Bojlis sátor útmutató

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászatra szabadidős, pihentető tevékenységként vagy akár versenysportként tekintő kollégák száma az elmúlt egy-két évtizedben ugrásszerűen megnőtt. Rengetegen fedezték fel, hogy pecázni jó, a horgászat több, mint halfogás és azok száma is egyre magasabb, akik hajlandóak időt, energiát és pénzt áldozni a saját eszközeik fejlesztésére. A közelmúltban tapasztalt áremelkedés ellenére a minőségi horgász kiegészítők iránti igény is érezhetően egyre inkább jelentkezik. Az alapvetőnek tekinthető botok, orsók, táskák mellett sokan keresik a jó minőségű kemping kellékeket, így a horgász sátrakat is.

Mire jó egy bojlis sátor?

A válasz egyszerű: felszerelésünk tárolására, pihenésre, különböző előkészületekre és menedékként az időjárás viszontagságai elől. A bojlis horgászat ugyanis alapvetően kevésbé intenzív, mint bármely más horgászmódszer. A finomszerelékes metódusokkal ellentétben itt nem ritka, hogy egy kapásig órák telnek el. Mivel ehhez mérten a várakozással eltöltött idő is arányosan hosszabb, az egy-két hetes horgásztúrák sem számítanak rendkívülinek. Egyáltalán nem jelentéktelen, hogy ezt az időszakot milyen körülmények között töltjük el. Valahol álomra kell hajtani a fejünket, de az is előfordulhat, hogy a kint töltött idő alatt az időjárás is totálisan megváltozik. A legkézenfekvőbb megoldást mindezekre valamilyen horgász sátor kínálja.

Bivvy? Brolly? Shelter?

A különböző kifejezések funkció szempontjából mind ugyanazt takarják. Legtöbb esetben lehet ugyan következtetni belőlük a termék jellegére (brolly – ernyőszerű kialakítás; dome – kupola, stb.), de ezek legtöbbször csak az elnevezésekben használt fantázianevek. Néhány ezek közül:

A brolly (ernyő) egy kis kapacitású, vékonyabb bordázattal szerelt félsátor szerű típus. Rövidebb horgászatokhoz megfelelő, ahol a felszerelés mennyisége is kevesebb.

A bivvy minden bizonnyal a francia bivouac szóból eredeztethető (ahogyan a magyar bivakolás is), amely a szabad ég alatti ideiglenes tábort jelöli. Komolyabb, többnapos horgásztúrákhoz is alkalmas.

A shelter szó jelentése menedék, sok gyártó jelöli ezzel az egyszerűbb darabjait. Egyetlen sátorponyvából is kialakítható.

A dome félgömb alakú kupolaszerű sátor, funkcióban megegyezik a bivvy típussal. Tágas beltér jellemzi.

Milyen a jó horgász sátor?

A horgász sátrak az elmúlt húsz-harminc évben hatalmas fejlődésen mentek át. Eleinte a mai szemmel nézve elavult, de akkor elsőrangúnak számító kemping sátrak szolgáltak valamiféle részmegoldással, ám a kezdetleges darabok helyét szép lassan átvették a kifejezetten horgászatra tervezett típusok. Egy elkötelezett bojlis horgász számára a bojlis sátor olyan, mintha a második otthona lenne. Ezt a jelenséget a legtöbb gyártó is felismerte és előállt olyan specializált típusokkal, melyek kifejezetten ezeket az igényeket igyekeznek kielégíteni. (Elég, ha csak a FOX sorozataira gondolunk, ők a ’90-es évek óta gyártják az adott kor legmagasabb minőségű sátrait.) A nehéz rudazat helyét átvették a kompozit anyagok, a színes teherautóponyvát felváltották a könnyű, lélegző, mégis vízálló borítások.

Tetszik vagy sem, a bojlis sátor megvásárlása a horgászat egyik legjelentősebb beruházásának számít. Márpedig ha ilyen sok pénzt akarunk elkölteni, legokosabb, ha megfelelő mértékben tájékozódunk. Érdemes jó döntést hozni, hiszen jelentős összegről van szó és nagy valószínűséggel sok időt töltünk majd el benne.

Felvetődik a kérdés, hogy valóban jobb-e a drágább és ér-e annyit az adott termék, amennyiért kínálják? Mik azok a tényezők, amelyeket érdemes figyelembe vennünk vásárlás előtt?

Bojlis sátor méret

Egyértelműen a leggyakrabban vizsgált jellemző. Vásárlás előtt gondoljuk végig a saját felszerelésünk mennyiségét, ágyunk, székünk méretét. Ha a horgászatainkra partnerünk, horgásztársunk, segítőnk is velünk tart, azonnal kétszer annyi holmival, ruházattal, ággyal, székkel kell számolnunk. Rendkívül kényelmetlen tud lenni a zsúfolt környezet. Tartsuk szem előtt, hogy a plusz ember plusz felszerelést is jelent, melynek nagy részét szintén a sátorban fogjuk elhelyezni. Ha egy barátot vagy partnert szeretnénk éjszakai horgászatra vinni, vagy csak több helyet szeretnénk a felszerelésünk tárolására, akkor erősen ajánlott egy legalább kétszemélyes sátor.

Méret alatt legtöbben az alapterületet értik, azonban a sátor magassága ugyanolyan fontos. Különösen akkor, ha az átlagosnál magasabb a horgász. Nem feltétlenül elvárás, hogy a sátor alatt állva, kiegyenesedve elférjünk, de mindenképpen olyat válasszunk, ahol legalább az ágyon, széken ülve nem kell görnyednünk.

  • bojlis sátor1

 Egyes típusoknál igazán nem kell aggódnunk a helyszűke miatt.

 Sátor vízállósága

Mint már említésre került, a sátor legfőbb célja az elemekkel szembeni védelem, így kulcsfontosságú tényező a vízállóság. Ezt legtöbbször egy mm vagy K jelzéssel ellátott számmal tüntetik fel (pl. 5K vagy 20000mm). A K az ezres váltószámot (kilo) jelenti, tehát mindkettő ugyanazt fejezi ki, milliéterben. Az érték annak az 1x1 hüvelykes vízoszlopnak milliméterben mért magasságát jelöli, amelynek az adott anyag még szivárgás nélkül ellenáll.

Alapvető ökölszabály tehát, hogy minél magasabb ez az érték, annál vízállóbb a sátrunk. 5K alattival ne elégedjünk meg, de nyugodtan mehetünk feljebb, ma már a 10-20K sátrak is igen elterjedtek.

Azt gondolhatjuk, hogy egy kisebb brollyval időjárásállóság terén kompromisszumot kell kötnünk, holott ez nem feltétlenül van így. Ha bármilyen okból (helytakarékosság, pénz, stb.) egy 5000 mm-es vízállóságot vállaló félsátrat szerzünk be, egy megfelelő borítással kiegészítve még mindig garantálható a szárazság.

A sátor szellőzése

A magas fokú vízállóság egyet jelent a lélegző, légáteresztő képesség hiányával is. Belátható, hogy a két érték egymáshoz viszonyítva ellentétes. Míg ruházatok esetén mindezez komoly fejtörést okoz, hiszen mindkét tényező elvárás, addig egy sátor héjazatánál csak a vízállóság számít. A szellőzést viszont esőben, téli hidegben, nyári hőségben is meg kell oldanunk valahogy. A felforrósodott sátor hamar közvetíti a meleget befelé is, ami szellőzés nélkül igen kellemetlen lehet. Az oldalsó ablakokkal, megfelelő szellőzéssel ellátott sátrakban megakadályozható a páralecsapódás is, így elkerülhető, hogy reggelre csupa víz legyen mindenünk, amit a sátorban tároltunk. Hidegben pedig a fűtőberendezések miatt is biztosítanunk kell a szabad levegőáramlást és oxigén utánpótlást, hiszen az elhasznált égéstermék komoly veszélyt jelenthet.

A legjobb sátrak egy mozdulattal szabályozható nyílásokkal rendelkeznek, így néhány tépőzár vagy heveder meghúzásával kellemes huzatot idézhetünk elő.

  • bojlis sátor2

 Szellőző nyílás

Összeállítás, szétszerelés

Jó, ha szem előtt tatjuk, hogy nem kirándulásra indulunk, hanem horgászni. A sátor összeszerelésével töltött idő ugyan szükséges, de az utolsó másodpercig haszontalan. A dobással, fárasztással, merítéssel, csalizással, szerelék készítéssel töltött idő az, amiért elindultunk otthonról. Főleg akkor igaz ez, ha egynapos pecát terveztünk, de az időjárás miatt kénytelenek vagyunk menedéket állítani. Olyan típust keressünk, amelynek felállítása és bontása nem vesz igénybe hosszú időt. Igaz ugyan, hogy a leggyorsabb felállíthatósággal az ún. pop-up rendszerű sátrak bírnak, de ezek minősége általában gyenge, lehetőleg kerüljük.

A babakocsi árnyékolójához hasonló, bordás harmonikaszerű megoldás gyors összeállítást tesz lehetővé, de még gyorsabbak lehetünk, ha egy középső fő egységből sugárszerűen elágazó merevítőkkel szerelt típust választunk.

  • bojlis sátor3

 Jól látható a harmonikaszerű megoldás

  • bojlis sátor4

 A leggyorsabb összeszerelést lehetővé tevő egység

Bejárat

A sátrunk bejárata lehetőleg legyen tágas, megfelelő magasságú és variálható. A felső kategóriás típusokhoz többféle panelt kapunk, így választhatjuk a teljesen zárt ponyvát alváshoz, rovarok ellen a szúnyoghálót, esős, szeles időben pedig az átlátszó PVC borítást. A zárt borítás védelmet biztosít és szigetel; a szúnyogháló a rovarok elleni védelem mellett megfelelő légáramlást biztosít; az átlátszó panel segítségével pedig anélkül szemlélhetjük a vizet vagy a botjainkat, hogy fáznánk. Jó idő esetén pedig a teljesen eltávolított vagy feltekerhető ajtó is tökéletes.

Alapvető elvárás, hogy a bojlis sátrunkból kényelmesen és villámgyorsan tudjunk közlekedni. Nem is annyira a sátor elfoglalása a fontos, hiszen annak legfeljebb kényelmi szempontból van jelentősége, hanem inkább a kapás esetén történő villámgyors reagálás. Az itt elmulasztott másodpercek fontosak lehetnek.

Az említett ajtópanelek jellemzően tépőzárral vagy cipzárral rögzülnek. Fontos, hogy ezek minél masszívabb és strapabíróbb anyagból készüljenek. A legnagyobb igénybevétel itt éri a sátrunkat, ezt a részt számtalanszor használjuk, de sok esetben az adrenalin hevében nem kellő körültekintéssel rángatjuk is. A paneleknek, cipzáraknak ezt is bírniuk kell, érdemes tehát jó minőségű darabot választani.

 Átlátszó, hálós és teli ajtópanel

Sátorponyvák

A sátrak egyik legfontosabb kiegészítői a különböző ponyvák, borítások. Ezek a takarók úgy funkcionálnak, ahogyan hideg időben egy plusz réteg ruha, amit magunkra veszünk. A rétegek között csapdába eső levegő tökéletesen szigetel, így hidegben jobban tartja a meleget – ugyanúgy, ahogyan a duplafalú termosz a benne tárolt folyadék hőmérsékletét.

Hasonló rendeltetése van a belső kupolának, amely a hasznos térből elhanyagolható mennyiséget vesz el, de nyáron megakadályozza a páralecsapódást.

Ha hosszabb horgászatot tervezünk, vagy egy kicsit nagyobb kényelemre vágyunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a sátorhoz megfelelő teherbírású talajtakaró is járjon.

  • bojlis sátor8

 Egy külső takaróval szélsőséges időjárás esetén is tökéletes menedéket kapunk

Szállíthatóság

A szállíthatóság versenyét természetesen magasan a brollyk nyerik. Ha jellemzően egy napos horgászatokra járunk, esetleg mozgékonynak kell maradnunk, mindenképpen ilyet válasszunk. A metsző szél vagy az áztató eső tönkre teheti a pecát, ennek kiküszöbölésére egy félsátor is tökéletes lehet. Ezek felállítása és elcsomagolása is kevesebb időt vesz igénybe, így több idő jut a horgászatra is.

Ugyanakkor már a nagyméretű modern darabok is rendkívül kompakt méretűre összecsomagolhatók, így a szállítási terjedelmük és súlyuk is elenyésző a méretükhöz képest. Ha van lehetőségünk a felszerelésünk kényelmes szállítására (megfelelő gépjárművel rendelkezünk), ilyet vásároljunk. A hordtáska természetesen legyen alaptartozék.

Rögzítési lehetőségek, sátorcövekek

Habár bizonyos esetekben nem szükséges a sátrunkat rögzíteni és előfordul, hogy nem is lehet (ha pl. aszfaltozott a talaj), mégis igyekezzünk a lehető legstabilabban rögzíteni azt. 

Egy erősebb széllökés felboríthatja a menedékünket, ami az okozott bosszúság mellett komoly kárt tehet az egyéb felszerelésünkben, de balesetet is okozhat. A nem megfelelő módon rögzített sátrat üldözhetjük a parton, de rosszabb esetben akár a vízben is kiköthet, így a drágán megvásárolt sátrunknak búcsút inthetünk. A rudazat vagy a ponyva egyetlen sérült darabjának pótlása is komoly összeg lehet, ha egyáltalán beszerezhető - márpedig ezek nélkül a sátor nem teljes, gyakorlatilag használhatatlan.

A sátrat tehát nem feltétlenül szükséges, de mindig érdemes rögzíteni. Ezért válasszunk olyan típust, ami megerősített rögzítési pontokkal rendelkezik, hiszen a földbe tekert vagy kalapált cövekek rendkívül nagy erőhatásnak is ellenállnak. Így erősebb szél és gyengébb minőségű sátor esetén sérülhet, szakadhat a rögzítés helyén a varrás.

  • bojlis sátor9

 Ilyen kiegészítővel a stég deszkájához is rögzíthető a sátor

Természetesen a felsoroltakon kívül még számtalan tényező van, ami javíthatja az adott típus értékét és fokozhatja a kényelmet. A különböző egyéni szempontok; a botrögzítő pántok; a belépő sárpanel; a belső lámpaakasztók, tárolók; a szín; a gyártó és nyilvánvalóan az ár mind-mind olyan tényezők, amik komoly súllyal eshetnek a latba. De a legjelentősebb tulajdonságok, amelyeket sátorvásárlás során érdemes szem előtt tartanunk, mégis leginkább a fentebb említettek.