A legjobb zsinór

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A boltban az egyik legnehezebb feladat a monofil zsinórok ajánlata, ajánlása. Meg vagyok arról győződve, hogy nagyon sok jó zsinór létezik, és mindenkinek saját magának kell megtalálnia azt a zsinórt, mely neki a személyes kedvencévé válhat.

Gondoljátok végig. Szinte minden horgász más stílusban horgászik. Van. aki vaj puha fékkel fáraszt, van, aki egy centit sem enged a halnak. Van olyan, aki a magasra tartott bottal borzalmas erővel szinte tépi a halat, és van, aki szinte vízbe tolva, lassan, lágyan oldalra húzva terelgeti a part felé, a lehető legtovább a fenék közelében tartva a halat. Még az is lehet, hogy nem a két végletet írtam körbe, csak az volt a célom, hogy a skála szélességét igyekezzek érzékeltetni. Mindenkinek más a bottartás szöge, az erő, amivel tartja vagy húzza a halat. Ezért is fordulhat elő, hogy azt a zsinórt, amiért én rajongok, kedves barátom, akivel több, mint 20 éve horgászok, ki nem állhatja. Ha engem kérdeznek, állítom, hogy a világ legjobb zsinórja. Ha a horgásztársamat, biztos vagyok abban, hogy ezt hangos nevetéssel és negatív csengésű szavakkal cáfolná.

Akkor, mi az, ami segíthet neked a zsinór választásban?

Természetesen, a józanész.

Van egy sztorim, nem olyan régen történt az üzletben:

Egy idősebb úr keresett nálunk 0,20mm -es zsinórt, fel is volt neki írva a márka és a típus. Sajnos nem forgalmaztuk a márkát, és tényleg nem is szerettem volna bármilyen más irányba terelni az urat. Ő kérdezte, hogy tudok e neki valamit ajánlani. Mivel nem ismertem a keresett típust, kértem segítsen a részletekben. Tökéletesen áttetsző, 0,20mm-es zsinórt keresett minimum 6 kg-os feltüntetett szakítószilárdsággal. A szín hallatán már meg is álltam a falnál, az Sufix Advance zsinórnál, de amikor a 6 kg elhangzott, komolyan azt éreztem, hogy folyamatosan vesztek a magasságomból, elkezdtem összemenni. Gondolom, ismeritek ezt az érzést, melyet a megoldhatatlan probléma vagy a fel nem oldható ellentét feloldása közben éreztek. 

Természetesen igyekeztem a konkrét ajánlásom előtt tompítani a kontrasztot a 6kg és a 4,5 kg között és teljesen nyitott volt a kedves vásárlónk a beszélgetésre. Ő maga is büszkén mondta, hogy egy 15kg-os busát is sikerült szákba terelnie egy nem túl acélos 20-as zsinórral. Mégis, amikor bemutattam az általam alkalmasnak talált zsinórt, sajnos megijedt, és az „ettől azért több legyen ráírva” mondattal zárta a párbeszédünket.

Ez egy jó zsinór, mindenkinek ajánlom, aki keresi a clear "színt".

Az az érdekes az előző történetben, hogy a horgász hatalmas élményt élt át a busa fárasztása közben, és mondjuk meg őszintén minden bizonnyal ügyesen is bánt a készséggel, hogy szákba tudta terelni az az erős halat, amely legalább olyan erővel küzd a horgon, mint amilyen csúnya. De valahogy, ez a magabiztosság az üzletben, adrenalin nélkül, hideg fejjel a bolti környezetben eltűnik. Azt vettem észre, de természetesen nem mindenkire és nem minden esetben igaz, hogy amikor a horgász a zsinór vásárlásban van, elfelejti a többi eszközét.
A botja lágyságát vagy keménységét, az orsója megbízható fékét, a tudását és persze a szerencséjét, ami gyakran az első három dolog kombinációja, de mégis a szerencsének adjuk a sikert. És abban is igazatok van, hogy tisztán a szerencse faktorral nem szabad ilyenkor számolni, még a Halcatraz Horgászcentrumban vagy annak a webáruházában böngészve sem��. Ha beadja az élet boldogok vagyunk, ha nem, akkor életünk legnagyobb hala nyert a küzdelemben. Persze, csak ha nem láttuk. De vissza a zsinór témához.

Én úgy gondolom, hogy a mai modern zsinórok, tényleg márkától függetlenül, alkalmasak a feladatukra. Hihetetlen jó zsinórok vannak most a horgászpiacon, talán, az egyetlen, amire érdemes figyelni, hogy ne vásároljunk régi vagy nagy UV terhelésnek kitett zsinórt. Sosem vennék kirakatból, vagy annak környékéről zsinórt. Ne vegyetek elfekvő zsinórokból, ajánlom, hogy mindig a jól forgó tekercseket válasszatok. Persze csak akkor, ha a kedvenc, jól bevált mono nem elérhető vagy váltani szeretnétek esetleg, csak egy újat próbálni.

Még egy dolgot szeretnék érinteni, ami talán segíthet a választásban. Ez a gyártástechnológiájuk.

Abban biztos vagyok, hogy ha valaki új, addig ismeretlen zsinórt szeretne vásárolni, nem tud mást tenni, mint szemrevételezi, megtapogatja. A zsinórtároló dobra való tekercselésből is következtethetünk a technológiára. Két féle gyártási mód létezik.

Az egyik: nevezzük nyújtásos technológiának, amikor egy sokkal vastagabb zsinórt nyújtanak méretre.

Ezeknek a zsinóroknak a felülete nem tűnik tökéletesnek, néha olyan érzésünk is lehet, mintha enyhén használt, talán kis mértékben csavart lenne. Szálra húzva már nem annyira feltűnő, de azért a műanyag spulnin ez látható. Ez a gyártás technológiájának a velejárója.

 • zsinór1kép

egy átlagos zsinórkép, ami jellemzi ezt a gyártástechnológiát

Viszont, a közel sem tökéletes felületért cserében egy erősebb sőt tartósabb zsinórt kapunk, mint a másik gyártási technológiánál, az extrudálásnál (remélem így nevezik. Ha nem, kérem segíts, és kijavítom). Itt viszont, a zsinórt a kívánt méretben nyomja ki a gép. Felülete sokkal egyenletesebb, szinte tökéletesen tudják a gyártók a műanyag spulnira tekercselni. Természetesen ez nem minden esetben van így tekercselve, van, amikor a gyártó erre nem figyel, és a megszokott módon húzza a kínáló dobra a zsinórt.

 • zsinór2kép

a szemnek rendkívül tetszetős, kifejezetten bizalomkeltő tekercselés

Itt sem érdemes azt keresni, hogy melyik technológia a jobb, vagy melyikkel készül a legjobb zsinór.

Ha lenne ilyen, akkor csak azt a zsinórt árulnánk mi is, mint minden bolt méregdrágán, hisz senki nem keresné a rosszabbakat, gyengébb minőségűeket. Szerencsére nem ez van. Bődületes választékból tudod kiválasztani a számodra megfelelő zsinórt. De fontos, hogy ezt ésszel tedd. Ha például akadós részen horgászol, nagyon tartanod kell a halat, de így is „búvóhelyre” ugorhat, ne válassz prémium drága zsinórt, mert minek? Ne válassz lágy, extra nyúlós monofilt, mert szenvedni fogsz, könnyen tönkremegy, hamar használhatatlanná válik a zsinórod.

Tudom, hogy a lágy könnyen kezelhető zsinórral egy álom horgászni. De vannak olyan helyzetek, amikor a sprőd, kemény zsinór az előnyös. Ilyen például a távdobás is. Ezt ragozhatjuk hosszan, a lényeg, hogy értsd meg: ha ésszel választasz főzsinórt és nem a nem létező legjobbat keresed, sokkal elégedettebb leszel vele.

Egy zsinórnak  - számunkra legjobb zsinórnak - számos elvárásnak kell megfelelnie.

A szakítószilárdság fontos, de csak egy a számos fontos jellemzőből, a teljesség igénye és sorrend nélkül:

 • kopásállóság,
 • UV tűrőképesség,
 • a felületén megtapadó szennyeződések mérséklése,
 • nyúlás,
 • memória,
 • csomótűrő képesség,
 • méretpontosság
 • fényelnyelő képesség vagy éppen láthatóság
 • süllyedő- vagy úszóképesség

Ugye, hogy szinte mind fontos?

Sok jó zsinór van a piacon, és még több használható. Ha volt egy rossznak tűnő választásod, mindig gondoljátok végig, mi lehetett a hiba. Ne rögtön a zsinórt hibáztassátok, persze azt sem veheted ki az egyenletből. Nem állítom, hogy az sosem lehet rossz. De sajnos lehet hibás a horgászkészség is. Egy sérült gyűrűbetét vagy egy szálvezető görgő az orsón. Általában viszont nem a készséggel van a baj.

Könnyen lehet, hogy csak a horgászstílusodnak nem megfelelő az a tekercs. Ha sikerül jól választanod, akkor érted meg, hogy a legjobb zsinór az, amelyik a te igényeidnek, horgászstílusodnak, kompromisszumok nélkül megfelel.

Nagyon szeretném, ha nem azt vennétek ki ebből a pár sorból, hogy mi horgászboltok szeretnénk a felelősséget hárítani magunkról. Ha ezt olvastad ki, akkor rosszul sikerült megírnom. Nekünk kereskedőknek fontos, hogy elégedett legyen a vásárlónk. Segíteni tudunk a választásban, ha jó instrukciókkal láttok el minket. De, mint mondani szokták, a puding próbája az evés. Nem vagyok biztos abban, hogy elsőre sikerül eltalálnunk a megfelelőt, de abból is jó visszajelzést kapunk, hogy azzal mi volt a baj. Ezen tapasztalatok segítségével biztosan eljutunk a legjobb zsinórig ��

Kívánom, hogy találja meg mindenki, és ne ezen múljon a sikeres szezon.