az UL pergetés a sima pergetéstől tulajdonképpen?

Az UL pergetés vékony zsinórral történő, kis dobósúlyú, UL pergető bot segítségével történő, apró csalikkal végzett pergető horgászat. UL, azaz Ultra light, ultra könnyű. Ez vonatkozik a bot dobósúlyára, a zsinórra és a csalira is. Egy vékonyabb zsinórral, finomabb felszereléssel, kisebb csalival végzett peca is hatalmas élmény. A fonott zsinór méretét nem könnyű meghatározni. Az én javaslatom szerint 0,06mm-től 0,12 mm-rel bezárólag bármi megfelelhet. Az a fontos, hogy a bot paramétereihez és a horgászni kívánt halak fajtájához kell választani. A halak, ha nem kapnak annyira, vagy túl finoman kapnak, akkor ezzel a módszerrel talán egy kicsivel könnyebben észrevehetőek, mintha erősebb pergető felszereléssel próbálkoznánk.


Az UL pergetéshez szükséges speciális UL pergető bot, ami kellően rugalmas, egy kompakt méretű orsó, különböző műcsalik, Twisterek, villantók és vékony fonott zsinór. Ehhez a horgászati módszerhez nem kell sem úszó, sem ólom.


UL pergető horgászathoz megfelelő felszerelés


UL pergető bot választása

Meglehetősen masszív legyen, de mégis könnyű az UL pergető bot. Mivel számtalanszor fogjuk újra, meg újra meglendíteni a horgászat során, ezért elengedhetetlen a könnyedség, a könnyű súlyú bot. Viszont a ragadozóhal fene nagy kalamajkát tud okozni, viszi a botot rendesen, ami miatt fontos a bot erőssége, rugalmassága is. Egyszóval legyen kis súlya, könnyű legyen, mégis bírja a strapát, és legyen a bottest megfelelően gerinces, erős, rugalmas. 
Ide kattintva megnézheted a mi kínálatunkat.


UL pergető orsó

Fontos az anyagminőség és a súly. Elengedhetetlen, hogy finoman állítható legyen, a fék pedig letapadás mentes. UL pergető horgásza esetében elegendő 2000 vagy 2500-as méretű orsó. A kisebb méretű pergető orsók akkor kerülhetnek számításba, ha meggyőződtünk a konstrukció megfelelő minőségéről. A túl kicsi orsók képesek zsinórcsavarodást okozni.


UL pergető zsinór

UL pergetéshez fonott zsinórt érdemes választani, ami gyakorlatilag nem nyúlik, viszont így jobban közvetíti a műcsali mozgását és a kapást. Viszont bírja a dobások számát és a heves akciókat is, szakadás nélkül. 
Fonott zsinór választékunk ITT érhető el.


UL pergető wobbler

Műcsalik rengeteg fajtája létezik. Hogy milyet válasszunk? Az attól függ, hogy milyen vízen, milyen napszakban, évszakban, milyen hőmérsékletű vízen horgászunk és milyen halakat szeretnénk megakasztani. A műcsali, anyagát tekintve lehet gumiból (twister), balsafából, műanyagból (műhalak), fémből (villantó).

  • UL pergetés - hfl flash minnow wobbler 46mm 5g 35369 20210401170626 original

MIRE HORGÁSSZUNK UL PERGETÉSSEL?

Süllő, balin, domolykó, sügér.


Élménydús horgászatot kínál az UL pergetés bármikor. A jó felszerelés, a megfelelő UL pergető bot választása, annak használata, a helyes csali vezetés teszi annyira eredményessé és nem utolsósorban a pergető horgász!