Fonott zsinór Teszt

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A megfelelő fonott zsinór keresése közben könnyen el lehet tévedni az online horgász weboldalakon. Bevallom, magam sem tudok könnyedén választani közöttük. Nagy szerencsém, hogy horgászboltban dolgozom és tüzetesen meg tudom nézni, fogni őket. Sajnos minden tulajdonságát a fonott zsinóroknak nem lehet kipróbálni a horgászboltban. Online horgász webáruházból történő rendelés esetén pusztán a leírásból tájékozódhat a vásárló. Nem könnyű, tudom jól. Bár igazából a fonott zsinór pozitív vagy esetleg negatív tulajdonsága használat közben derül ki. Pályafutásom alatt sokat tanultam én is a vásárlóinktól, amikor elmondják a tapasztalataikat a megvásárolt pergető zsinórról. Persze nem csak a vásárlóink véleményére hagyatkozok, mert valamiben nekem más tapasztalatom van. Ember és felhasználási mód függvénye, hogy kinek milyen zsinórt érdemes választani a pergető orsójára. De azért mégsem ilyen egyszerű a dolgunk. Nagyban függ a felhasználni kívánt orsó méretétől, illetve a célnak tekintett halaktól. Nem használhatunk harcsa pergetésre és sügér pergetésre azonos méretű és minőségű fonott zsinórt. Próbáltam a polcról minden ár kategóriát levenni és a továbbiakban bemutatni. 10 tekercs fonott zsinórt választottam ki a Halcatraz horgászbolt kínálatából. Szerepel közötte 2 ezer forintos és 25 ezer forintos tekercs is. Igyekeztem hasonló átmérőjű zsinórokat bemutatni, hogy a szakítószilárdságot és merevséget össze lehessen hasonlítani.

A fonott zsinórok gyártási technológiája meghatározó a zsinór felépítésében. A fonott zsinór gyártó vállalatok próbálnak szabályos kör keresztmetszetet létrehozni. Itt a hangsúly a „próbálnak” kifejezésen van. Sajnos nem létezik tökéletes kör keresztmetszetű fonott zsinór. Képzeljük el, hogy 8 szálból tevődik össze a zsinórunk. Hiába fonják tökéletesen össze, nem lesz szabályos körfonat. Ennek a szabálytalanságnak a kiküszöbölésére hozták létre a bevonatos pergető zsinórokat. Ez egy felületkezelés, aminek köszönhetően a zsinór egy plusz réteget kap. Ez a bevonat felelős azért, hogy szabályos kör keresztmetszet érjenek el a gyártás során. Ezt a felületkezelt réteget szokták különböző színnel ellátni a gyártók. – Biztosan előfordult már veled is pergetéskor, hogy a pergetőbot gyűrűjén megpillantottad a fonott zsinór színét. Nincs ezzel semmi baj. Ha használod, előbb-utóbb kopik a bevonat. A pergető zsinóroknak is van természetes elhasználódásuk, mint az autóguminak. Ha sokszor pergetsz hamarabb kell majd cserélni, mert elveszti a kör keresztmetszetét. Magyarul el fog lapulni és megnő a hangja.

  • fonott zsinórok bemutatása
  • fonott zsinórok , horgászzsinór fajták

Mit értünk pozitív tulajdonság alatt?

A hangot! Vagyis inkább a csendet. Minél szabályosabb körfonat, minél jobb minőségű alapanyagból készül a fonott zsinór annál halkabb. Sokak számára ez jelentéktelen tényező, de nem az. Megállapították a pergető horgászok, hogy a hangosabb zsinór használatakor kevesebb kapást tudnak elérni. Ez pusztán fizika. A zsinórnak hangja van, érintkezik a vízzel, a víz pedig kiválóan viszi a hangot. Biztosak lehetünk benne, hogy van benne igazság. De nem minden esetben! Egy erős sodrású folyóvízben, ahol nagy víztömeg zúdul le, nem hiszem, hogy sokat számít. Azok a horgászok, akik tavakban pergetnek, figyeljenek oda a jó minőségű fonott zsinór használatára.
Szeretnék kitérni a pergetőzsinórok másik fontos tulajdonságára, a süllyedésre. A pergetésre szánt fonott zsinórok gyári állapotukban nem, vagy alig süllyednek. Ez a tulajdonságuk a felületkezelésnek köszönhető, ami meggátolja, hogy megszívják magukat vízzel. A hagyományos fonott zsinórok, mint a Power Pro, vagy bármilyen bevonat nélküli fonott zsinór sokkal hamarabb fogja magát megszívni vízzel. Amint vizes lesz süllyedni fog. Pergetés során nem jelent előnyt a süllyedő képesség. Nehezebb követni a zsinór útját a víz alatt. Ezért népszerűek a sárga vagy élénkzöld színű fonott pergető zsinórok. A fonott zsinórok szakítószilárdságát többféleképpen határozzák meg. Általában gyártónként eltér a módszer. Lehet mérni szárazon mért szakítószilárdságot, illetve csomónál mért szakítószilárdságot is. Sajnos ebben nincs egységes eljárás. A zsinórok bemutatásánál ebből adódnak majd az ár-érték arányból származó különbségek. A zsinórok bemutatása brand szerint fog történni. A belépő szintű árkategóriától fogom bemutatni egészen a csúcskategóriás pergető zsinórig.

Cormoran Corastrong 0,12 mm 135 méter – 2.290 Ft

A Cormoran belépő kategóriája a Corastrong fonott zsinór. Azoknak a horgászoknak ajánlom, akik most ismerkednek a pergetéssel. Esetében nem beszélhetünk felületkezelésről és szabályos körfonatról sem. Kezdő pergető horgászoknak kiváló választás a csekély ára miatt. A színe jellegzetes menta szín, ami a zavaros vízben egész láthatatlan tud lenni. Ha végig simítjuk rajta az ujjunkat, elég érdes a felülete. Ebből is érezhető, hogy nincs rajta utólagos felületkezelés. Nem túl lágy a szerkezete. A 0,12 mm-es átmérő szakítószilárdsága 6,4 kilogramm. A kínálatunkban elérhető 300 méteres kiszerelésben is a 135 méteres mellett.


Daiwa J-Braid X4 – 3.790 Ft

A Daiwa belépő szintű fonott zsinórja a J-Braid X4. Az X4 kifejezés a 4 szálból összetett fonatra vezethető vissza. A zsinórcsalád elérhető sötétzöld és élénksárga színben. A tapintása még ennek a zsinórnak is kissé érdes, de már egy fokkal kellemesebb a Corastongtól. A típuson belül elérhető 135 és 270 méteres tekercs. A 0,13 mm-es fonott zsinór szakítószilárdsága 5,9 kg. Érdemes ezt választani, ha nem tudsz sok időt pergetéssel tölteni.


Daiwa J-Braid X8 – 5.990 Ft

A Daiwa fonott zsinórok top eladásához érkeztünk a J-Braid X8-as modellel. Itt mutatkozik meg minden, amit egy modern fonott zsinórtól elvárunk. Széles méretskála jellemzi. Egészen 0,06 mm-től 0,42 mm-es átmérőig megtalálható a kínálatban. Minden horgászstílushoz megtalálod a megfelelő átmérőt. Sőt! Akár 1500 méteres kiszerelésű tekercs fonott zsinórt is találsz a kínálatban. A Daiwa itt is felajánlja a színválasztási lehetőséget. Megvásárolható Chartreuse (élénkzöld) vagy sötétzöld színben. Tapintásra sima felületű és nagyon könnyen siklik rajta az ujjam. Ez a felületkezelésnek köszönhető, ami kitölti a réseket. A 8 szálból kialakított fonott zsinór minősége megfelel a minőségi elvárásoknak. A 0,13mm-es átmérőjű zsinórnak 8 kg a szakítószilárdsága. Érezhető a minőségbeli változás rajta. Erősen ajánlom a haladó pergető horgászoknak.


Daiwa J-Braid X8 Grand - 5.990 Ft

Az egy tévhit, hogy a Grand megjelenésével megszűnt a J-Braid X8 gyártása. Ez egy új modell a „régi” jól bevált mellé. Megmaradtak a korábban megszokott pozitív tulajdonságok. Ez a zsinór azonban érzésre sokkal merevebb. Tapintásra egy sprődebb, kevésbé lágy fonott zsinór. Sokkal kevesebb gubanc, tartósabb kialakítás jellemzi a vékonyabb méreteket is. A 0,13 mm-es átmérőjű zsinór 8,5 kilogrammos szakítószilárdsággal rendelkezik.


Daiwa Tournament 8 Braid – 14.990 Ft

Véleményem szerint a Daiwa fonott zsinórok legmodernebb típusa a Tournament. Kifejezetten lágy, igazi élmény vele a pergetés. Az eddigi felületkezelési eljárásnál modernebb bevonatot kapott. Nem válik tőle merevvé a zsinór. Még halkabb, simább futást érhetünk el a Tournament széria használatával. Ezt a Tournament zsinórt nyugodt szívvel ajánlom a haladó pergető horgászoknak, de akár verseny szinten is használható. Érdemes rászánni egy olcsóbb pergető orsó árát, ha komolyan gondolod a pergetést. A 0,12 mm-es kivitel 8,6 kilogrammos szakítószilárdsággal rendelkezik.


Daiwa Prorex UL Braid PE– 8.790 Ft

A Daiwa Prorex UL fonott zsinórja kifejezetten kis méretű csalikhoz való. Az ultra light pergetéshez használt néhány grammos csaliktól sem fog gubancolódni nem úgy, mint a nanofil zsinór. A gyártás során ezt a zsinórt is ellátták felületi bevonattal, hogy sima felülete legyen. Azoknak a pergető horgászoknak ajánlom, akik korábban nanofil zsinórt használtak. Sokkal komolyabb csomótűréssel és kopásállósággal rendelkezik nanofil társainál. A méretezése eltér a megszokottól. Nem milliméterben van megadva, hanem japán PE jelöléssel.

Daiwa Morethan 12 Braid – 24.990 Ft

Megérkeztünk a fonott zsinórok Rolls Royce-ához. Amit jelen pillanatban a fonott zsinór gyártásról, innovációkról tudnak a fejlesztők, benne van a Morethan zsinórban. Extrém magas kopásállóság teszi tartóssá. A rajta lévő bevonatnak köszönhetően még simábban fut ki a gyűrűsoron, ezáltal nagyobb dobástáv érhető el. Olyan érzést kelt, mintha monofil damilon húznám az ujjam. Kifejezetten ajánljuk versenyzéshez, de a haladó pergető horgászok körében is népszerű. A Morethan fonott zsinóroknál vezette be a Daiwa a 12 szálból készült fonatot. Itt beszélhetünk valódi körfonatról, ami használat közben érvényesül. A 0,12 mm-es kivitel 10,2 kilogrammos szakítószilárdsággal rendelkezik. Innen már nincs feljebb. Harcsa pergetéshez ne ezt válaszd. 0,6 PE megfelel 4,6 kilogramm szakítószilárdságnak.


Power Pro Hi-Vis – 6.990 Ft

A Power Pro fonott zsinórok a hagyományos bevonat nélküli fonott zsinórok közé tartoznak. Ezeket a zsinórokat nem látják el utólag felületkezeléssel. Jobban magába tudja szívni a vizet, de cserébe nincs akkora kopása. A Vastagabb méreteit előszeretettel használják harcsa pergetéshez az egyszerűsége miatt. Sajnos nem túl halk, és a felülete eléggé érdes. A kínálatunkban 135 és 270 méteres változatban is elérhető. A 0,13 mm-es változat 8,0 kilogrammos szakítószilárdsággal bír.


Shimano Kairiki Yellow – 6.690 Ft

A Kairiki zsinórcsalád elméletileg japán belpiacos modell volt. Kezdetben szürke és élénkzöld színben volt kapható, amit utólagos felületkezeléssel láttak el. A manapság népszerű 8 PE szálból készült. A Yellow (sárga) színű modell egy új, az eddiginél simább felületű, halkabb fonott zsinór lett. Ebben a (Shimano Enhanced Body Technology) módszerben az a különleges, hogy a zsinór teljes keresztmetszetét kezelik. Megnövelték vele a kopásállóságot és a dobástávot. Érzésre tényleg puha és lágy érzetet kelt a nagy szakítószilárdság mellett. 0,13 mm-es átmérőből 8,2 kilogramm szakítószilárdságra képes. Kiváló választás UL pecához, kis méretű, könnyű csalikhoz.


Sufix X8 Braided – 7.290 Ft

Bizonyára sokak számára ismert a Sufix márkanév. Nem hiába! A Sufix fonott zsinórok az egész világon ismertek a horgászok körében. De nem csak a pergető horgászok számára ismert, hiszen számos pontyozó előkezsinórt is készít a gyár. Ugyanis a Sufixnak saját fonott zsinórgyártó üzeme van. Nem csak a fejlesztési fázisban, hanem a gyártásban is részt vesznek. (A többi fonott zsinórt értékesítő vállalat általában bérgyártásban gyárttatja az igényeinek megfelelő fonott zsinórt.) A Sufix X8 névre keresztelt zsinórja 2019-ben debütált. Ők is beszálltak a manapság népszerű bevonatos zsinór értékesítésébe. Megkapta a speciális felületkezelést, aminek köszönhetően simábban fut ki a gyűrűből és csendesebb elődjeinél. Sötétzöld színben érhető el a kínálatban, ami tökéletesen beleolvad a zavarosabb vízbe. A bevonatnak köszönhetően megmaradt a lágy és puha tapintása. Emellett a szakítószilárdsága 6,9 kilogramm a 0,128 mm-es változatnak. Véleményen szerint ez egy tökéletes kompromisszum a haladó pergető horgászok számára.


Sufix G-Core X13 Braided

Elérkeztünk a Sufix fonott zsinórok csúcskategóriájához. Az, hogy mitől kerül sokba egy tekercs fonott zsinór nagyban függ az előállítás módjától és a felhasznált anyagok minőségétől. A Sufix fejlesztő csapata létre akart hozni egy valóban körfonott zsinórt. Arra a megállapításra jutottak, hogy kell egy középső vezérszál. E köré a vezérszál köré 12 HMPE szálból készítettek egy tökéletes fonatot. A középső Gore Performance szál adja a zsinór gerincét, ami még stabilabbá teszi. Nem kell tőle megijedni, mert nem kellemetlenül merev tőle. Csupán lecsökkenti a gubanc kialakulásának lehetőségét. Ennek a zsinórnak a keresztmetszete tényleg kör és nagyon sokáig meg is tartja azt. Nem fog könnyen ellapulni és vizet sem fog nagy mennyiségben felvenni. A szakítószilárdsága 6,8 kilogramm 0,128 mm-es átmérőben. Ez valóban egy csúcs termék!

Bízunk benne, hogy könnyebben fogsz az igényeidhez megfelelő fonott zsinórt találni a horgász webáruházunkban. Valós készletről vásárolhatsz nagy választékban. Ha mégis elakadtál a zsinór rengetegben, nyugodtan hívj fel bennünket és szaktanácsot adunk. Jó pecát kíván a Halcatraz csapata!