Pontyozás hideg vízben

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mi számít hideg víznek a pontyhorgászatban?

A késő ősztől kezdődő és kora tavaszig bezáródó időszakot nevezhetjük hideg vízi pontyozásnak. A kapitális pontyok ősszel és tavasszal vesznek fel sok táplálékot, ezért különösen népszerű időszak ez a pontyhorgászok számára. Tévhit az, hogy hideg vízben nem táplálkoznak a halak. A bojlis horgászok szívesen foglalnak erre a népszerű időszakra több napos horgásztúrákat, mert nagy eséllyel foghatóak nagyméretű pontyok. A hideg téli hónapokban már nem úsznak nagy távolságokat a halak. Keresik a meder mélyebb pontjait és várják a tavaszi felmelegedést. Célszerű ezeket a halgyűjtő helyeket keresni bojlival, ha több napos horgász túrán vesztek részt. A sekély vízben télen nem érdemes pontyot keresni, mert nem szívesen jönnek elő a halak a mélyebb vízből.

Mikor keressük sekély vízben a pontyokat?

A legjobb tudásunk szerint abban az esetben érdemes sekély vízben horgászni, ha még hideg a víz és kisüt a nap. A víz felső rétegeit gyorsan felmelegíti a napsugárzás, ezért elmozdulnak a pontyok a biztonságot nyújtó mély mederből.

  • téli horgászat

Érdemes sátorban aludni hidegvízi pontyozáskor?

A sátorozás télen is megoldható, ha nincsenek nagy mínuszok. A sátorfűtés helyes használatára viszont fel kell hívnunk minden bojlis horgász figyelmét! Minden esetben hagyni kell egy kis rést a levegő szabad beáramlásához a sátorba. A sátorfűtés elhasználhatja az oxigént, ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása.

Feeder bottal lehet pontyozni hideg vízben?

Természetesen igen. A napijegyes tavak gyakorta megtelnek horgászokkal a tél közepén, ha kisüt egy kis időre a nap és elmúlnak a mínuszok. A hideg vízi feederhorgászat nagyon változatos eredményeket okozhat. Könnyen meg lehet úszni egy napot kapás nélkül, de néhány jó tanácsot betartva egészen sikeres téli pontyozásban vehetünk részt.

A kereső method feeder módszert érdemes alkalmazni hideg vízben. Télen nem javasoljuk azt, hogy 5 percenként újra dobj! Sokkal kevesebb hidegvizi etetőanyag mennyiség is elég, ezért nincs szükség nagy alapozó etetésre. 15-20 percenként érdemes újat dobni a method kosárral és méterről méterre átfésülni az előttünk elhelyezkedő vízterületet. Ahol sikerül kapást elérni, ott meg kell próbálni újra a bedobást. Ahol sikerült pontyot fogni, ott nagy a valószínűsége további ponty kapására.

Különösen fontos a réteges öltözködés a hideg vízi pontyozás alkalmakor. Könnyen megfázhatunk, ha a horgász fotelben ücsörgünk. Ezért javasolt az alábbi horgász ruhadarabok beszerzése a megszokott ruhákon kívül:

  • aláöltözet
  • thermo ruházat

Reméljük, hogy ti is kipróbáljátok magatokat a téli hónapokban és el tudtok jutni a természetbe. A hideg vízi pontyozás különösen nehéz műfaj. Nem lesz sok és pláne olyan intenzív kapás, mint nyáron. Viszont felértékelődik a kifogott halak mennyisége. Legalábbis a mi szemünkben biztos! 2023 januárja egészen enyhére sikerült, ezért most biztosan eredményes pecátok lesz.