Új slágerhal lehet a csíkos sügér

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • 22a9e6032b1448c0a724037f6d325589

Rövidesen megjelenhet az áruházak polcain a hibrid csíkos sügér. A Sárbogárd mellett található Rétimajori tórendszer területén 760 hektáron folyik a halgazdálkodás. A csíkos sügér tenyésztésének eredményeit a tógazdaság tulajdonosa, Lévai Ferenc mutatta be.

Tavasz óta még szebbek lettek a sügerek! Ez egyébként is egy nagyon jól növekedő halfaj, bár be kell valljam, nemcsak hibrid, hanem nagyon ideges is. Igaz, ezt a tulajdonságát – mármint hogy nehezen tűri a stresszt, ellentétben például a ponttyal, ami nyugodt hal – tudtuk előre. Ennek a fajnak az „anyja”, a nagy fehér sügér tipikusan ugrálós, nehezen kezelhető fajta, ezért keresztezték az „unokaöccsel”, hogy egy picit nyugodtabb legyen, még akkor is, ha esetleg emiatt lassabban növekszik. A süllőhöz hasonlóan nagyon éles a hátsó uszonya és tüskéi vannak. Amikor ideges, akkor ezeket kimerevíti, jelezve, hogy ne közelíts hozzám, mert megszúrlak. Közben rájöttünk, hogy azért van annyi pukli a hátukon, mert ezek a tüskék szállítás közben belefúródtak egymás hátába, ezért meg kellett szoknunk, hogy úgy kell vízből vízbe szállítani őket, mint a süllőt: ne érje őket a nap.

- mondta az Aranyponty Zrt. tulajdonosa.

  • 5a76b303bcdc442d99a05ab81f47165a
A csíkos sügérről elmondható, hogy kiválóan áll ellen a legtöbb betegségnek. Az intenzíven tartott halakra jellemző fertőzések mindeddig nem jelentkeztek az állományban. Kitűnően viselik tartást is.
 
A nyáron felmelegedő vizet is remekül tolerálják, 27-28 fokos hőmérséklet meg sem kottyan nekik. Boldogok vagyunk, hogy végre van egy olyan halunk, amely süllő módra tenyészthető, ehhez azonban Izraelből kell behozatnunk a minőségi ivadékokat.
 
Lévai szerint rövidesen népszerű fogásként láthatjuk viszont asztalainkon a fajtát.
 
A húsa nagyon-nagyon finom, fehéren omló, szálkamentes, a süllőétől egy kicsit szaftosabb, nem annyira száraz. Nagyon sok fogást készítettünk csíkos sügérből, szinte minden létező formát kipróbáltunk már a pörköltet kivéve. Elsősorban tisztított vákuumfóliában forgalmaznánk, hogy csak elő kelljen venni, besózni és már mehet is az olajba, a serpenyőbe vagy a sütőbe. Én hiszek abban, hogy ez a sügér hamarosan a piac egyik slágere lesz, és végre lesz magyar termelésű hal az üzletekben. Bizton állítom, hogy amit itthon termelünk meg, az nemcsak magas minőségű, de biztonságos körülmények között történik.
  • fe17b3f52c2a461283522041b530cdf6

Előzetes számítások alapján talán őszre, legkésőbb karácsonyra lehet kapható a boltokban.

Forrás: Bors online