Világbajnokságon bizonyított a 12 éves horgász

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • 7da3218ee2a843a7bb78324f8f83844a

Friedrich Gábor, a szekszárdi Baka István Általános Iskola 6. osztályos tanulójának kedvenc sportja a horgászat. A 12 éves diák életében nem ez az első sport, melyben nemzetközi sikereket ért el.

Nem gyakran találkozhatunk olyan példával, hogy valaki ilyen szögesen eltérő sportokban is eredményes legyen. Gábor azonban pontosan ilyen. Kétszer nyert ugyanis regionális rangsorversenyt a Gemenc Judo Klub cselgáncsozójként 41 kg-os súlycsoportban, és bronz éremmel távozhatott a Győrben megrendezett országos diákolimpián. Szepesi József vezetőedző és Szepesi Dávid edzései mellett édesapja is segíti a felkészülésben. Ez utóbbi nem meglepetés, hiszen idősebb Friedrich Gábor junior Európa-bajnoki bronzérmes és felnőtt kategóriában kétszeres magyar bajnok volt mielőtt egy sérülés véget vetett karrierjének.

Az édesapa a technikai felkészítés mellett a sport iránti alázatot, az akaratot és kitartást is tanítja fiának. Neki köszönhetően kezdett Gábor horgászatba is. 5 éves korában ragadott először botot, majd egy tábor alkalmával Kiss Béla szerettette meg vele a sportot, aki azóta edzőjévé is vált. A 12 éves fiú először csak hobbiként, aztán egyre komolyabban kezdett foglalkozni pecázással. A korosztályos versenyeken többször bizonyította elszántságát és felkészültségét. Idén már igazolt versenyzőként készül az országos versenyekre a Miskei Sporthorgász Egyesület és a helyi önkormányzat támogatásával. A Deseda-tavon megrendezett U15-ös magyar bajnokságon összesítésben a negyedik helyen végzett.

  • 516877818984412f8c7128a32dd718e9

A gyakorlásra és versenyzésre áldozott idő meghozta az eredményét, ugyanis beválogatták a szlovéniai világbajnokságon szereplő nemzeti csapatba. Gábor csupán 11 éves volt, amikor kilenc ország legjobbjai között mérkőzhetett meg. Hatalmas meglepetésként érte a mezőnyt, amikor az első nap végén a szektora legjobb eredményét tudta elérni. Ez ilyen fiatalon még senki másnak nem sikerült. 3200 grammos eredménye összetettben a harmadik helyre volt elég, bár a második napot hetedikként zárta. Egyéni összetettben Gábor végül a 10., a magyar csapat pedig a 6. helyen zárta a világbajnokságot.

Meghívást kapott a 2023-es portugáliában megrendezésre kerülő világbajnokságra is. A felkészülést ezúttal sem bízzák a véletlenre, a verseny helyszínén két hetet tölthet el a csapat.

  • 47c9e4be19ee4dd09f6f449aaa9ae456

Jelenleg egyszerre űzi a két sportot, sőt mi több klarinétozni is tanul és az iskolai tanulmányait sem hanyagolja el. Mondanunk sem kell mennyire kevés szabad ideje marad de Gábor ezt cseppet sem bánja, hiszen számára a horgászat egyben kikapcsolódás is. Kedvence a rakós- és match-botos horgászat és elmondása szerint az eddigi legnagyobb kapása egy 10 kg körüli amur volt.

Felmerül a kérdés, hogy meddig folytatható a két versenysport ilyen magas szinten egymás mellett. Gábor szerint eljöhet az idő, amikor választania kell a cselgáncs és horgászat között, és ha gyorsan kellene döntenie, az utóbbit választaná.

Forrás: teol.hu