Erőgumis method kosár

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A feederhorgászat a horgász módszerek közül talán a legnagyobb ütemben fejlődő ágazat. Napjainkra óriási teret hódított magának, bátran lehet mondani, hogy kezdők számára is ideális, de természetesen világversenyeket is rendeznek. Nem feltétlenül igényel drága és nagy mennyiségű felszerelést, különösképpen annak, aki még csak ismerkedik vele. Ezt is lehet viszont finomítani.

Habár a feeder horgászat alapvetően egy kis- vagy közepes távon történő, finomszerelékes pecát jelent, mára ezen belül is divat lett a minél nagyobb távolságokon történő horgászat és ezzel együtt a távdobás. Olykor szükséges is ez a módszer, hiszen a halak elhúzódhatnak a gyakran háborgatott vízterületről a kevésbé horgászott részre. Nagyon sokszor azonban indokolatlanul dobáljuk a szerelékünket a világ végére, mert -hibásan- csak a távolságnak tulajdonítunk jelentőséget. Ha pedig nem jön a várva várt nagy hal, akkor ráfogjuk az időjárásra, csalira, vagy bármire.
Érdemes ilyenkor megvizsgálnunk a végszereléket, mert lehet, hogy mi rontottunk el valamit. Ha kell, a végletekig finomítanunk kell rajta, és ebben segít nekünk a begumizott method szerelék.


Pár szó a gumiról

Előfordulhat, hogy a szerelékünk olyan mértékű finomhangolást igényel, melynek eredményeképp a főzsinórunk és az előkénk átmérője lényegesen eltér majd egymástól. Itt válik fontos szereplővé az erőgumi, ugyanis ennek a feladata, hogy egy egyenletes, finom átmenetet képezzen a főzsinór és a horogelőke között.
Érdemes megjegyezni, hogy a feeder erőgumi nem egyezik meg a rakós botok gumizásához használt termékekkel. Azok általában jóval lágyabb, akár 500%-os nyúlásra is képes gumik, míg azok, amelyeket a feeder módszerhez alkalmazunk, jellemzően feszesebbek.


Mire képes a gumi?

Rugalmasságánál fogva nyilvánvaló, hogy használatával a dobástávolságunk csökken. Ugyanennek a tulajdonságnak köszönhetően viszont tökéletesen korrigálja a horgász esetleges fárasztási, dobási, bevágási hibáit, mindemellett nem ront a fárasztás élményén sem és a kapás is tökéletesen észlelhető. Nem sérül akkor sem, ha a hal hirtelen „megugrik” és tolerálja az aljzathoz dörzsölődést is.
Nem kell félnünk attól, hogy elszakad, igazán extrém terhelésnél ez hamarabb történne meg a vékony horogelőkével, mint a gumival. Legfeljebb a kötés csúszhat szét, de egy kis gyakorlással könnyedén megköthető hibátlanul.
Akasztáskor egy folyamatosan feszes kontakt jön létre a hal és a horgász között, ami egy szakáll nélküli vagy kevésbé jól akadt horog esetén különösen áldásos.
Viszonylagos merevségüknek köszönhető, hogy a nagyobb gubancok kialakulását is meggátolják és nem csökkentik a bevágás hatékonyságát sem. Igazán akkor kezdenek el dolgozni, miután megnyúltak és felkeményedtek.


Az erőgumis szerelék

Természetesen a lehetőségek száma itt is végtelen, a helicopter rig ugyanúgy megköthető gumisan, mint a running rig, de a klasszikus oldalkosaras, kombinált, bordáskosaras vagy gubancgátlós szintúgy. Most viszont nézzük meg, hogyan sikerült ötvözni a gumit az egyik legnépszerűbb eszközzel, a method kosárral. Először is van, aki házilag készíti. Nem igényel semmilyen különleges képességet, valóban könnyen elkészíthető otthoni körülmények között is.

Hozzávalók:
- erőgumi
- kosár
- kapocs
- forgó
- gumigolyó
- fűzőtű
- gumiharang

Horgásza válogatja, de egy szerelék elkészítéséhez jellemzően egy 40-60cm-es darabra van szükség. Kikövetkeztethető, hogy a 10m-es kiszerelés igen gazdaságos, egy szezont biztosan kiszolgál, de inkább többet. Forgókból, kapcsokból, ütközőből használjuk a szokásosakat, nem szükséges különleges darabokat választani. Fűzőtűből megfelel a klasszikus bojlis, a lényeg, hogy csappantyús legyen.

Azok számára is van megoldás, akik nem szeretnének bajlódni az összeállítással. Kaphatóak ugyanis már előre szerelt, begumizott method kosarak és az ezek variálhatóságára szolgáló kiegészítők. Sokan félnek ezektől, mondván, nem ismerik a beléjük szerelt gumi minőségét, korát, típusát. Való igaz, a legtöbb horgász szereti magának elkészíteni a szerelékét és csak a sajátjában bízik. De bátran adjunk egy esélyt ezeknek, hiszen ma már olyan neves gyártók kínálatából válogathatunk, mint a Matrix, Preston vagy Guru. Ezek a nevek garantálják a minőséget; mi, a Halcatraz Horgászcentrum és horgász webáruház pedig azt, hogy garantáltan megfelelő állapotú a termék. A mi készletünk folyamatosan cserélődik, nincs ideje elöregedni a guminak.

Ne féljünk az újtásoktól, finomítsuk a felszerelésünket és ne feledjük a jó tanácsot: mindig legyen nálunk gumi! Bármikor jól jöhet.