Háromszáz kilogramm illegálisan tárolt halat engedtek szabadon a csepeli kavicsbányatóban

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • szigetszentmiklos kavicsbanya maldiv budapest csodalatosmagyarorszag november dronfoto2

A Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) halőrei rendkívüli ellenőrzést végeztek október elején a csepeli kavicsbányatavon. Ötvenhat esetet vizsgálnak jelenleg a halvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

A halőrök csónakból ellenőrizték a halvédelmi jogszabályok betartását. Közleményük szerint lényegesen több szabálytalanságot tapasztaltak a vártnál. 12 horgásztól vették el az engedélyt olyan szabálysértések miatt, mint jogosulatlan horgászat, halászat, a megengedettnél több bottal végzett horgászat, fogási napló vezetésének hiánya, valamint a mennyiségi és méretkorlátozás be nem tartása.

Összesen 82 darab őrizetlenül a vízben hagyott, többségében szakszerű haltárolásra alkalmatlan eszközt számoltak fel az akció során. Ezek között akadt haltartó háló, mosogatógép dob, több ketrec és varsa is, amelyekből 300 kilogrammnál is több halat engedtek szabadon. A halak többsége sérült, teljesen lesoványodott állapotban volt.
 

A meg- és kifogott halak kínzása tilos, a számukra okozott fizikai sérülés nem haladhatja meg a halászmódszerből, illetve a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott halakat maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani vagy azonnal le kell ölni. A megtartani nem kívánt halat pedig rögtön vissza kell helyezni a vízbe.

- hívta fel a horgászok figyelmét az ÁHSZ.

A horgász zsákmányát legfeljebb 48 órán át tárolhatja a helyszínen de csakis addig, amíg maga is ott tartózkodik. Emellett legfeljebb a területi jegy szerinti kétnapi, a korlátozásoknak megfelelő mennyiségű halat tarthat magánál. Ha többen horgásznak együtt, mindenki elkülönítetten kell, hogy tárolja a saját fogását. Ha a horgász elhagyja a horgászhelyét vagy a vízpartot, köteles a zsákmányát magával vinni.


Forrás: NÉBIH

Címkék : Halőrök, bányató