Danny in da house

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mint ismeretes, 2023. június 9-én Danny Fairbrass, az ismert és elismert Korda márka tulajdonosa tiszteletét tette üzletünkben. Az ő látogatása mérföldkőnek számít a Halcatraz Horgászcentrum történetében, hiszen nem mindennapi dolog, hogy hazánkba látogasson egy ekkora név a szakmából, az meg különösen nem, hogy épp szeretett városunkba, Nyíregyházára érkezzen. Természetesen ez nem véletlenül alakult így, hanem kifejezetten miattunk, a mi üzletünk miatt jött, amire nagyon büszkék vagyunk.

  • danny

Danny Fairbrass (carpworld.co.uk)


Kevesen tudják, de abban, hogy ez a horgászbolt létezik, Danny szerepe óriási. Nehéz elképzelni, hogy ha valaki Londonban csinál valamit, annak pillangó-effektusként évek múltán Nyíregyházán csapódik le a következménye, de így volt. Ma már szinte történelem, de évtizedekkel ezelőtt (a tudta nélkül) ő ültette el a magot a Halcatraz tulajdonosainak a gondolataiban, mely azóta már szárba szökkent és virágzik, sőt terem. Ha eddig még nem tudta, mostanra már egészen biztosan tisztában van vele, hogy az ebben vállalt szerepe megkerülhetetlen, és ezért nagyon sokan hálásak vagyunk neki. Néhány, a véletlen folytán hazánkba került külföldi horgászmagazin hasábjain mutatta be a mai szemmel is korszerűnek számító végszerelékeit akkor, amikor itthon még egy üvegbotnak is csodájára jártak. A hatás, amit a fekete-zöld márka kiváltott, örökre megváltoztatott mindent és a Halcatraz elindult a maga útján.

Elsőkézből tapasztalhattuk meg, hogy Danny Fairbrass amellett, hogy szenvedélyes horgász és igen tehetős üzletember, rendkívüli mértékben közvetlen, nagyvonalú, sztárallűröktől abszolút mentes és hihetetlenül emberséges, akiről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni. Azt hiszem, bátran állíthatjuk, hogy a magatartásáról itthon nagyon sokan példát vehetnének. Talán közhely, de ő a horgászatot tényleg nem csupán munkának vagy hobbinak tekinti, hanem valóban ez a szenvedélye. Az egész légkör, amit a jelenlétével teremtett, ezt sugározta, és ennek hatása alól még azok a jelenlévők sem tudták kivonni magukat, akiket a bojlizás kevésbé érdekel.

  • workshop

Számunkra az ő jelenléte nemcsak szakmai, hanem érzelmi okokból is nagyon sokat jelentett, amit mi sem mutat jobban, minthogy az általa használt, dedikált merítő a boltunk egyik kitüntetett pontján kapott helyet.

Dedikált ereklye a bolt egyik fő helyén


Az itt tartózkodása alatt rengeteget fejlődtünk szakmailag és egy nagybetűs jó embert ismerhettünk meg személyében. A számtalan közös kép, dedikált horgászeszköz és ruházat mutatja, hogy a hazai horgászok figyelemmel követik a horgászvilág nemzetközi történéseit, ismerik annak szereplőit és éhesek az új információkra. A nyílt nap szinte workshop-szerű eseménnyé vált, Danny azokra a kérdésekre is fáradhatatlanul, kitartóan válaszolt, amelyeket számtalanszor hallott már. Ő maga jegyezte meg, mennyire üdítő volt számára az a jelenség, hogy a magyar horgászok képesek voltak szakmai szemmel nézve is valóban értékes, érdekes kérdéseket feltenni.

  • kozos

Danny magyarországi látogatása összesen két horgászbolt meglátogatására és egy horgászatra korlátozódott. Mindkét horgászbolt (a fővárosi Viking és a nyíregyházi Halcatraz) személyzete egymástól függetlenül is ugyanazokról az érzésekről, élményekről, elérzékenyülésről számolt be a látogatással kapcsolatban. Kijelenthető, hogy mindkét üzlet egyaránt büszke lehet az eseményre, a Szűcsi Völgy Tó pedig ritkán fogadhat ilyen emblematikus figurát.

  • szucsi

Danny Fairbrass a Szűcsi Völgy tavon (Korda team)


Pár szó az Embrió-programról

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a hatalmas munka mellett, amit Danny Fairbrass a természet óvásáért, a jövő horgászaiért és az egészséges halállományért végez. Az általa 2014-ben megálmodott Embryo Angling Habitats nevű szervezet nem más, mint egy jótékonysági szervezetként működő társaság, melynek alapszabályában többek között szerepel, hogy sem Danny Fairbrass, sem más nem vehet fel belőle pénzt soha. Így mára egy nonprofit részvénytársasággá nőtte ki magát és kettős céllal működik. Elsődleges célja, hogy minél több, bárki számára elérhető, horgászható helyszínt teremtsen elsőrangú genetikai tulajdonságú halakkal. Ennek köszönhetően számtalan víz került a Szervezet gondozásába és népesült be élőlényekkel, horgászokkal. Ezek között ráadásul több olyan tó is szerepel, melyet a horgászok már rég elhagytak.

Az Embryo másodlagos célja a már meglévő tavak védelme a halakra veszélyt jelentő ragadozóktól. Ez első olvasatra nem tűnik komoly problémának, de elég, ha csak a hazánk halastavainak óriási kárt okozó kormoránokra gondolunk. Angliában főként a vidrapopuláció okoz a mi kárókatonáinkhoz mérhető pusztítást. Nekik viszont könnyebb dolguk van, mert a vidra nem felülről támad, így a tótulajdonosok az állomány megóvása érdekében sikerrel védekezhetnek kerítéssel ellenük. Ez gyakorlatilag az egyetlen hatékony megoldás, ugyanakkor még egy kisebb vízterület esetén is hatalmas költséget jelent, amiben a Szervezet igyekszik segíteni. A hálók telepítésekor semmilyen plusz költséget nem számolnak fel, sokszor át is vállalják a kiadásokat, de más esetben is kizárólag anyagáron dolgoznak és a minél alacsonyabb költség érdekében a szükséges alapanyagokat is igyekeznek egyenesen a gyártóktól beszerezni. Ennek eredményeként számos horgászhely került abszolút biztonságba a ragadozóktól, és áll ismét a horgászok rendelkezésér. Ezek halállományát olyan szintre sikerült visszaállítani, hogy az emberek még sok évig horgászhatnak rajtuk.

Jó hír, hogy a program az Egyesült Királyság mellet már Európa többi országa felé is kacsintgat.

Rendkívül sajnálatos, hogy hazánkban ez a fajta mentalitás finoman szólva kevésbé érhető tetten. Azt hiszem, ha a hitelesség kérdését vizsgáljuk, valahol az ilyen személyek körül kell keresni a választ és álláspontom szerint ez megkérdőjelezhetetlen. Ennek az ellenkezőjéről senki nem tudna meggyőzni.

  • img 20230901 112811 022

Bár nekünk volt megtiszteltetés, mégis ő köszöni meg a lehetőséget


Érdekes adalék, hogy Danny Fairbrass rendkívül meg volt elégedve a magyaros vendéglátással, amiben a Halcatraz személyzetének jóvoltából részese lehetett, a babgulyás és a töltött káposzta pedig nagyon ízlett neki! Odavolt a valódi, kemencében sült kenyerünkért és a házi rétesért. Biztos forrásból tudjuk, hogy a nálunk tett látogatása utáni horgászat alatt is az általunk csomagolt töltött káposztát fogyasztotta és az utolsó falatig elfogyott, pedig nem kis mennyiséggel engedtük útjára.

  • vend

A hozzászólásban, ami az esemény alatt fogalmazódott meg, minden benne van:

„Nem igazán találom a szavakat, hogy mennyire hálás vagyok a sorsnak vagy az életnek azért, amiért ennek a napnak a részese lehettem. Találkozhattam személyesen azzal az emberrel, akire lassan 20 éve felnézek, megismerhettem a horgászpiac számomra egyik leghitelesebb emberét. Higgyétek el, nincsenek szavak. Kívánom, hogy mindenkinek teljesüljenek az álmai, és ilyen embereket, storykat találjon!

Köszönöm Danny, hogy itt voltál!”

  • eloke

Féltve őrzött előketartó, ami másnak talán értéktelen, de nekem kincs.


Danny, mégegyszer köszönjük a látogatást és várunk vissza!

Címkék : Horgászat, korda