A horgászbolt árukészletének összeállítása

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Több éve felmerült már bennem, hogy egy horgász blogot kellene írnom, megosztva veletek pár gondolatot, elmélkedést, hogy a pult másik oldalán állva azt is megmutassam nektek, ami nem látható. Mennyi idő, munka, tárgyalás, egyeztetés is van abban, hogy a Halcatraz ilyen formában legyen látogatható, személyesen és virtuálisan is. Na, nem feltétlen a 800m2 – re gondolok, vagy a 14500 élő cikkszámra a boltban! Mindenre. Hogy egy fiatal horgász fejében, aki nem versenyhorgász, csak egy átlagos horgász, miért született meg A HORGÁSZBOLT gondolata. 

  • műcsalik

A felesége, hogy támogatta végig, ezt az akkor azért sokak által őrültnek mondott ötletet, mert ugye ez a kétezres évek legelején, azt hiszem 2002-ben volt. Miért kell egy „TOP BOLTOT” Magyarország északkeleti szegletében létrehozni, miért pont ott?
És a mai problémáink: hogyan mutassuk meg egy budapesti, egy győri vagy egy soproni horgásznak, hogy tényleg ilyen jó, k....(centurázva) jó a boltunk, tényleg sz….-ig (cenzurázva) van áruval. Higgye el, ha az van kiírva a webshopunk-on, hogy készleten, akkor azt másnap már a kezében is tartja.

Ezek sosem lesznek hosszú gondolatok, hisz rohanó világunkban nincs erre idő: írni, olvasni…

De kezdjük az elejéről.

  • horgászbolt belső
  • kemping felszerelés

2005. március 16-án nyitott meg a boltunk, de előtte már 2 évig ezzel foglalkoztunk, hogy egy olyan horgász szaküzletet nyissunk, ami tényleg alkalmas arra, hogy megismertesse a látogatóival az aktuális dolgokat. Ebből nem vagyok hajlandó engedni, úgy gondolom, egy szaküzlet legfontosabb ismérve ez!
Nagyon sok kritikát kaptunk, kapunk e miatt, például, hogy az üzletünk drága,  vagy csak drága termékeket forgalmazunk....   

Ilyenkor mindig elbizonytalanodom. Megnézem a konkurencia kínálatát, nem csak a horgászboltokét. És sírok, legbelül zokogok……
Bármikor, amikor a kezembe akad egyes multi áruház horgászcikk ajánlata vagy egy akciós újság, amiben horgászcikk is szerepel, riadt szemmel meredek előre, magamban morfondírozva: "Valóban ez kell? Erre van kereslet? Vagy erre is van kereslet? Hol van az alja a minőségnek? Mi az, amit még be szabad tenni egy üzletbe, egy valódi szaküzlet kínálatába?"

És itt kapcsolódik össze a boltnyitási dilemma, az árukészlet összeállítása, a szaküzlet feladata, a kereslet, a kereslet irányítása, minden.

Én úgy gondolom, -és a mai napig így vezetem a Halcatraz-t - hogy van egy minőségi szint, nevezzük a vállalhatatlan minőségi szintnek, ami nem kerülhet be egy valódi szaküzlet kínálatába.

Egy vásárló azért megy be egy horgászboltba, azért jön be hozzánk, mert

  • vagy tájékozódni szeretne,
  • vagy már a bízik bennünk, és vásárolni szeretne.

Vásárolni, tőlünk. Vásárolni attól, akibe megbízik. Ez véleményem szerint, egy bizalmi kérdés is. Jelentős árkülönbség nincs a boltok árszintjében, ezt a piac jól szabályozza. Persze kiugró akciók lehetnek bárhol, hisz piacot szerezni így a legegyszerűbb egy boltnak. De ez az alap gondolatmenettől teljesen független.


Miért éppen ezek a horgász márkák?

Azért forgalmazzuk ezeket a márkákat, mert úgy érezem, hasonló eszmeiséget képviselnek, mint amiben én hiszek. Ezek a világcégek valóban fejlesztenek, ki orsót, ki sátrat, széket, horgot, stb. Valamit, amiben kiemelkednek az átlagból. A hazai márkák pedig kifejezetten figyelembe veszik a magyar szokásokat, trendeket, és a végleges kínálatukat így alakítják ki. Így lesz teljes egy horgászbolt kínálata, így épül fel a Halcatraz is.

Nem állítom, hogy csak ezek a márkák a jók, ez kizárt. De mindent nem tudunk forgalmazni. Valami alapján választanunk kellett. Mivel itt valahol én is vásárló vagyok, ezért ki kell jelentenem, ezekben a márkákban én (úgyis mint horgász és úgy is mint kereskedő) bízom! Nem jobbak, nem rosszabbak a többitől, csak bízom bennük.

  • Bízom abban, hogy fejlesztenek.
  • Bízom abban, hogy napról napra egyre jobbak lesznek.
  • Abban, hogy a mai csúcskategóriákat azért hozzák létre, hogy néhány év múlva ezek a fejlesztések alacsonyabb árszinten is megjelenjenek, hogy bárki számára elérhetőek legyenek.

Nem akarunk „drága bolt” lenni, a jó horgászbolt akarunk lenni, a megbízható szaküzlet, az a bolt, ahová bizalommal fordulhatnak a horgászok.

Úgy gondolom, hogy mindenki vásárolt már használhatatlan minőségű terméket az életében, és csakkésőbb vette meg a használhatót. Ugye, így volt valóban drága? Ja, és nyugtassatok meg, ezt nem szaküzletben tettétek!