Karácsonyi halfogyasztás | Hagyomány és ünnepi szokások

Minden címke 338


Mutasd az összes cikket...

Karácsonyi halfogyasztás | Hagyomány és ünnepi szokások


Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, és ez a karácsonyi halfogyasztásra is igaz. Akad olyan hely, ahol a halászlé elmaradhatatlan eleme az ünnepi menünek, míg máshol a hús helyett is halat rántanak. A karácsonyi halételek elkészítése nem feltétlenül tudatos döntés, inkább egy örökölt hagyomány, hiszen a szülők és nagyszülők szokásai után ez adja az ünnep valódi ízét. 

 

A karácsonyi halfogyasztás hagyománya

A karácsonyi halfogyasztás hagyománya nem egyetlen okból eredeztethető. A vallási hagyományok mellett az is döntő szerepet játszott, hogy a halak - különösen a ponty - könnyen beszerezhető volt a téli időszak elején. Az ünnepi halfogyasztás ezeknek a tényezőknek köszönhetően idővel már szokássá vált, egy olyan ünnepi szokássá, amely generációról generációra öröklődött, és mára már a magyar családok ünnepi asztalának természetes eleme lett. 

 

Ponty, harcsa, süllő a karácsonyi ételek alapjaként

Amikor a karácsonyi halfogyasztásról esik szó, a legtöbb esetben a ponty kerül szóba. Természetesen nem véletlen, hogy ez a halfaj vált az ünnepi asztal egyik állandó szereplőjévé, hiszen a ponty kiválóan alkalmazkodik a hazai vizekhez, nagy mennyiségben tenyészthető, és a téli időszak elején is könnyen elérhető fajról beszélünk. Ezeken kívül fontos szempont, hogy a ponty húsa (állagában és ízében egyaránt) kiváló alapja a halászlének, a rántott halnak, vagy a hidegtálak egyéb módon készített elemének. 

 

Bár a ponty a leggyakoribb választás, az ünnepi asztal elemei nem feltétlenül merülnek ki ennél az egy halfajnál. Sok családnál kerül terítékre harcsa, amelyből a halászlé mellett szívesen készítenek rántott, illetve sörbundában sült szeleteket, de süllőből készült fogással is egyre gyakrabban találkozhatunk. A felsorolt halfajokon kívül előfordul a busa, a csuka vagy épp az amur felhasználása is, amelyekből a megfelelő elkészítési módokat alkalmazva remek karácsonyi ételek válnak. 

 

Kiváló minőség, ízletes ételek

A karácsonyi halételek esetében különösen fontos a megfelelő alapanyag. Legyen szó vásárolt halról vagy saját fogásról, a frissesség alapvetően meghatározza az elkészült étel ízletességét. A minőségi alapanyaggal nem csak dolgozni egyszerűbb, de az ünnepi fogások színvonalát is érezhetően megemeli, úgy egy halászlé, mint egy sült esetében.  Éppen ezért sokan választják a boltban vásárolt hal helyett, a saját fogású halat az ünnepi asztalra szánt ételek elkészítéséhez. Bár a téli horgászatnál nagyobb kitartásra van szükség, egy sikeres decemberi pecának egészen különleges hangulata van. Horgászként bolti vagy saját fogású halat készítettek idén?

 

A karácsonyi halfogyasztás tehát nem csupán egy régi szokás, hanem egy olyan hagyomány, amely a mai napig él és formálódik. Legyen szó vásárolt halról vagy saját fogásról, az ünnepi asztalra kerülő hal mindig többet jelent egy egyszerű ételnél. Egy örökölt hagyományt, valamint kapcsolatot a család, a természet és az ünnep között. Talán éppen ez az oka annak, hogy a halból készült fogások évről évre visszatérnek a karácsonyi asztalra.
 

 

Kapcsolódó tartalmak:
 

Címkék : halételek