Számít-e a szín?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • szin
A horgászok még mindig eltérő állásponton vannak a csalik színét illetően. Egyesek állítják, hogy a csali (akár horogcsali, akár műcsali) színe kritikus fontosságú, mások szerint korántsem elsődleges. A helyzetet bonyolítja, hogy tudományos szempontból mindkét álláspontra találhatunk bizonyítékokat.
Mit mond a tudomány?
Az már köztudott, hogy a halak látják a színeket. Valószínűleg nem úgy, ahogyan mi, ráadásul minden bizonnyal fajonként is eltérő módon. Általánosságban viszont elmondható, hogy a halak szemei hasonlóak más gerincesekéhez. Igaz ugyan, hogy bizonyos szervi különbözőségek miatt a vizuális érzékelésük körülbelül 80%-kal gyengébb a szárazföldi állatokhoz képest. Az viszont bizonyos, hogy a halak színérzékelése (különösen az édesvízieké) jó. Kísérletek arra is rámutattak, hogy a halak nemcsak a színeket, de egyazon szín két eltérő árnyalatát is képesek megkülönböztetni. A tapasztalatok azonban ennek az ellenkezőjét is képesek bizonyítani. Előfordul, hogy bármilyen színű, vagy a legkevésbé feltűnő csalira jön a kapás.
 
Az általános iskolai biológia tananyag szerint a színlátásért a szemben található csapok felelnek. Az emberi szemben háromféle van, a vörös, a zöld és a kék (RGB) érzékelő sejtek. Ezek jellemzően a halak szemében is megtalálhatóak. Pl. az aranyhal esetében ezek mellet ultraibolya csapok is vannak, tehát jó eséllyel valamilyen módon az UV fényt is érzékeli. Ugyanakkor e receptorok megléte még nem feltétlenül jelent teljes spektrumú színlátást. A békéshalak ráadásul rövidlátók is, így a tényleges részleteket csak valóban közelről érzékelik.
  • szinek

Mi csak a színek szűk tartományát látjuk, a halak valószínűleg ennél többet (wikipédia)

A halak színérzékelése nagyban függ a körülményektől. Fénytani szempontból a víz egy sokkal dinamikusabb közeg, mint a szárazföld. A víz alatt látható színeket számtalan dolog befolyásolhatja. Többek között olyanok, mint a felhők, a növényzet, jég, hó, vagy algák. Amikor a fény belép a vízbe, azonnal szóródni kezd és egy része elnyelődik. A víz alatt látható színek nagyban függnek tehát a víz tisztaságától. Emellett természetesen a mélység is befolyásoló tényező. A rövidebb hullámhosszú színek, mint pl. a kék vagy a lila jóval mélyebbre hatolnak. A nagyobb hullámhosszal rendelkező színek (pl. vörös, narancs) a sekély vizekben lehetnek eredményesek. (A zöld vagy a sárga nagyából a kettő között lehet.)

Mit mond a szakma?

Elsőként nézzük néhány profi véleményét a témáról:

Gary Bayes

  • garybayes
„Határozottan állítom, hogy a csali színe számít. Különböző színű horogcsalikat használok, és hol a piros, hol a sárga, hol valameyik másik működik jól. Vannak viszont, akik hajlamosak egy színt gyakrabban alkalmazni, mint a többit. Mostanában sok horgásszal beszéltem, akiknek már az egyik színről a másikra való áttérés is azonnali kapást eredményezett. Én az év nagy részében a sötétebb csalikat javaslom, de soha nem korlátozódok egyetlen színre.”
 

Iain Macmillan

  • iainmacmillan

„Az én kedvencem a világos, homokszínű csali. Régebben idegenkedtem a piros színű csalik használatától, mert úgy gondoltam, hogy a vízben igen hamar kifakulnak. Ennek ellenére egyszer kipróbáltam és nagyon-nagyon jól működött! Szóval mindig nyitott vagyok a változtatásra. Az elmúlt három-négy évben azonban főként élénk színeket használok. Ez leggyakrabban sárga vagy fehér csalit jelent. Biztos vagyok benne, hogy az élénk (bármilyen színű) csali előbb-utóbb a horogcsalihoz vonzza a halat."  

Ian Poole

  • ianpoole

„Személy szerint úgy gondolom, hogy a csali színe nagyon sokat számít. Bár sok horgász ragaszkodik egyetlen jól bevált színhez, szerintem egyszerűen lehetetlen, hogy mindig mindenhol ugyanaz működjön. A hidegebb hónapokban vagy kora tavasszal az élénk színű csalikat részesítem előnyben. Mesterséges, szilikon csalit nagyon ritkán használok. Elsősorban fehér színűt alkalmazok, sárgát csak akkor, ha az etetés sok kukoricával történt. Tavasszal a rózsaszín is nagyon jó. Ha viszont egy tavon mindenki gumikukoricát vagy színes pop-upot használ, bátran tegyünk fel kevésbé feltűnő csalit. Az agyonhorgászott helyeken én ezt a technikát alkalmazom. Ha mások nem fognak halat, nézd meg mit csinálnak és változtass rajta. Élénk helyett természetes, natúr helyett színes! ”  

Martin Locke

  • martinlocke

„Számít-e a szín? Erre nincs jó vagy rossz válasz. A tél közeledtével sok horgász valószínűleg valamilyen élénk színű pop-up csalit használ. Egy magkeverék alapú etetésnél viszont a halak nem igazán vesznek tudomást a csalinkról. Ezzel a módszerrel határozottan kevesebb halat fogtam, mivel annyira lefoglalták őket a magvak, hogy a legélénkebb csalimat is figyelmen kívül hagyták. Sok horgász magvak, bojlik, őrlemények, etetőanyagok keverékével etet. Ilyen esetben akkora a színkavalkád, hogy a csali színe kevésbé fontos. Tapasztalatom szerint a legjobb, ha azzal csalizol, amivel etetsz. Beszélgess, gyűjts infót, tedd, amit mások, de mindig legyen egy botod, amivel mást csinálsz. Az meghozza az eredményt!”  

Shaun Harrison

  • shaunharrison

„Szerintem határozottan számít! Sok különböző helyzetet tudnék idézni, amikor ez valóban sokat segített számomra. Számos történetem van, melyek kiváló példái annak, mennyire fontos a csali színe. Ugyanakkor ha egy jó fogás után elakad a folyamat, változtatni kell! Sok példát tudnék idézni erre. Én magam képes vagyok ugyanazt a végszereléket alkalmazni, ha működik. De sosem erőltetem ugyanazt az egyetlen színű csalit. ”  

Gaz Fareham

  • gazfareham

„Számít a szín, vagy csak mi látunk bele a dologba túl sokat? Néhány ember úgy gondolja, hogy a csali színe nem fontos. Igaz ugyan, hogy az etetőanyag elsődleges fontosságú, de a színek mellőzése őrültség. Először több mint húsz évvel ezelőtt kezdtem el használni élénk színű csalikat. Akkor még nagyon kevés volt az elérhető választék és a ma ismert minőségtől igen messze álltak. Mára sokat veszítettek a hatékonyságukból, de még mindig hatalmas mennyiségű pontyot fognak ki velük. Szerintem ennek az oka az, hogy a vizekbe szórt rengeteg bojli, etetőanyag, halliszt, magvak, pelletek előbb-utóbb mind kifakulnak a víz alatt. A pontyok hozzászoktak ahhoz, hogy a mindenhol megtalálható világos színű, kifehéredett tápláléktól nem kell tartaniuk. A fehér csaliknak ezért lehet nagy sikerük.

Sokféle vita folyik arról, hogy a ponty lát-e infravörösben, ultraibolya színben, szürke árnyalatokban, de amit határozottan kijelenthetünk, az az, hogy a különböző színű csalik különböző körülmények között működnek. Az emberek pl. azt hiszik, hogy a sárga egy hi-vis szín, holott a valóságban a víz alatt kevéssé feltűnő, hacsak nem sötét iszap felett helyezkedik el. A vörösről állítják, hogy láthatatlan a víz alatt, sekély vízben azonban nagyon jól működik. Ha igazán jó csalira vágysz, próbáld ki a rózsaszínt! De vajon a rózsaszín egy ragyogó napsütéses napon és 5 méter mélyen a víz alatt ugyanúgy néz ki? Tudják egyáltalán a pontyok, hogy mi az a rózsaszín?”

Egyértelműen látható, hogy a horgásztársadalom ebben a kérdésben továbbra is megosztott. Egyetlen dologban azonban megegyeznek a vélemények: a csalik színén ne féljünk változtatni! Míg a legtöbben állítják, hogy az etetőanyag ízesítése sokkal fontosabb, mint a horogcsali színe, ez nem feltétlenül van így. Sokan könnyebben szavaznak bizalmat egy intenzív illatú aromának vagy erősen ízesített csalinak. De vajon a halak tényleg elsősorban a szaglásukat veszik igénybe, miközben táplálkoznak? Valószínűleg nem, és a szemük legalább olyan fontos érzékszerv a táplálékkeresés során. Ha nem így lenne, a természetes színű csalikkal soha nem fognának halat. Az üzletben is visszatérő jelenség, amikor a vásárló számára mindegy, milyen aromájú a gumikukorica, csak sárga legyen. Bizonyos időszakokban csak egyféle működik. A Dynamite Baits Hit n’ Run pop up sorozata is elsősorban a színek használatára buzdít. A Carp Spirit régóta kínál ízesítetlen szilikon csalikat a legfogósabb színekben. Ezek minden további aromásítás nélkül is rendkívül meggyőzően működnek. Ha továbbra is kételyeink támadnának, gondoljunk csak a zig-rig módszerre! Egyetlen, vízközt lebegő színes (vagy natúr árnyalatú) szivacsdarab isfelkeltheti a pontyok érdeklődését!

  • zigkit

Néha még színesnek sem kell lennie (foxint.com)

Mindent összevetve a legvalószínűbb az, hogy a halak színérzékelése jó, a csalik színe pedig számít. Hallgassunk a tapasztalatokra és a profik tanácsára. Ne féljünk változtatni, bátran kísérletezzünk a színekkel és merjünk szembe menni a megszokottal! Néha ez hozza meg a kívánt eredményt.

Címkék : színek, csalik