Feeder főzsinórok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Te mi alapján választod ki a megfelelő feeder főzsinórt?

A horgász zsinór helyes megválasztása nem könnyű feladat egy kezdő feeder horgász számára. Könnyebb feladat azoknak a horgászoknak, akik már több éve feedereznek és megtapasztalták a számukra megfelelő típust. Minden gyártó, aki feeder főzsinórt készít lágy és kevésbé nyúlékony zsinórt. A Halcatraz webáruházban több, mint 20 gyártó monofil feeder főzsinórja közül választhatsz. Egy azonban biztos. Ami nekem bevált, nem biztos, hogy te is szeretni fogod. Próbálunk nagyvonalakban segítséget nyújtani a helyes feeder főzsinór megtalálásához.
 

Milyen távolságra szeretnél horgászni?

Talán ez a legfontosabb kérdés a feeder főzsinórok kiválasztása előtt. A feeder horgászat általában rövid vagy közepes távolságú horgászatot jelent. Legalábbis évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy feeder bottal 100 méter feletti dobásokat kivitelezzünk.
Ezért fontos különbséget tenni a rövid és a nagy távolságú feeder horgászat között. Nem felelhet meg egy feeder főzsinór mind a kettő helyzetre.
 
Rövid távolságú feeder horgászathoz általában a finom, lágy zsinórokat javasoljuk. A By Döme Team Feeder Super Sensitive zsinór kifejezetten jó választás a finomszerelékes rövid távú feeder pecához. Ez csak egy példa a sok opció közül. Ebben az írásban nem konkrét termék ajánlást szeretnénk tenni, hanem a zsinór karakterek közötti különbségre felhívni a figyelmet.
Az egyre divatosabb távdobó feeder horgászathoz alacsony nyúlású zsinórt érdemes vásárolni. A feeder főzsinóroknak alaphelyzetben is magasabb a nyúlása hagyományos társaikhoz képest. A hal fárasztásakor nagyon fontos tényező az irányítása. Bosszantó érzés, ha a magas zsinór nyúlás miatt irányíthatatlanná válik a fárasztott hal. A By Döme Team Feeder Long Cast zsinór kifejezetten távdobó feeder horgászatra van kifejlesztve. Kisebb a nyúlása egy hagyományos feeder zsinórhoz képest.
  • főzsinór
  • főzsinór2

Hogyan készülnek a zsinórok?

Kettő féle opció létezik. Az egyik a nyújtással készült monofil zsinór. Ilyenkor a gyártósoron egy vastagabb átmérőjű zsinórt nyújtanak a megfelelő méretre. Sajnos ez okozhat méretbeli pontatlanságot, ha több helyen megmérnénk a terméket. A másik horgász zsinór készítési módszer az, amikor a gyártósoron a megfelelő méretű zsinór kerül fel a tekercsre. Ez sokkal pontosabb eredményt jelent.

Mekkora átmérőjű feeder főzsinórt válassz?

Sokan azt gondolják, hogy a vastagabb zsinórral nagyobb halat lehet fogni. Ezt a tévhitet szeretnénk részben cáfolni. A feeder horgászat nem a vastag zsinórokról szól, mégis fogtak horgászok feeder bottal kapitális halakat. Nem csak a zsinóron múlik a fogható hal mérete. Sokkal fontosabb a helyesen beállított fék az orsón és a fárasztásban szerzett tapasztalat. Kezdő feeder horgászoknak azt javasoljuk, hogy 0,25mm-es átmérőjű zsinórt használjanak. Sokkal jobban tolerálja a kezdeti ügyetlenkedést a véknyabb társainál. A zsinór legnagyobb százalékban a kötésnél vagy csomónál szakad el. Amint képes a horgász felfedezni a határait válthat véknyabb zsinórra.

Miért érdemes vékony zsinórral feederezni?

Sokkal könnyebben fut ki az orsó gyűrűjén keresztül a feeder főzsinór és könnyebben érhető el nagyobb dobástávolság. Folyóvízen a sodrás sokkal nehezebben „viszi el” a zsinórt. Ugyan ezt tapasztalhatod, ha fúj a szél a vízparton. A vastagabb átmérőjű horgász zsinórba könnyebben fog belekapni a szél és „nagy hasa lesz a zsinórnak”. Ezzel a problémával szerintem sokan szembesültek, hogy a szomszéd horgászig elfújta dobáskor a zsinórt a szél.

Reméljük sikerült egy kis gyorstalpalót szerezni a kezdő feeder horgászoknak a megfelelő zsinór kiválasztásában.

Címkék : feeder