Folyóvízi etetőkosár – Folyóvízi horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Te elgondolkodtál már azon, hogy miért szeretsz horgászni?

Nem könnyű erre a kérdésre választ adni, mert ez valójában bonyolult kérdés. Szeretem a horgászat gondolatával tölteni az előtte levő időt, és hosszasan tervezgetni mit és hogyan fogok csinálni. Biztos vagyok abban, hogy te is nagy lelkesedéssel szoktál kipakolni a vízparton a horgászhelyen. Hosszasan el tudok mélázni azon, hogy a korábbi horgászataim során miben voltam sikeres – vagy épp miért maradtam kapás nélkül. Itt kell megjegyeznem, hogy a kedvenc pillanatom a horgászatban a kapás pillanata. Lehet az fenekező módszer, feeder horgászat, úszózás peca vagy éppen pergetés. A hosszú nyugalmas csend után a vehemens kapás óriási adrenalin löketet ad és egyszerűen bearanyozza a napomat. Akik ezt nem élték még át életükben, ők szokták azt mondani, hogy a horgászat unalmas.

Igen, lehet én is így vélekednék a helyükben… Nekem szerencsém volt, hiszen 5 éves korom óta horgászhatok. Soha nem fogom elfelejteni az első orsós horgászbotomat. Mennyire örültem neki akkor, és a mai horgászfelszerelések mennyivel modernebbek nála.

Rossz volt az etetőanyag, vagy nem volt jó a megválasztott csali?

A horgászat ezért olyan csodálatos, mert nem fogod megtudni a választ valószínűleg soha. Sok próbálkozás, csali csere, vagy épp helyváltoztatás kell ahhoz, hogy kapást lehessen elérni. Amikor „öreg motorosokkal” beszélek kiderül, hogy a kapás és halfogás élménye már nem is számít annyira számukra. Szerintem ez korral jár… Magamon is látom, hogy mennyivel nyugodtabb vagyok a gyermeki énemhez képest, ha kapás nélkül maradok egy pecával töltött nap után. Nem csak a halfogás számít, hanem a vízparton töltött idő. Persze ehhez kell a megfelelő horgász idő is, hiszen szélviharban nem érezném magam komfortosan.

A folyóvíz egy más világ. Sokkal szebb és izgalmasabb számomra egy tónál. Tele van élettel és nem tudod mit rejt a mély. Van benne hal az adott helyen, vagy máshol tartózkodnak a pikkelyes barátaink? Halradar nélkül szinte megtippelhetetlen ez a kérdés. A folyóvízen horgászattal eltöltött nap egyszerűen többet jelent bármilyen más jellegű pecánál. Nagy hangsúlyt kell fordítani a megfelelő hely kiválasztására. Nem könnyű, tudom, de érdemes információhoz jutni a helyi tiszai horgászoktól. Azért tiszai, mert nekem ez adatott meg itt az ország keleti végén. Szívesen horgásznék árnára a Dunán Szentendrén vagy Budapesten az éjszakában, de sajnos nem esik útba.

A folyóvízi horgászat végtelenül egyszerű eszközigényű peca. Ez az én véleményem. A bojlis horgászmódszerhez képest nem kell ide túlbonyolított szerelék és furmányos bojlis csalizási mód. Szeretnék egy teljesen egyszerű tiszai végszereléket ismertetni.

Miből áll össze a folyóvízi szerelék?

Főzsinór, gubancgátló cső, folyóvízi etetőkosár és végül a horogelőke egy megfelelő horoggal. 

Szeretném bemutatni azt a folyóvízi szereléket, amit én szoktam használni, ha folyóvízen horgászom. A Nevis termékei között többféle hosszúságú és színű gubancgátló érhető el, ami tökéletes. Én a fekete színű 30 cm hosszúságú típust preferálom, amit gyárilag elláttak egy kapoccsal. Ez gyors etetőkosár cserét tesz lehetővé. 

  • folyóvizi horgászat1

Milyen főzsinórt érdemes választani folyóvízi horgászathoz?

Az én tapasztalataim alapján el kell kerülni a túlzottan vastag zsinórokat (0,40mm). A vastag zsinórba könnyen beleáll a sodrás és nem tud az etetőkosár fixen maradni az adott pozícióban. Amennyiben nem akadós a terep elegendő 0,25-0,28mm körüli főzsinór átmérő folyóvízre. Márkát okkal nem mondok, hiszen minden horgásznak megvan az általa kedvelt típus.
 
A gubancgátló csőhöz szükség lesz egy folyóvízi etetőkosárra vagy más néven alagút kosárra. A kosár méretét minden esetben az aktuális folyó sodrásához kell megválasztani. A folyóvízi kosarak 50 és 150 gramm közötti méretben kerülnek forgalomba.  A Haldorádó termékek között találhatunk különleges etetőkosarakat folyóvízi horgászatra. Ilyen a Big River kosár vagy a Barbel kosár. A folyóvízi horgászok körében népszerű választás lehet a Deep Fix és Deep Inline etetőkosár is. A Benzar Mix egyik újdonsága a közelmúltban jelent meg. Ez a Benzar Mix River Method Etetőkosár, ami megnövelt mérettel rendelkezik a pontos folyóvízi horgászathoz. 

A kosár súlyához kell hozzáadni a beletöltött etetőanyag mennyiségét. Az etetőkosár súlyának növelésével növekszik annak a kapacitása is. Sok horgász nem adja hozzá a kosár tömegéhez az etetőanyag súlyát és túlterheléses bottöréshez vezet. Folyóvízen fontos a megfelelően megválasztott etetőanyag. Nem is az etetőanyag márkája, gyártója a legfontosabb szempont, hanem az elegendő mennyiség. Számolni kell a sodrással és azzal, hogy jóval nagyobb mennyiséget kell vízbe juttatni és megfelelő állagra keverni. Azt javaslom, hogy szerezz be egy etetőanyag keverőfejet!

  • folyóvizi horgászat4

Akkumulátoros fúróval kombinálva meg fogja könnyíteni az életedet a folyóvízi pecák során. A folyóvízi szerelék összeállításához már csak előkére van szükség egy horoggal. Választhatsz tetszőleges előkezsinórt és hozzá általad preferált horgot. Az én módszerem azonban ettől egyszerűbb. Előkötött Daiwa horgokat szoktam használni, ami lehetővé teszi a gyorsabb és egyszerűbb folyóvízi horgászatot. Természetesen más méretű előkötött horgot használok keszegezéskor vagy pontyhorgászat során. A kínálatban fonott zsinóros előkötött horgokat is találhatsz! Végtelen egyszerű ennek az oka. Sajnos a folyóvízi horgászatok alkalmával nagyon gyakori a leakadás és a szakadás. Az előre kötött horgokkal lehet felgyorsítani az előkék cseréjét. Fontos megjegyeznem, hogy a folyóvízi szerelék összeállítása során a halak érdekeit kell előtérbe helyezni.

Soha nem teszek gumiütközőt a főzsinórra, mert így el tudja hagyni a hal szakadás esetén az etetőkosarat és a gubancgátlót. Szinte minden napijegyes tavon felhívják erre a figyelmet a tógazdák és benne is van az adott tó szabályzatában. Fontos a természetesen vizeinket is megóvni a halakat. 

Nem azzal van a baj, ha haza szeretnél vinni egy pontyot halászlének. Az a probléma, ha egy nagy tiszai óriás megtép és elpusztul a helytelen végszerelék készítése miatt.

Az orsók tekintetében jóval könnyebb a választás. Lehetőség van elsőfékes vagy nyeletőfékes orsó használatára a folyóvízi horgászat során. Nincs szükség nagyméretű távdobó orsóra, sokkal fontosabb a megbízható fékrendszer. Érdemes egy modern gyorsfékkel ellátott orsót választani a folyóvízi horgászathoz. A folyóvízi horgászat sok meglepetést tartogathat számunkra. Az etetésen előfordulhatnak pontyok, vagy vadvízi amurok is. Ha nincs jól beállítva a fék, akkor búcsút is mondhatunk a felszereléstől, mert képes egyenesen a vízbe rántani a hal. Soha nem tudhatod, hogy mit rejt a folyóvíz. A kisebb példányok is vehemensebben küzdenek a tavi társaikhoz képest, hiszen nagy eséllyel még nem voltak horgon.

Szeretnék tanácsot adni annak, aki még nem választotta ki a megfelelő folyóvízi horgászbotot.

Gerinces, masszív botra van szükség a nagyméretű etetőkosarak gondtalan dobására. Kiváló választás ehhez a By Döme Team Feeder Big River botcsalád.  Természetesen sok más folyóvízi horgászbot elérhető a kínálatunkban, de én ezt használom. Érdemes megkülönböztetni a folyóvízi horgászbotokat a távdobó botoktól. A folyóvízi horgászbot hiába rendelkezik nagy dobósúly tartománnyal, de nem távdobásra van képezve. A nagyméretű folyóvízi etetőkosarakat lehet vele vízbe juttatni kis-közepes távolságra.

  • folyóvizi horgászat3

A Halcatraz webáruház kínálatában természetesen minden folyóvízi horgászmódszerhez szükséges termék elérhető valós raktárkészletről. Ez az információ azt jelenti, hogy a rendeléstől számított 1-2 napon belül kézhez vehető a megrendelés. A horgászboltban minden termék megtalálható, ami a webshopban fel van tüntetve.