Horgászat szeles időben

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat időjárástól függetlenül is végezhető. Viszont a horgászat szeles időben nem könnyű dolog. Különböző nehézségeket állíthat elénk ez az időjárás, és erősen megnehezíti az élvezetes horgászatot. Viszont nem lehetetlen így sem halat fogni, csak jól meg kell választanunk a helyet, a felszerelésünk és a ruházatot is. Azaz, nem csak máshogy kell öltözködni cúgos időben, hanem érdemes más horgászfelszereléssel is készülni. Tévhit az, hogy a halak szeles időben nem kapnak, épp ellenkezőleg, vannak olyan tavak, ahol kifejezetten könnyebb horgunkra csalni a kedvenc halainkat ilyenkor. A megfelelő horgászhelyen, felszereléssel rengeteg kapást érhetünk el még így is, ha odafigyelünk pár apróságra.

  • szeles időben horgászat

Helyválasztás szeles időben

Az egyik legfontosabb dolog a helyválasztás. Olyan helyre kell leülni, ahol a szél szembefújja a felszíni vizet, a hullámokat a parthoz csapja. Régi mondás az, hogy a hal az oxigéndús, szél borzolta felszíni vizet különösen szereti.  Mivel a víz feléd áramlik, a lebegő táplálékrészecskét és ezzel a táplálkozó halakat is feléd sodorja. A szél fodrozza, megmozgatja a vizet, aminek következtében az oxigénszint magasabb lesz, eljut a mélyebb rétegekbe is, a halakat felcsalva, élénkítve. Hidegebb vízhőmérsékletnél a tó mélyebb részeit érdemes inkább horgászni.

 

Horgászfelszerelés szeles időben

Azok a botok nyújtanak ilyenkor megoldást, amik sokkal strapabíróbbak, bírják a szélrohamot, nem törnek könnyen. Amennyiben method horgászatra adnánk a fejünk, úgy érdemes Haevy botot választani és nagyobb súlyú method kosarat, így sokkal kevésbé lesz érzékeny a felszerelésünk a széllel szemben és pontosabban is fogunk tudni dobni. Jól süllyedő zsinórt válasszunk, ilyen pl a Tubertini Gorilla vagy a Nevis Navy Carp. A végszerelék minél egyszerűbb, annál jobb szeles időben. Ha pontosan akarunk célozni, válasszunk nagyobb kosarat, amit nehezebben visz el a szél és a zsinórt is jóval feszesebben tudja tartani.

Sokat tehetünk a horgászélményhez, a hullámzás keltette spiccmozgás elkerülhető, ha a spicc közel kerül a vízhez, mert nem tudja annyira mozgatni a szél álkapást generálva. Vagy ha bojlis bottal horgászunk, akkor állítható súlyú merevkaros swingert érdemes használni (ilyen pl a Carp Academy Sensor vagy egy drágább kategóriás Fox Black Label Mini. Mindkettő remek választás lehet). Valamint elektromos kapásjelzőt (Carp Academy Detect Bite Alarm vagy pl. Prologic Bat Multi Colour) amivel könnyen ellensúlyozni tudjuk a nagy szelet. A másik a zsinór. A szél a bedobáskor többletzsinórt eredményez, ami nem túl előnyös, ezért érdemes ezt a felesleget betekerni. Hogy gyorsabban lesüllyedjen a zsinórunk és könnyen észrevehető kapásokkal szeretnénk találkozni. 

 

Horgász öltözete szeles időben

A legtöbb bosszúságot a horgász nem megfelelő öltözködése okozhatja szeles időben. Nagy szélben nincs az a ruhamennyiség, amin át nem fúj a szél. Hiába jó a hőmérséklet, jó pár fokkal hidegebbnek érezhetjük azt. Érdemes rétegesen öltözködni, thermo ruha alulra, felülre pedig valami szélálló, kétrétegű, szakadásmentes külsővel, hőszigetelő béléssel rendelkező kabáttal, mellénnyel készülni. Ajánlott poliészter anyagú felsőruházat használata ilyenkor, ami könnyen tisztítható, gyorsan szárad és jól kiegyenlíti a hőmérsékleteket. A Softshell szintén egy olyan anyag, mely nagyon strapabíró, mégis könnyű, ugyanakkor kellemes viselet, szintén kiváló kabátként, mellényként. Jól tartja a hőt és véd a szél ellen is. Ilyenkor életmentő lehet az állítható, behúzható ujjpánt, derék rész, hiszen csökkenti a hideg beáramlását. 

Tehát nem kell lemondanunk a horgászatról szeles időben sem, ha ezeket a dolgokat megfogadjuk. Nem mondjunk le a pecázás nyújtotta örömökről, izgalmakról a szél és a víztükör hullámzása miatt! Horgászatra fel!