Kiszáradás fenyegeti tavainkat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • 39444fc0e27a409aa506b849f52bdd33

Tavakat fenyeget a kiszáradás, az ország több részén. Szinte az összes Tolna megyei horgásztó vízhiánnyal küzd. A meleg száraz időjárás és a csökkenő vízszint a hínár, algák és békalencse elszaporodásához vezethet.

Már százhúsznál is több tóból pusztult ki teljesen a halállomány országszerte a kiszáradás következtében, és közel ugyanennyi tavat fenyeget hasonló veszély. A rekord alacsony vízmennyiség emiatt jelentősen romlik a vízminőség, amely az élővilág pusztulásához vezet - a borús helyzetet az Agroinform egyik legfrissebb tájékoztatója vázolta fel . Jelentésük szerint a Dunántúl nagy részén különösen kritikus a helyzet, hiszen a közeli folyóvizek és csatornák nélkül nem lehet megoldani a völgyzárógátas tavakba történő vízpótlást. 

Tolna megyében is elkeserítő példákkal szembesülhetünk. A Szedres és Vidéke Horgász Egyesület honlapján olvasható:

Megtörtént az Ős-Sárvízen a harmadik nyári összehasonlító vízmérés. Az eredmény tragikus, kétségbeejtő. Az elmúlt négy hétben 46 centiméternyit apadt a holtág vízszintje.

Gecse Lajos, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) elnöke elmondása szerint az általuk kezelt vizek mindegyikén vízhiány alakult ki. Ennek mértéke változó, hol kisebb, hol nagyobb. Jellemzően inkább az utóbbi. Bár azért az elmondható, hogy a megyében nem száradt még ki teljesen egyetlen horgásztó sem. Ezzel együtt a szedresiek helyzete kiváltképp súlyos – erősítette meg. Ugyancsak megdöbbentő a bogyiszlói Holt-Duna állapota is, ahol a vízszint fenntartásáért kizárólag az esőzések felelősek. Itt olyan kevés a víz, hogy közel a mederbe feléig be lehet gyalogolni – vázolta a helyzetet.

A szálkai tórendszer szintje mintegy 1 méterrel csökkent, a nagy meleg miatt az állóvízben elszaporodott a hínár. Egy megoldás például az amur telepítése lehetne, azonban ez nem őshonos halfaj, melyet elfolyással rendelkező vizekbe tilos telepíteni. Gecse Lajos szerint bár az amur néhány átgondolatlan, korábbi honosításkor valóban okozott komoly gondokat, de a tiltást a jelenlegi helyzetben célszerű lenne felülvizsgálni. Ugyancsak rengeteg víz hiányzik a bonyhádi, hőgyészi, kocsolai, naki és szakcsi horgásztavakból is.

  • e9df620a33e7462daf66ed2864914a62

Akadnak azért üdítő kivételek is. A Keselyűsi Holt-Sió közvetlen összeköttetésben van a Sióval, a duzzasztásnak köszönhetően a duzzasztásnak a csatornából kap víz utánpótlást.

A vízátfolyással együtt azonban békalencse is érkezett a holtágba. Ez egy rendkívül gyorsan szaporodó növény, mely rövid időn belül képes akár a horgászat ellehetetlenítésére is. Az egyik leghatékonyabb biológiai védekezés szintén az amúr lehetne - vélekedett a TOHOSZ elnöke.

Az atomerőmű szomszédságában fekvő paksi horgásztó a folyamatosan termelődő hűtővizet fogadva jól tartja a formáját.

A vízhiány, a halpusztulások, illetve a magas takarmányköltségek következtében jelentősen visszaesett a haltermelés mennyisége. Ennek a hatása a hal fogyasztói árában is meg fog jelenni - nyilatkozta Katics Máté, a Czikkhalas Halastavai Kft. cégvezetője.

Forrás: teol.hu